pályakezdőként

Hogyan legyen releváns szakmai tapasztalatom pályakezdőként?

Te is találkoztál már a címben szereplő elvárással pályakezdőként egy-egy álláshirdetést olvasva? A cégek gyakran várják el az egyetem alatt végezhető szakmai gyakorlatot, így akkor is érdemes dolgozni az egyetem alatt, ha a te képzéseden nincs kötelező gyakorlat. De miért és milyen gyakornoki munkát éri meg végezni, és hol találhatod meg a megfelelőt?

Miért érdemes gyakornoki állást vállalnod?

A gyakornoki pozíciókkal kapcsolatban sok, korábban már többször cáfolt sztereotípia létezik, de ne hagyd, hogy ezek eltántorítsanak! A gyakornoki állás ugyanis a legkifizetődőbb tapasztalat lehet karriered szempontjából.

Munkatapasztalat szempontjából például rendkívül lényeges, hiszen egy időben elkezdett gyakornoki munka által a diplomád megszerzésekor pályakezdőként akár már egy évnyi – a munkaerőpiacon kiemelten fontos – releváns tapasztalattal is rendelkezhetsz.

Fontos, hogy a gyakornoki állások esetében ne a fizetés motiváljon, hanem a szakmai fejlődés és a releváns munkatapasztalat megszerzése. Nagyon hasznos továbbá a kapcsolati tőkéd kiépítése érdekében is, amit egyetemistaként nem könnyű elkezdeni, de pályakezdőként már nagy szükséged lehet rá.

Ami pedig nem kevésbé fontos: megismerheted egy cég vállalati kultúráját, munkakörnyezetét is.

Ezeket gondold át, mielőtt gyakornoki állást keresnél

Mielőtt nekiállsz gyakorlatot keresni, fontos, hogy először magadban tisztázd, mi érdekel igazán, mit csinálnál a jövőben legszívesebben, és ehhez milyen jellegű tapasztalatra lenne szükséged pályakezdőként.

Egy kisebb vállalatnál, vagy startupnál például valószínűleg felelősségteljesebb munkaköröd lesz, ráadásul a vállalat méretei miatt a teljes munkafolyamatot átlátod majd, míg egy multinál egy részfeladatot ismerhetsz meg alaposabban, de beleláthatsz egy nemzetközi cég működésébe is.

pályakezdőként

 

Hogyan keress gyakornoki állást?

Talán nem is gondolnád, mennyi – egyetemi tanulmányaid mellett is végezhető – betöltetlen gyakornoki állás akad különféle cégeknél és intézményeknél, szinte biztos, hogy a te érdeklődési területeden belül is!

A keresést érdemes különféle platformokon folytatnod: böngészhetsz álláskereső oldalakon, feliratkozhatsz az állásértesítőikre, de érdeklődhetsz akár a témában jártas tanáraidnál, vagy általad kiválasztott cégek, intézmények karrieroldalán is.

De a lehető legjobb döntés az, ha ellátogatsz a HVG Állásbörzére, ahol lehetőséged van egy kötetlen beszélgetésen keresztül jobban megismerni a cégeket, és a kínált pozíciókat!

A neked tetsző gyakornoki álláslehetőségek közül aztán érdemes szortíroznod, például az alapján, melyek azok, ahol később főállásban is el tudod magad képzelni. Fontos azonban, hogy alaposan utánanézz a meghirdetett gyakornoki pozícióknak, nehogy olyan helyre kerülj, ami nem szolgálja a szakmai fejlődésedet.

Érdemes lehet több gyakornoki pozícióra is jelentkezned, és ha lehetőséged van, több állásinterjúra is elmenned. Ezzel nemcsak interjú-tapasztalatot szerzel, és magabiztosabbá válsz, hanem jobban megismerheted a lehetőségeidet is, és dönteni is körültekintőbben tudsz ezáltal.

Gyakornoki munkából teljes állás? Simán!

A gyakornoki pozíciót azonban nem csak a valódi tapasztalat és szakmai fejlődés érdekében kell komolyan venned. A cégek ugyanis előszeretettel alkalmazzák gyakornokaikat később főállásban is, egy tavalyi kutatás szerint a gyakornokok 44 százaléka marad később is munkahelyén.

Gyakornoki munka vállalásával tehát  már egyetem alatt megtanulhatod azt a munkakört, amit később főállásban is végezhetsz, ráadásul a munkakörnyezettel is megismerkedhetsz. Persze könnyen előfordulhat, hogy rájössz, máshol képzeled el a jövődet, de a gyakornoki tapasztalat által ebben is körültekintőbben tudsz majd dönteni. 🙂

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Csatlakozz Facebookon a legújabb rendezvény eseményéhez és kövess minket Instagramon! 🙂

 

Szerző: Simon Bence