Profitálj a holtidőkből!

Érezted már, hogy ablakon kidobott idő az utazásra fordított napi fél-egy óra? Elunod az életed is, amikor várnod kell például az orvosnál vagy az okmányirodában? Hasznos percek vesznek el, ráadásul sokszor fel sem tűnik, mennyi ment a kukába. De miért ne tehetnénk hasznossá ezeket a holtidőket?

TED – a tanulás élvezetes formája

Ha még nem találkoztál ezzel a hárombetűs rövidítéssel, segítünk: A TED (Technology, Entertainment, Design) tulajdonképpen egy globális konferenciasorozat. Az előadók rendkívül változatos témákat járnak körül, különböző területekről, azonban közös üzenettel: ideas worth spreading, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Mondanivalójuk átadására 15-20 perc áll rendelkezésükre, ennyi idő jut arra, hogy megosszák az információkat, egyúttal inspirálják a hallgatóságot.

A TED indulásakor főként technológia és design témájú előadásokat szerveztek, mostanra azonban bőven válogathatnak az érdeklődők a pszichológiával, gazdasági kérdésekkel, tudományos ismeretekkel is foglalkozó előadások közül.

Ezek a prezentációk online is megtekinthetőek videós formában. A ted.com-on (a konferenciákra való jelentkezésen túl) ingyenesen elérhetőek a korábbi előadások, illetve megismerkedhetsz a TED további tudásfejlesztő tartalmaival, könyvekkel vagy a bloggal.

Miért érdemes kihasználnod a TED videók adta lehetőséget?

  • Észrevétlenül tehetsz szert új ismeretekre,
  • számtalan témát a szokásostól eltérő nézőpontból ismerhetsz meg,
  • sok előadásból motivációt is meríthetsz a mindennapjaidhoz,
  • habár a videók többsége magyar felirattal is elérhető, célszerűbb eredeti nyelven hallgatni, így az angoltudásod is fejlesztheted,
  • hasznosan töltheted azokat a holtidőket, amelyek általában bámészkodással, vagy a Facebook hírfolyamod görgetésével telnek.

Nem utolsósorban pedig, érdemes ebből is a lehető legtöbbet kihozni, ezért azt javaslom, hogy ha van rá lehetőséged, jegyzetelj a videók hallgatása közben. Így később könnyen vissza tudod olvasni a lényeges pontokat.

Ha még kételkednél a videók szórakoztatva tanító jellegében, nézz bele a lenti előadásba:

http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution?language=hu#t-962191