aktívnyár

5 tipp, amivel mozgalmassá teheted a nyarad

A kimerítő vizsgaidőszak után végre lehetőség nyílik a jól megérdemelt pihenésre és kikapcsolódásra. Sokszor előfordul azonban, hogy a nyarad kezdeti felszabadultságát a tettvágyváltja fel, amikor is nehéz eldönteni, hogy mit is kezdjünk a hirtelen nyakunkba szakadt szabadidővel. Ismerős Neked is az érzés? A pihenés mellett valami hasznosat is csinálnál? Az alábbi posztban összeszedtünk néhány ötletet, hogy mivel tudod “kimaxolni” a nyarad.

1. Próbáld ki magad új dolgokban!

proba

Mindig is érdekelt a színjátszás, esetleg a programozás vagy éppen a teniszezés? Legyen szó sportolásról vagy új ismeret, képesség elsajátításáról, a nyár ideális időszak arra, hogy belekóstolj. Iratkozz be egy tanfolyamra vagy otthonról, oktatóvideókat nézve mélyedj el kicsit az adott dologban. Ha több mindenben kipróbálod magad, rengeteg tapasztalatot szerezhetsz arról, hogy miben vagy jó, mire érdemes több energiát fordítanod a jövőben.

2. Fejleszd nyelvtudásodat sorozatnézéssel és olvasással!

watchingTV

Év közben, tanulás mellett sokszor nem jut elég időd olyan kellemes időtöltésre, mint sorozatok nézése vagy egy izgalmas regény elolvasása. Az a jó, hogy most ezek is beleférnek a napirendedbe. És miért ne csinálhatnád úgy, hogy ebből hasznod is legyen?! Válassz ki pár sorozatot vagy könyvet, ami érdekel, és nézd, olvasd őket idegen nyelven, így észre sem veszed, de jelentősen erősítheted vagy fejlesztheted meglévő nyelvtudásod.

3. Dolgozz személyiséged fejlesztésén!

énidő

Nyáron végre arra is időt szakíthatsz, hogy többet foglalkozz önmagad megismerésével. Iratkozz be egy önismeretet-fejlesztő tréningre, szakíts időt a meditálásra és kapcsolataid ápolására! Tölts ki ingyenes online személyiségteszteket, vagy akár kezdj blogírásba, amiben megosztod másokkal nyári élményeidet. Érdemes lehet ilyenkor végiggondolni, és barátaiddal, családoddal átbeszélni, hogy mik a pontos céljaid a jövőben, illetve azok eléréséért mit tudsz tenni.

4. Szerezz külföldi tapasztalatokat!

utazás

Ha sikerült év közben félretenned egy kis pénzt, költsd utazásra! Külföldre utazva új kultúrákat, szokásokat ismerhetsz meg, valamint új környezetbe kerülve teljesen más szituációkban kell helytállnod, amely révén rengeteg nyári tapasztalat, később is használható készséget szerezhetsz. Magyarország számos csodás települését is megéri beutazni, hiszen nevezetességei és kulturális programjai által gyarapíthatod a magyar kultúráról szerzett ismereteidet.  Ráadásul, az utazás az egyetlen dolog, amelyre pénzt költesz ugyan, mégis gazdagabbá válsz általa.

5. Készülj a karrieredre!

írás

Rengeteg cég kínál gyakornoki programokat a nyárra, így, ha szeretnéd az egyetemen, főiskolán megszerzett tudásodat hasznosítani a gyakorlatban is, nézz körül az interneten, és jelentkezz állásra! Ha viszont inkább az őszre halasztanád a munkavállalást, akkor  érdemes a nyáron időt szánni a különböző állások és programok feltérképezésére, önéletrajzod frissítésére. Egyrészt időt spórolhatsz magadnak, ha nem az őszi hajrára hagyod ezeket, másrészt nyugodtabban átgondolhatod, mi is az, amivel a jövőben foglalkozni akarsz.

Szerző: Csankó Zsófia