Kényszerpálya helyett: ismerd meg önmagad!

Az „önismeret” szó sokaknak csupán egy közkedvelt frázisnak tűnik, ám valójában egy olyan dolog, ami a céljaink eléréséhez elengedhetetlen. A karrierünkkel kapcsolatos tudatosság a siker egyik kulcsa. Ha te is arra vágysz, hogy jól érezd magad a munkahelyeden, olvass tovább!

Komfortzónán kívül

Talán már te is érezted magad kényelmetlenül, mert olyan helyzetbe kerültél, amiben nem mozogtál magabiztosan, sőt talán meg is kellett játszanod magad, nehogy furcsán nézzenek rád. Ehhez hasonló érzés az is, amikor olyan munkát vállalsz el, ami képességeidtől és érdeklődésedtől rendkívül távol áll.

Ismerd meg határaidatlive streaming film online

Sok esetben azonban az ilyen helyzetek könnyen elkerülhetők, ha tisztában vagy azzal, hogy miben vagy jó, mi az, ami motivál, és amivel szívesen foglalkoznál. Tudom, nem egyszerű dönteni arról, hogy mely pálya lehet az ideális. Sokszor kevés információd van az adott területről, nem beszélve arról, hogy nehéz felsorolni, milyen erősségeid vannak. Ne ess kétségbe, önmagunk megismerése hosszabb folyamat, nem megy egyik napról a másikra, de tanulható, fejleszthető.

Építsd fel magad/személyiséged

Gondold végig, hogy milyen dolgokat szeretsz csinálni: egyedül vagy inkább csapatban dolgoznál, mennyire vagy elemző típus, könnyen alkotsz új dolgokat, esetleg szívesebben hajtasz végre feladatokat. Akár írd is össze a válaszaidat, hogy könnyebben lásd a teljes képet. Személyiséged feltérképezése során előtérbe kerülhetnek olyan tulajdonságaid, amelyek eddig nem voltak hangsúlyosak. Mindemellett kikérheted a hozzád közel állók véleményét is, hiszen ők kívülről látnak téged, ezáltal más perspektívából tudnak megítélni. Amikor pedig már kialakult benned, hogy hozzávetőlegesen mit szeretnél elérni, célzottan tudsz keresgélni az álláshirdetések között.

A pályaválasztás elején számomra is nehéz volt felmérni, hogy milyen terület lenne igazán testhezálló. Tanácstalan voltam és aggódtam, hogy mi lesz, ha rosszul választok a számtalan lehetőség közül. Sajnos lehetetlen minden szakmába belekóstolni, pedig megkönnyítené a döntést.  A legkézenfekvőbb megkeresni az optimális megoldást, ez azonban nem megy részletes önismeret és tudatos tervezés nélkül.

A siker kulcsa Te vagy!

Törekedj arra, hogy felmérd tulajdonságaidat, fogalmazz meg szempontokat, illetve célokat, amelyeket szeretnél elérni. Minél pontosabb elképzelésed van a jövődet illetően, annál valószínűbb, hogy olyasmivel foglalkozhatsz, ami szakmailag és emberileg is boldoggá tesz. Végül pedig ne feledd: aki nem tudja merre tart, annak nincs jó irány.