Bizonytalan vagyok, vagy mégsem?

Te is érezted már, hogy hiába agyalsz rengeteget egy adott kérdésen, nem jutsz előrébb? Előfordulhat, hogy nincs elég tapasztalatod ahhoz, hogy ideális, vagy legalább elfogadható döntést hozz. Mi lehet a megoldás, ha egyedül nem megy?

Általában azokon a problémákon rágódunk, amelyekkel kapcsolatban nincs elegendő információnk vagy tapasztalatunk. Szerencsére ez csupán egy átmeneti állapot, amely tudatossággal és körültekintéssel könnyedén áthidalható. Gondoljunk csak bele, az iskolában is teljesen természetes (volt), hogy ha nem értünk valamit, megkérdezzük a tanárt.

A saját karrierünkkel kapcsolatban miért ne lehetne segítséget, iránymutatást kérni?

A munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges ismeretek döntő többségét sajnos nem tanítják az iskolában, annak ellenére, hogy ez a tudás mindenki számára kulcsfontosságú. Ma már rengeteg szakma közül válogathatunk, éppen ezért rendkívül nehéz megtalálni a megfelelőt. A lehetőségek száma majdnem a végtelennel egyenlő, sorsunk a saját kezünkben van, ez azzal is együtt jár, hogy utólag csak magunkat ostorozhatjuk az esetleges rossz döntésekért.

Sok esetben nem gondolkodunk még néhány évre előre sem, évtizedekre meg pláne nem. Amikor megkérdezik egy állásinterjún, hogy hol látjuk magunkat tíz év múlva, a legszívesebben csak rávágnánk, hogy fogalmunk sincs, ugye? Nyilván ez nem vallana céltudatos jellemre, így meg kell próbálni felvázolni a körülbelüli irányokat.

Hogyan dönts eredményesen?

Megtalálni azt a területet, amivel szívesen foglalkoznál hosszú távon, rendkívül nehéz. Ráadásul, még ha tudod is, hogy nagyjából mit szeretnél, ezen felül be kell bizonyítanod, hogy alkalmas vagy a feladatra. Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha egyáltalán megkapod a lehetőséget. Belegondoltál már, hogy milyen sok tényezőn múlik a dolog?

Szerencsére nem kell mindegyiken egyedül végigrágnod magad. Ilyen helyzetekben szuper segítség lehet egy hozzáértő tanácsadó. Amellett, hogy rengeteg tapasztalattal rendelkezik a témában, kívülről látja a helyzetedet, így objektív véleményt tud formálni.

HVG Állásbörzén kikérheted szakértőink véleményét a fejtörést okozó kérdésekben. Egész nap várunk ingyenes tanácsadással, többek között olyan témákban, mint pályaválasztás, időmenedzsment, bértárgyalás, valamint hatékony CV és motivációs levél- írás. Gyűjtsd össze kérdéseidet, melyeket mindenképpen szeretnél megvitatni, sőt ne felejtsd el magaddal hozni legfrissebb önéletrajzodat sem!

Regisztrálj még ma! Jelentkezés, további programok a HVG Állásbörze honlapján.