nyelvtudas

Vajon elegendő a nyelvtudásom? – Tesztelés és fejlesztés ON!

Egy idegen nyelv elsajátítása és használata soha nem tartozott a „sétagalopp” kategóriába. Mi ennek ellenére teljes vállszélességgel kiállunk a nyelvtudás kapcsán a „semmi sem lehetetlen” és a „mindenre képes vagy” kijelentések mellett. Ha bizonytalan vagy a nyelvtudásodban, annak tesztelésére és fejlesztésére sok mód, lehetőség ismert. Nézz meg velünk pár példát nyelvtudásod pallérozására és annak ellenőrzésére!

Az internet korában nyelvtudásunk fejlesztésére korlátlan lehetőség és rengeteg alternatíva van. Biztosak vagyunk benne, hogy ismert és ténylegesen működőképes módszer –  különböző nyelvű európai, illetve amerikai sorozatok követése (This Is Us, House of Cards). A szeretett és megtanulni kívánt nyelven hallgatott online rádió fülelésén át (tunein.com), könnyedebb napi témákkal foglalkozó blogok (lányoknak: hellogiggles.com, fiúknak: sportbible.com bárkinek: rd.com) és egyel komolyabb hangvételű, politikai, avagy üzleti cikkek olvasása (nytimes.com) is segítségünkre lehet.

nyelvtudás

Érdemes olyan oldalakat is nézni, amelyeken egy-egy rövid videó segítségével akár idegen nyelvű állásinterjúra is készülhetünk egy-két szóösszetétel elsajátításával. További tanulás céljából érdemes ellátogatni a coursera.org kurzusaira. A szakmai jövőnk előnyére válhat bármely érdeklődésünkre és ágazatunkra reflektáló előadás is a ted.com oldalán. Ezek a tevékenységek mind pozitív hatással vannak passzív nyelvtudásunk szélsebes és észrevétlen fejlődésére!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy valóban megéri-e befektetni az időt és energiát a nyelvtanulásba, akkor érdemes kilátogatnod a HVG Állásbörzére március 7-8-án. A rendezvényen a kiállítók között képviselteti magát az SSC szektor is, amely igazán vonzó perspektívákat kínál azoknak, akik magabiztosan beszélnek idegen nyelveken. A rendezvény ingyenes, csak regisztrálnod kell. Gyere el, és tájékozódj, melyek a legkeresettebb nyelvek, és feküdj rá a tanulásra.


Passzív helyett legyen inkább Aktív!

A sok otthon töltött tudatos – tudattalan nyelvtanulás lényege – és meggyőződésünk szerint legjobb része – mikor végre tesztelheted elsajátított kompetenciád, és felmérheted, hogy a „Have you met Ted?„– kezdőmondatot követően, akár egy business casual öltözékben, a kelet-európai-régió vezetővel – aki lengyel származású de úgy beszél angolul mintha csak 15 éve Amerikában élne (és tényleg!) – tudod-e folytatni a beszélgetést, esetleg irányítani azt. Vagy megtudhatod, hogy az áhított állásinterjún – akár telefonon, akár élőszóban – azt kérdezik „folytathatjuk-e idegen nyelven?” könnyedén válaszolhatod-e: „ challenge accepted!”.  Annak érdekében, hogy kipróbáld ismereteid és még több tapasztalatot szerezz akadnak lehetőségek.

 

meetup

 

Érdemes felkeresni a meetup.com oldalt, ahol rengeteg opciót találhatsz, és magad is részt vehetsz különböző conversation practice with native speakers (első feladat: az elmúlt öt szó lefordítása) programokon. A szervezett eseményeken felül magunk is jelentkezhetünk, ha van időnk és lelkesedésünk tours by locals programokra, ahol használva tájékozottságunkat és idegen nyelvismeretünket könnyedén tréningezhetjük kommunikációs képességünket határainkon túli polgártársainkkal.  Természetesen a rövidebb, vagy akár nagyobb lélegzetvételű külföldi utak alkalmával legjobb és leghatékonyabb a nyelvhasználat fejlesztése mely lehetőséget ad, hogy hazatérve képesek legyünk választékos, összeszedett és asszertív kommunikációra leendő munkahelyünkön.

Legjobb, ha ezen alkalmakkor már a „kisboltban” nekikezdünk az adott idegen nyelv alkalmazásának, hogy a #poggyászösszecserélés és #énnemeztrendeltem szituációnál ne keressük azokat az átkozott ismeretlen szavakat, és ne tegyük fel a kérdést: „Vajon elegendő a nyelvtudásom?

Hasznosnak találtad a cikket?
Mindenképpen iratkozz fel, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!

 

Szerző: Kalocsai Dorottya