Most már ne add fel, amit elhatároztál újévkor! – 3/3.

Ugye nem adtad fel a január 1-jén kitűzött céljaidat? Másfél hét telt el az év első hónapjából, de már többen megtalálták a kibúvót friss fogadalmaik alól. 3 részes cikksorozatunk (1. rész, 2. rész) záró részében szeretnénk támogatást nyújtani, hogy ne add fel útközben, és csináld végig, amit elterveztél. Mutatjuk a megoldást – kifogások helyett!

 

Fogadkozni nem nehéz. Sosem az a legnagyobb kérdés, hogy milyen célt tűzz ki, hanem az, hogy hogyan tudsz kitartani az odáig tartó úton. A sors nem mindig jófej, így rengeteg akadályt kell leküzdened, mire odaérsz, de hidd el, megéri! És valójában egy csomó apró(ságnak tűnő) dologgal meg tudod könnyíteni a saját helyzetedet. Nézzük, melyek ezek!

 

1. Motiváld magad!

Ugye Veled is volt már, hogy jól teljesítettél a suliban vagy a munkában, ezért megjutalmaztad magad valamivel? Na, ezek azok a pillanatok, amikor megdicséred magad az erőfeszítések árán elért eredményeidért. Márpedig a dicséret nagyon motiváló tud lenni, még akkor is, ha saját magadtól jön. Ne becsüld alá ennek az erejét, sőt, az egyes részcéljaid teljesítésekor kötelező megjutalmaznod magad! Persze túlzásba esni nem kell, nehogy „elértéktelenedjen” ez a kis ajándék.

 

2. Kerüld a kísértést!

Úgy nem lehet diétázni, hogy munka előtt mindig beugrasz a kedvenc pékségedbe. Úgy nem lehet spórolni, hogy minden hétvégén meghívod a barátaidat „csak egy kör” italra. Úgy nem lehet hatékonyabban tanulni, ha mindig elérhető vagy Facebook-on.

(Sajnos) áldozatokat kell hozni, ha szeretnél kitartani a fogadalmaid mellett. De azért valljuk be, emberek vagyunk, akik néha hibáznak. Nem sokan képesek megingás nélkül végigvinni, amit a fejükbe vesznek. Éppen ezért, jobban jársz, ha inkább elkerülöd az olyan helyzeteket, amelyekben előre tudod, hogy valószínűleg el fogsz csábulni. (Ha már megtörtént a baj, attól még nem kell mindent félredobni! Olvass többet erről itt!)

 

3. Mondd el mindenkinek!

Ha komolyan gondolod a fogadalmaidat, akkor oszd meg másokkal is! Na persze nem kell mindenkivel, de a hozzád közelállók jó, ha tudnak az elhatározásodról, így tudnak támogatni. Azért nem rossz az, ha diéta alatt nem tukmálják a pizzát, vagy, ha épp leszoknál a cigiről, nem kell kézzel-lábbal tiltakoznod, hogy végre megértsék.

Simán lehet, hogy találsz valakit, aki veled tart ezen a rögös, ámde annál kifizetődőbb úton. Így bátoríthatjátok, motiválhatjátok egymást, sőt, akár segíthettek is, mielőtt a másik feladná.

 

Mi a tanulság?

Ne várd azt, hogy minden úgy megy majd, mint a karikacsapás, mert minden komoly célhoz vezető úton vannak akadályok. Szerencsére azonban sokat tehetsz azért, hogy ezeken egyszerűen túllépj, úgyhogy ne add fel olyan könnyen!

 

Hasznosnak találtad a cikksorozatunk harmadik részét? Olvasd el korábbi cikkeinket is, ha még nem tetted! 🙂

1. rész: Nem kell, hogy a kukában landoljanak az újévi fogadalmaid

2. rész: Így valósítsd meg újévi fogadalmaidat lépésről lépésre

 

Szerző: Bányai Nikoletta