Nem kell, hogy a kukában landoljanak az újévi fogadalmaid – 3/1.

Te hiszel az újévi fogadalom erejében? Ha valaha tűztél már ki bármilyen célt újév napján, akkor bizonyára szembesültél azzal, hogy nem mindig olyan egyszerű betartani a magunknak tett ígéreteket, legyen az akár magánéleti, akár karriercél. Mi lehet az oka, hogy nem sikerül? 3 részes cikksorozatunkban részletesen foglalkozunk a témával, sőt, tippeket is adunk, hogy Te ne kövesd el a legjellemzőbb hibákat. Csapjunk is bele az első résszel!


Tűzz ki reális célokat!

Az újévi fogadalmak sok esetben már akkor halálra vannak ítélve, amikor megfogalmazódnak benned.

Hogy miért?

Egyrészt nagyon gyakran ezek a pillanat hevében tett kijelentések, nem pedig megtervezett és átgondolt célkitűzések.
Másrészt jellemzően irreális vállalások.

Igen, jól olvastad, valójában csak nagyon kevés célnak van köze a valósághoz, hiszen olyan dolgok járnak a fejünkben, amelyek a jelenlegi állapottól messze állnak. Ne értsd félre, ez alapvetően nem baj, hiszen nagyon jó, ha lebeg előtted egy nagy cél, aminek mindent alá tudsz rendelni. De legyünk őszinték: egy nagyon távoli, szinte elérhetetlennek tűnő dolog sokkal kevésbé motiváló, mint egy kisebb, ugyanakkor picit könnyebben elérhető részcél.

 

ujev
Te már tudod, merre tartasz 2020-ban?


Mi a teendő, ha hiba csúszik a gépezetbe?

Semmiképp ne add fel! Nincs olyan ember, aki kisebb-nagyobb kudarcélmények nélkül élné le az életét, nincs ez másként a fogadalmakkal sem.

Kitaláltad, hogy a hatékony tanulás érdekében kiiktatod a napodból az időrablókat, de elcsábultál a kedvenc youtuber-ed miatt? Semmi baj, de emiatt ne vágd a kukába az egészet „nekem nem megy ez a fogadkozósdi” felkiáltással!

Le akarsz szokni a cigiről, mégis rágyújtottál egyre az irodai stressz közepette? Ez is belefér, amennyiben nem válik rendszeressé, és vissza tudsz térni az elhatározásodhoz.

Az a legfontosabb, hogy, ha becsúszik egy ilyen „félrelépés”, akkor se gondold azt, hogy csődöt mondtál, vagy, hogy alkalmatlan vagy a kihívás teljesítésére!

Hajlamosak vagyunk a saját önbecsülésünket aláásni egy-egy kudarc miatt, pedig a legtöbb esetben ezek nem hogy elvesznek, hanem hozzátesznek a személyiségünkhöz.


Mi a tanulság?

Határozz meg egy kisebb célt, hogy motivált maradj, és ne add fel az első akadálynál, hiszen ez még nem a világvége!


Hasznosnak találtad a cikksorozatunk első részét? Mindenképpen iratkozz fel, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a folytatásról!


2. rész:
Így valósítsd meg újévi fogadalmaidat lépésről lépésre

3. rész: Most már ne add fel, amit elhatároztál újévkor!


Szerző: Bányai Nikoletta