Pályakezdés gyakornokként? – 5 visszatérő sztereotípia

Elengedhetetlen időben elkezdeni a szakmai tapasztalatgyűjtést, ha a későbbiekben ki akarunk tűnni „versenytársaink”, azaz a többi pályázó közül. Azonban számtalan előnye ellenére is sokan ódzkodnak a gyakornoki munkáktól, jórészt alaptalanul. A folytatásban a leggyakoribb tévhiteket cáfoljuk meg.

1. Nincs értelme gyakornoki munkát vállalnom, mert úgyis csak aktákat tologatnék, és kávét főznék egész nap.

Nem vitás, vannak ilyen munkahelyek szép számmal, azonban sok cégnél éppen az ellenkezője igaz. Habár az elején valószínűleg inkább adminisztratív feladatokkal bíznak meg, ha jól teljesítesz, egyre több projektbe vonnak be, így hosszú távon szakmailag is rengeteget fejlődhetsz. Különösen, hogy fokozatosan a munkaadók is belátják, hogy a gyakornokokból kiváló utánpótlás lehet. Az egyéb, ún. „soft skill”-ek (mint a felelősségvállalás, kommunikáció, időmenedzsment) fejlesztéséről nem is beszélve!Clash of Clans Online Hack and Cheat

2. Nem tudom összeegyeztetni a munkát és a tanulmányaimat.

Biztosan Te is érzed, hogy ez a kifogás elég gyenge lábakon áll. Rengetegen össze tudták/tudják hangolni a kettőt, mindez csak akarat kérdése. Szerencsére egyre több cég kezeli rugalmasan a munkaidőt, sőt a ZH-hét, illetve vizsgaidőszak fogalmak velejáróival is tisztában vannak, ezért segítőkészen állnak a kérdéshez.

3. A cégek nem fizetnek a gyakornokoknak.

A munkaadók egy része valóban a szakmai tapasztalatszerzést „ajánlja fel” kompenzáció gyanánt, ugyanakkor sok helyen a gyakornokoknak is jár fizetés. Jelen esetben annak megfelelően érdemes elhelyezkedned, hogy mi az, amit rövid, illetve hosszú távon el akarsz érni, és ehhez mennyire illeszkednek az adott cég szakmai jellegű, valamint pénzbeli juttatásai.

4. Nem vagyok elég felkészült/nincs elég tapasztalatom a komoly feladatok elvégzéséhez.

Természetesen senki nem várja el tőled, hogy a pályád elején tisztában legyél a szakmai múltat igénylő dolgokkal. Egy gyakornoki program éppen azért lehet hasznos, mert elsajátíthatod a pályád alapjait, bátran kérdezhetsz, így felkészülhetsz a tanulmányaidat követő „nagy megmérettetésre”.

5. A jövőbeni munkaadóm szemében csak a teljes munkaidős állások érnek valamit.

Éppen ellenkezőleg. A munkaadók rendkívül pozitívan értékelik, ha az adott jelentkezőnek már van gyakornoki tapasztalata, annak ellenére, hogy nemrég diplomázott. Ebben a kérdésben nem az a lényeg, hogy egy héten 40, vagy 20 órát dolgoztál, hiszen a hozzáállásod és a szorgalmad így is megmutatkozik.

Ne hagyd, hogy ezek a sztereotípiák elbizonytalanítsanak, inkább próbáld ki magad élesben, és profitálj az előnyökből!