újévi

Így valósítsd meg újévi fogadalmaidat lépésről lépésre – 3/2.

3 részes cikksorozatunk első részében arról olvashattál, hogy mennyire fontos a realitás talaján maradni, az (újévi) fogadalmakat illetően. Mai témánk a tervezés lesz, ugyanis nagyon sok esetben ez (vagyis ennek hiánya) szab gátat a megvalósításnak. Nézzük, mi mindent tudsz megtenni azért, hogy be tudd tartani a fogadalmaidat!

 

Ezért érdemes előre gondolkodni

Hadd osszam meg Veled saját kis történetemet! Nagyjából háromhavonta rám tör, hogy ideje lenne végre egészségesen étkezni, kiiktatni minden cukros és lisztes ételt, hiszen ezek hosszú távon tényleg koporsószögekként funkcionálnak (elnézést a durva hasonlatért). Na, szóval sokszor elhatároztam már ezt, de jellemzően valami miatt mindig befulladt a dolog.

Rengeteg próbálkozás után viszont beláttam, hogy tulajdonképpen az összes kudarcot egyetlen ok váltotta ki.

A tervezés hiánya!

Nagyon jól tudtam követni az étrendemet, amíg mindig előre átgondoltam, hogy mikor mit fogok enni. Elég volt azonban csak egyszer nem megtervezni a másnapi menüt ahhoz, hogy aztán farkaséhesen vágtassak be az első mekibe.

Habár elsőre nehéznek tűnik mindennap tenni csupán azért, hogy a terv összeálljon (és akkor hol van még a megvalósítás), de hidd el, érdemes, hiszen egy kis idő elteltével már a rutinod részévé válik.

újévi
Ugye nem csak fejben fogalmazod meg az újévi céljaidat, hanem le is írod őket?

Tervezd meg lépésről lépésre!

Nem véletlenül hangsúlyozom ennyire a tervezést: a célok megfogalmazásától kezdve azok kivitelezéséig fontos szerepe van. Nézzük, hogy milyen konkrét lépésekkel tudsz tenni azért, hogy a fogadalmaidat meg is tudd tartani!

 

1. Ne legyen háromnál több nagy célod!

Hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy túlvállaljuk magunkat. Pedig sok esetben éppen amiatt veszik el a lelkesedésed, hogy sorra „kudacot vallasz” a megvalósításkor. Háromnál több célra nem lehet teljes erőbedobással koncentrálni.

 

2. Bontsd kisebb lépésekre a nagy célt!

Talán az egyik legfontosabb tanács. Az rendben van, hogy látod, hova akarsz eljutni egy év alatt, viszont azt is tudnod kell, mi mindent tehetsz ezért egy nap alatt.

 

3. Legyen mérhető, máskülönben könnyen elveszítheted a lelkesedésed!

Hihetetlenül motiváló, ha azt látod, hogy sikerült elérned azt, amit kitűztél. Határozz meg célszámokat vagy olyan konkrétan mérhető elemeket, amelyek segítségével objektívan megállapíthatod, hogy sikerült-e teljesítened. Ne csak a főcélra, hanem a részcélokra is alakítsd ki a mérhetőséget!

 

Mi a tanulság?

Ne becsüld alá a tervezés fontosságát! Írd össze a céljaidat kisebb lépésekre tagolva, célszámokkal ellátva, hogy nyomon tudd követni az eredményességed!

 

Hasznosnak találtad a cikksorozatunk második részét? Mindenképpen iratkozz fel, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a folytatásról!

1. rész: Nem kell, hogy a kukában landoljanak az újévi fogadalmaid

3. rész: Most már ne add fel, amit elhatároztál újévkor!

 

Szerző: Bányai Nikoletta