tapasztalat

Hogyan szerezzek releváns tapasztalatot kötelező szakmai gyakorlat nélkül?

Ahogy egy korábbi cikkünkben már olvashattad, a jól megválasztott, és megfelelő hozzáállással végzett szakmai gyakorlat könnyen hozzásegíthet később álmaid állásához. De hogyan szerezzen tapasztalatot az, akinek a képzéséhez nem tartozik szakmai gyakorlat?

Baj egyáltalán, ha nincs releváns munkatapasztalatom?

Arról, hogy egy diplomás állás esetében releváns tapasztalatnak számít-e egy büfés vagy raktári kisegítői tapasztalat, megoszlanak a vélemények. Mindenesetre a nyugat-európai munkaerőpiaci kultúrára egyre jellemzőbb, hogy igenis kíváncsiak a cégek az ilyen jellegű munkatapasztalatra is, még ha nem is feltétlenül relevanciája miatt.

Az ilyen, kevésbé releváns tapasztalatok ugyanis sokat elmondanak rólad, például, hogy már tisztában vagy a munkaidő és a csapatmunka fogalmával, tudod, mit jelent felelősséget vállalni egy szervezetben.

A releváns tapasztalatok azonban természetesen továbbra is többet nyomnak a latban, így amennyiben teheted, vállalj egyetemi éveid alatt tanulmányaidhoz kapcsolódó munkát! Látogass ki a következő HVG Állásbörzére, ahol kiállítóink közül számos cég kínál részmunkaidős, gyakornoki állásokat is!

Mégis hogyan szerezzek releváns tapasztalatot?

A kötelező szakmai gyakorlat nélkül diplomát szerzők egyetemi végzettségükön kívül gyakran nem tudnak semmilyen releváns tapasztalatot írni a CV-be, hiszen sokszor nem is alternatíva ez számukra, tekintve, hogy gyakran még a legeldugottabb kelenföldi raktárakban is jobb fizetéseket találnak.

Ne legyenek illúzióid: az ilyen gyakornoki állásokból nem lehet meggazdagodni, így – bármilyen furcsán is hangzik – a legjobb, ha nem is szempont számodra a fizetés. Ez így elsőre talán nem hozza meg a kedved ahhoz, hogy gyakornoki munkát keress. Akkor miért érdemes mégis belevágni? Azért, mert a karriered szempontjából ez egy nagyon fontos, és megtérülő befektetés.

Mégis honnan szerezzek MÉG releváns tapasztalatot?

Bár nehéz lehet, de annál fontosabb, hogy először tisztázd magadban azt, hogy mi is az, ami igazán érdekel. Egy lelkes csapattal együtt küzdenél valamilyen nemes célért? Vezetői, vagy szervezői tapasztalatot gyűjtenél? Lássuk, mik a lehetőségeid:

  • Önkénteskedés

Akár már néhány hét önkéntes munka is fejlesztheti az önismereted, és növelheti a kapcsolati tőkédet, arról nem is beszélve, hogy a CV-dben is jól mutat, és az állásinterjún is jó beszédtémát jelenthet. Számos egyetemi és karitatív szervezet biztosít hasonló lehetőségeket, akár külföldön is, az állatvédelemtől a hátrányos helyzetű gyerekek taníttatásán át a kreatív munkákig.

  • Diákszervezetek

A legnépszerűbb egyetemeken számtalan hallgatói szervezethez nyílik lehetőséged csatlakozni. Akkor se keseredj el, ha a saját egyetemeden nincsenek aktív hallgatói közösségek, ugyanis a diákszervezetek egy része intézményeken átívelő lehetőségeket biztosít.

Azon túl, hogy hasonló érdeklődésű egyetemistákkal dolgozhatsz együtt különböző projekteken, a szervezői készségedet is fejlesztheted, ráadásul vezetői pozíciókért is indulhatsz. Ugye, hogy klassz lenne az egyetemről kilépve már akár egy év vezetői tapasztalattal rendelkezni? Érdemes olyan szervezetet választanod, akik jó szakmai, vagy akár céges kapcsolatokkal rendelkeznek, ezek az ismeretségek ugyanis sorsdöntőek lehetnek a jövőbeni karriered szempontjából.

 

Fontos, hogy tudatában legyél annak, mikor tartasz ott szakmailag, hogy magad mögött kell hagynod a gyakornoki pozíciót, és öntudatos munkavállalóként teljes állást kell keresned. Azonban akár ugyanannál a cégnél maradnál teljes állásban, akár munkahelyet váltanál, mindkét esetben találsz olyan cikkeket blogunkon, melyek segítségedre lehetnek!

 

Szeretnéd, hogy Messengeren keresztül értesítsünk a legfrissebb cikkekről? Akkor ne felejts el feliratkozni!

 

Szerző: Simon Bence