Te szoktál olvasni? …és könyvet? – Beszélgetés dr. Fodor Péterrel, a FSZEK főigazgatójával

Az életemben szinte azóta jelen vannak a könyvek és a könyvtári látogatások, hogy megtanultam járni. Ekkor még csak vittek, mára viszont magamtól megyek, olyannyira belém ivódott ez az életérzés. Merthogy könyvtárba járni tényleg az. Ezt mondjuk nálam bizonyára jobban tudja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Főigazgatója, dr. Fodor Péter.

A vele készülő interjú előtt leülök a Szabó Ervin téren a „láttémmal”, nézem az el-elsiető embereket, és azon gondolkodom, hogy vajon miért bújják szívesebben az okostelefonjukat az emberek könyv helyett.

Megrögzött olvasásmániás vagyok, így nehéz elfogulatlanul szemlélnem a kérdést, talán ezért is fájdalmas számomra azt látni, hogy az internet lassan lenyomja a több évszázados hőst, a könyvet. Egyre kevesebben olvasnak, ami a szememben egyet jelent a generációnk bukásával.

Szerencsére dr. Fodor Péter megnyugtató választ ad kérdésemre, hogy valóban háttérbe szorultak-e a könyvek az online technológia hatására. „A hozzáállás változott meg. Ma már más a vizuális kultúra, mint a 60-as években. Vannak például a kötelező olvasmányok. Az unokám az Egri csillagok kapcsán feltette a kérdést, hogy miért kell egy eseményt száz oldalakon át részletezni, ha azt egy mondatban össze lehet foglalni. Próbáltam neki elmondani, hogy miért, de hát pörög a világ, túl lassú már ez nekik.”

És nem csak a könyvek, a televízió is. A legfiatalabb korosztály a tévét sem úgy nézi, mint néhány tíz éve szokás volt. Közben előtte a laptop, az okostelefon, nem köti le egy platform, elkalandozik a figyelme. „Az a szerencse, hogy szükség van egy nagyon fontos dologra ahhoz, hogy használni tudják ezeket az eszközöket. Meg kell tanulni olvasni.” A főigazgató optimista hozzáállását erősíti a tény, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból több mint 3,5 millió dokumentumot (leginkább könyvet) kölcsönöztek a tavalyi évben. Ez a rendkívüli szám bizakodásra ad okot a jövő generációjának könyvfogyasztását illetően is.

 

 

A diákok rendszeres használói a könyvtárnak, hiszen még mindig ez a leghitelesebb forrás számukra. Az interneten nehéz kiszűrni a fals információkat, így „kénytelenek” a könyvekre hagyatkozni. Idősebb korára ismét visszatér az ember ehhez a kikapcsolódási formához, viszont az aktívan dolgozók nagyon keveset olvasnak. Az indok? Időhiány.

Pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tényleg mindent megtesznek azért, hogy az ott töltött idő élmény legyen a betérőknek. A lenyűgöző környezet, kényelmes olvasótermek és az elképesztő mennyiségű könyv (2017-ben is több mint 90 000 új dokumentumot vásároltak!) csak az alaptételek közé tartoznak.

Mindemellett pedig, – dr. Fodor Péter szavaival élve – a könyvtár „jó találkozóhely”. Akár vizsgára készülve, akár munka után benézve vagy a reggeledet ezzel indítva alkalmas arra, hogy a kulturális élmények mellett a kapcsolataidat is ápold. Kiállítások, koncertek, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók – és ez csak néhány a rendkívül színes programajánlatból. Az országos könyvtári rendszer továbbfejlesztése érdekében pedig az EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 számú európai unós pályázat keretében útjára indították „Az én könyvtáram” programot, melynek fejlesztési irányai: az olvasáskultúra-fejlesztés támogatása; a digitális írástudás fejlesztése; a könyvtárhasználat – információkeresés fejlesztése és a szövegértés-fejlesztés támogatása, kiemelten a digitális szövegértés, egyéni és közösségi tanulás támogatása (felzárkózás elősegítése, végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése érdekében). Erről itt olvashatsz bővebben!

A rendkívül komplex szolgáltatáslistának ezzel még nincs vége, ugyanis, ha épp nem vágysz emberek közé, a virtuális könyvtárban is megtalálhatod a Neked való olvasmányt. Elismerő megjegyzésemre, hogy milyen kiválóan lépést tartanak az IT technológia fejlődésével, a főigazgató viccesen csak annyit mond, „muszáj, ebből élünk”. Azt, hogy náluk nem csupán jól csengő frázis a könyvtárhasználók igényeihez való alkalmazkodás, jól mutatja az idősek számára kialakított könyv-házhozszállítás és a virtuális könyvtár példája. Utóbbi állítólag erősen javallott bosszús esték, párkapcsolati harcok esetén is. 🙂

Persze azért az igazi élményt mégiscsak a személyes látogatás adja. Akár a központi könyvtárba, akár a közel 50 tagkönyvtár valamelyikébe tévedsz be, érezni fogod a különleges hangulatot. Nem véletlenül, hiszen azt mondják, a könyveknek lelkük van. Talán emiatt nem tudok én sem elszakadni már több mint 20 éve…

 

Szerző: Bányai Nikoletta

Borítóképen: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központja (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! 🙂