Önfejlesztés

Önfejlesztés egy tál popcorn mellett

A filmek sokszor egy ideális világot mutatnak be, amelyet általában egy legyintéssel elintézünk, mondván, „ilyen csak a vásznon létezik.” Éppen ezért talán nem is gondolnád, de rengeteg olyan dolgot, trükköt is megmutatnak az élet számos területéről, amit érdemes lehet ellesni tőlük az önfejlesztéshez. Mit szólnál ahhoz, ha egyszerre tudnál otthon egy kényelmes fotelből filmet nézni, és mindemellett inspirációkat gyűjteni a karriertervezéshez? Az alábbi posztban összegyűjtöttünk neked öt olyan ikonikus filmet, amelyek segíthetnek az önfejlesztésben, a céljaid elérésében.

1. A kezdő (2015)

gyakornok

A hetvenéves Ben (Robert De Niro) úgy dönt, szakít a nyugdíjas évek otthonülős mindennapjaival, és kihasználva a lehetőséget, jelentkezik Jules (Anne Hathaway) online divatcégéhez senior gyakornokként. A film két főszereplőjének a munkahelyi feladatok különböző nehézségeivel kell megküzdenie, azonban életkori adottságaikból kifolyólag képesek egymást kiegészíteni, kölcsönösen segíteni a másiknak a problémáik megoldásában.


Ha a Te munkahelyeden is jellemző, hogy különböző életkorú vagy tapasztalatú kollégák dolgoznak együtt, figyelj arra, hogy kellő tisztelettel viszonyulj a másikhoz. A közös munka ugyanis remek lehetőség a tapasztalatcserére. Tanuljatok egymástól!

2. Egek ura (2009)

egek ura

Ryan (George Clooney) munkaerő-leépítő szakember, folyamatosan egyik helyről a másikra utazik, hogy a főnökök helyett kirúgja az alkalmazottakat. Ez a jól bevált, emberi kapcsolatokat nélkülöző életmód viszont felborulni látszik, amikor az ő cégét is eléri a leépítés szele, valamint megjelenik életében a szerelem.

Fontos, hogy észben tartsd, a munkahelyen elért siker önmagában legtöbbször kevés. Szükség van emberi kapcsolatokra, hiszen jó érzés az eredményeket vagy éppen a kudarcokat megosztani a barátaiddal, családoddal. Igyekezz egyensúlyt teremteni a munka és a szeretteidre fordított idő között!

3. Az ördög Pradat visel (2006)

asszisztensAndy (Anne Hathaway) a külsőre átlagos, frissen diplomázott újságíró a divatvilág egyik legelismertebb lapjánál, a Runway Magazine-nál kap állást. A mindenható főszerkesztő, Miranda (Meryl Streep) viszont nem a tapintatosságáról és rugalmasságáról híres, így alaposan megkeseríti Andy életét keménykezű és rideg vezetői stílusával.

 

Bár néha első pillantásra úgy tűnhet, megszerezted álmaid munkáját, az első hetek után már sokkal reálisabban fogod értékelni a lehetőséget. Elképzelhető, hogy főnököd személyisége vagy elvárásai inkább romboló, mint motiváló hatással vannak a munkádra, esetleg a feladatkör nem egyezik teljesen elképzeléseiddel. Fontos hogy mérlegeld, mennyi lemondást követel meg a munkád, és hogy Neked megéri-e a sok áldozat.

4. A hírek szerelmesei (1996)

álommeló

Tally (Michelle Pfeiffer) pincérnőként dolgozik. Leghőbb vágya, hogy elismert hírolvasóként dolgozhasson. Warren (Robert Redford), az egyik legnézettebb hírcsatorna sztárkommentátora szárnyai alá veszi a nőt, ám a tanítvány lassan felülmúlja mentorát.

 

 

Ha esetleg úgy érzed, nem azt csinálod, amire igazán vágysz, és amiben tehetséges vagy, ne félj változtatni! Nagyon fontos, hogy az adott munkát szívvel-lélekkel végezd, valamint a szakmai alázattal és hivatástudattal végezhesd a feladataid!

5. Tőzsdecápák (1987)

tőzsdecápaA fiatal és ambiciózus tőzsdés, Bud (Charlie Sheen) felnéz főnökére, Gordonra (Michael Douglas), aki valójában egy gátlástalan tőzsdemágus. Bud eleinte bármit hajlandó lenne megtenni azért, hogy olyan sikeressé váljon, mint főnöke, ám Gordon csak azért veszi szárnyai alá az ifjú tanoncot, hogy kihasználja.

A sikerért próbálj meg minden tőled telhetőt megtenni, azonban vigyázz arra, hogy olyan dolgokat ne vállalj el, amelyek nem egyeznek értékrendeddel! 

 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy számodra milyen is az ideális feladatkör, akkor érdemes tájékozódnod a lehetőségeidről a HVG Állásbörzén, ahol közel 200 kiállító munkatársaival beszélgethetsz személyesen! Regisztrálj, és gyere el március 8-9-én a Papp László Budapest Sportarénában!


Szerző: Csankó Zsófia

Ha tetszett, ajánld másoknak is!