online kurzusok

Kurzusok online – így sosem késel el az egyetemről

Valaha elképzelhetetlennek tűnt, hogy otthon a laptopod előtt ülve végezz el kurzusokat a programozástól kezdve a webdesign tanfolyamon keresztül a pálinkafőzésig, pedig mindez mára lehetségessé vált. De mit érdemes tanulni, és mire kell odafigyelni, amikor képzést választasz?

Online a Stanfordon?

Az egész 2012-ben a Stanfordon kezdődött, ahol egy kurzust nemcsak hagyományos, tantermi módon, hanem online is meghirdettek. A Stanford diákjai közül kétszázan, az interneten viszont százhatvanezren kezdték meg a képzést. Sokan már ekkor sejtették, hogy az online kurzusok, az e-learning forradalmasítani fogják a felsőoktatást és az önfejlesztést.

A Stanford és egyéb egyetemek által működtetett Coursera, valamint a Harvard és a Massachusettsi Műszaki Egyetem közreműködésével készült edX rengeteg, bárki számára elérhető online kurzust (Massive Open Online Courses, röviden MOOC) gyűjt össze és tesz gyorsan, egyszerűen elérhetővé, míg az E-learning Blog a magyar nyelvű online önfejlesztés világában segít eligazodni.

Mégis mik ezek az online kurzusok?

A két honlapon összegyűjtött online kurzusok rendkívül sokfélék: vannak ingyenesek és fizetősök is, akadnak egyhónapos vagy akár fél éves kurzusok, de az egyetemi tanulmányoknak leginkább megfelelő három éves képzések is. Ezek a képzések gyakran elérhetőek az angol mellett spanyol, kínai, német, vagy akár francia nyelven is, így nyelvtudásunk fejlesztésére is alkalmasak lehetnek.

A UDemy oldalán például több ezer kurzus érhető el az online marketingtől kezdve a programozáson át a főzésig, ezek közül sok mindössze pár ezer forintba kerül.

Érdemes alaposan utánanézni a kurzusnak, mielőtt belevágunk az online önfejlesztésbe. A vélemények, visszajelzések vizsgálata mellett érdemes a kurzust kiíró intézményről is tájékozódni, (például annak felsőoktatási rangsorokban elért helyéről) de az esetlegesen elvárt alaptudásnak (pl. nyelvi felkészültség, vagy egyéb előképzettség) sem árt utánajárni.

Business photo created by yanalya – www.freepik.com

Hol tart és mennyit ér ma az e-learning?

A legnagyobb volumenű kísérlet a magyar nyelven zajló online önfejlesztés világában az Esterházy Károly Egyetem által működtetett Virtuális Egyetem volt, itt azonban 2017 óta nincs kiírva új kurzus. Mivel azonban Magyarországon az online kurzusok még beépülőben vannak a munkaerőpiaci kultúrába, a jövőben szinte biztosan találkozunk még hasonlóval.

Éppen emiatt az online önfejlesztés értékére leginkább az amerikai tendenciák alapján tudunk következtetni, ahol a kurzusok végén kapott tanúsítványt annak bizonyítékaként kezelik, hogy az adott személy szívesen fejleszti magát. Éppen ezért a CV-ből semmiképp sem érdemes kihagyni, ha elvégeztél ilyet.

Itt megtalálod, mit nem szabad még kihagynod egy olyan CV-ből, amivel akár a HVG Állásbörzére is elindulhatsz!

Ugyan nem tekintik diplomának, de elismerik és helyén kezelik értékét, amit mi sem mutat jobban, minthogy az online kurzusok a nyugat-európai és amerikai cégeknél egyre nagyobb szerepet kapnak, mint a továbbképzés lehetséges eszközei.

Online önfejlesztés – egy jó lehetőség, vagy a jövő?

Nagy potenciált lát az online kurzusokban a Campus Hungary Esettanulmányok tudásexportról szóló 2014-es kötete is. A könyv szerint az e-learning nagy ereje rugalmasságában rejlik, emellett korszerű, rendszerszintű üzleti szemléletet ad, és a digitális technológia használatára kondicionál. Egyes következtetések szerint a jövőben kihívója lehet a hagyományos felsőoktatásnak, mivel gyakorlatilag minden témában találunk online kurzusokat.

Bár az e-learning az egész világon, és különösen Magyarországon még gyerekcipőben jár, az biztos, hogy az intézményesített online önfejlesztés meghatározó jelensége lesz a jövő iskola- és munkakultúrájának.

 

Szeretnéd, hogy Messengeren keresztül értesítsünk a legfrissebb cikkekről? Akkor ne felejts el feliratkozni!

 

Szerző: Simon Bence

 

Fejléckép forrása:

Freepik