erősségeid

Így profitálhatsz az erősségeidből!

Az interneten szinte mindenre található megoldás. Csak bepötyögöd, hogy: „Kitől érdemes használt autót venni? Hogyan szabadulhatunk meg a pluszkilóktól? Mi a tökéletes csokimousse titka?” – és a világháló máris jó tanácsok tucatjával lát el. Azonban vannak dolgok, amelyekre nem a böngészőben fogod megtalálni a csodareceptet. Például a siker kulcsa minden ember esetében más és más. Mindenkinek az egyedi képességeire kell hagyatkoznia ahhoz, hogy elérje a céljait. Éppen ezért, mi most nem mondjuk meg Neked a tutit, csak összegyűjtöttük azt az öt lépcsőfokot, melyek segítségedre lehetnek abban, hogy a maximumot hozd ki az erősségeidből.

1. Ismerd fel!

ismerdfel

Ahhoz, hogy képes legyél az erősségeidből profitálni, az első lépés, hogy felismerd, melyek is ezek a tulajdonságaid. A környezeted visszajelzései, az elmélyült beszélgetések és önismereti tesztek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy reális képet alkoss magadról.

DE: Előfordulhat, hogy a társadalmi nyomás, a szülők elvárásai vagy épp mások véleménye miatt rosszul ítéled meg a képességeidet. Fontos, hogy jól válaszd meg, kiknek a szavára adsz!

 

2. Ne rejtsd véka alá!

„Mik az erősségei?” – egyike az állásinterjún elhangzott leggyakoribb kérdéseknek. Az önéletrajz „egyéni készségek” témájú pontjában és a motivációs levélben sem árt, ha kitérsz ezekre. Tudni kell kommunikálni azt, amiben jó vagy. Ez nem nagyképűséget, hanem magabiztosságot sugall.

DE: Azt se felejtsd el, hogy mindez akkor lesz igazán hiteles, ha konkrét példákkal tudod alátámasztani!

 

A HVG Állásbörze remek alkalom arra, hogy személyesen is megmutasd a cégeknek, hogy milyen erények birtokában vagy. Szedd össze a bátorságod, és élj a rendezvény adta lehetőséggel! Készülj fel, és találd meg azt a pozíciót, ahol leginkább kamatoztatni tudod ezeket a tulajdonságaidat.streaming Despicable Me 3 film

 

3. Kamatoztasd!

kamatoztasd

Ha botfüled van, ne zeneművészeti főiskolára jelentkezz! Ha rossz a helyesírásod, ne legyél magyartanár. Ezek persze extrém példák, de a lényeget jól mutatják. Mindenképp olyan területen próbálj elhelyezkedni, ahol tudod az erősségeidet kamatoztatni! Ugyanis így tudsz előre lépni, és az önbizalmadnak is hatalmas löket, ha jó vagy abban, amit csinálsz.

DE: Néha ki kell lépni a komfortzónából, mert elképzelhető, hogy így olyan készségeidre is fény derül, amikről nem is tudod, hogy a birtokában vagy.

 

4. Fejleszd!

Jó pap is holtig tanul – mondják a bölcsek. Az élethosszig tartó tanulás nem csak egy elcsépelt frázis. A munkaerőpiacon hatalmas a verseny, és hiába vagy jó valamiben, mindig lesznek olyanok, akik nálad is jobbak. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy sose érezd úgy, hogy te már kész vagy szakmailag.

DE: Az, hogy pallérozod a tehetséged, ne azt jelentse, hogy a gyengeségeidről megfeledkezel! A jóból még jobbat, a gyengéből átlagosat! – legyen ez a mantrád!

 

5. Higgy benne!

higyjbenne
A sikeres emberekkel készített interjúkban mindig felteszik a kérdést, hogy vajon mi is az ő titkuk. Általában a következők hangzanak el: „Mertem nagyot álmodni! Mindig csak előre néztem! Hittem a képességeimben!” Talán érdemes megfogadni a tanácsukat.

DE: Itt nincs semmi de! Egyszerűen higgy magadban, és kész!

Szerző: Pigniczki Zsóka

Ha hasznosnak találtad a cikket, bátran oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!