Önbizalom, a siker záloga

Nap mint nap kerülhetsz kihívásokkal teli helyzetekbe, amikor a szakmai kompetencián kívül magabiztosságra, valamint egészséges önbizalomra is szükséged lehet. Például amikor meg akarod győzni leendő munkáltatóidat arról, hogy Te vagy a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére, vagy éppen tudásodat szeretnéd bizonyítani egy vizsgán tanáraid előtt. Az önbizalom megerősítése nem megy egyik napról a másikra, azonban az alábbi praktikák segítségedre lehetnek!

 

  1. Mély önismeret

A SWOT betűszó az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek szavak (angol megfelelőinek) kezdőbetűire utal. Az üzleti életben nagyon gyakran használt elemzési módszer, egy kicsit elvonatkoztatva azonban alkalmas lehet önmagad megismerésére is. Gondold végig, hogy a különböző élethelyzetekben milyen erősségeid és gyengeségeid (vagy inkább fejlesztendő tulajdonságaid) vannak, valamint ezek a jellemzők milyen lehetőségekkel, illetve veszélyekkel járhatnak bizonyos szituációkban! Fontos megjegyezni: legyél tisztában a gyengeségeiddel, de fókuszálj az erősségeidre!

 

  1. Építkezés a kudarcokból

Mindenkit, még a legsikeresebb embereket is érik kudarcok, ők azonban éppen attól sikeresek, hogy, ha valamiben kudarcot vallanak, nem az önsajnálatba süppednek bele, hanem ehelyett végiggondolják az adott szituációt, és levonják a megfelelő következtetéseket. A kudarc is tapasztalat, amelyekből tanulhatsz, és amelyek bővítik képességeidet, így legközelebb hasonló helyzetben már Te is magabiztosabban tudod venni a felmerülő akadályokat.

 

Ha szívesen hallanál többet a témáról, gyere el 2017. október 4-5-én a HVG Állásbörzére! Többek között az önismeret fontosságáról, magabiztos stílusról is hallhatsz a BT ElőadóTér előadásain. A rendezvény ingyenes, kattints ide, ha jönnél!

 

  1. Elérhető célkitűzések

Mikor kitűzöl egy nagy célt, fontos, hogy megtervezd az ahhoz vezető útvonalat is, amely kisebb, könnyebben elérhető, egymásra épülő célokból áll. Sokat lendíthet az önbizalmadon az apróbb céloktól a nagyobbak felé haladás, ugyanis minden kis cél elérésével sikert könyvelhetsz el, és persze egyre közelebb kerülhetsz az áhított végső cél felé. Fontos az is, hogy megbecsüld annak jelentőségét, amit egyszer már sikerült elérned, és mindig emlékeztesd magad az eredményeidre!

 

  1. Pozitív emberek jótékony hatása

Igyekezz olyan emberek társaságát keresni, akik optimistán gondolkodnak, és pozitív energiával töltenek fel! A folyton panaszkodó, kritizáló „energiavámpírok” csak a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzését erősítik benned, lehetőség szerint kerüld az ilyen típusú emberek társaságát!

 

  1. A tudás hatalom

Önbizalmadat az is építheti, ha többféle dologról rendelkezel információval, valamint azokkal kapcsolatban kialakítod a saját véleményedet is. Ha tájékozott vagy, magabiztosabban tudod képviselni álláspontodat, ez pedig növelheti az önbecsülésedet. Érdemes minél többet olvasni (könyveket, híreket, tanulmányokat egyaránt), valamint fontos az is, hogy nyitott legyél az eltérő nézőpontok befogadására. Tájékozódj több helyről és több embertől, hogy minél komplexebb tudással rendelkezz!

 

Szerző: Csankó Zsófia

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!