hvgallasborze

Betartható újévi fogadalomötletek, amik megváltoztatják a munkanapjaidat

Lássuk be, kevés könnyen megszeghetőbb dolog van az újévi fogadalmaknál, nem véletlenül vált egyfajta toposszá ezek megszegése. Cikkünkben olyan újévi fogadalmakat veszünk sorra, amelyek betarthatóak, pozitívan hatnak munkahelyi teljesítményedre és jókedvedre is. Tartsd szem előtt a realitásokat, és válaszd ki a számodra leginkább testhezállót!

 

Fogadalmak a kiégés ellen és a munkahelyi jókedvért

Fontos, hogy minden nap csinálj valami olyat, amit szeretsz! Egy nyolcvanezres mintán alapuló kimutatás szerint így sokkal nagyobb rá az esély, hogy motiváltabb legyél a munkahelyeden, vagy visszanyerd az esetleg már elveszített motivációd.

Ha munkád egy bejáratott rutin szerint zajlik, és kevésbé jellemző rá a változatosság, nagy az esélye, hogy egy idő után belefásulsz. Hogy ez ne történjen meg, kezdj bele egy olyan tevékenységbe, amivel fejleszted a tudásod valamilyen területen, vagy tornáztatod az elméd!

Olvass könyveket, cikkeket, vagy találj valamit, amivel számodra szórakoztató módon munkát adsz az agyadnak a munkahelyen kívül is. Nemcsak ilyen módon javíthatsz a munkahelyi fásultságon, az is sokat segíthet, ha az új évben átrendezed az asztalodat, kidobálod a felesleges szemetet, ledarálod az őskorban kinyomtatott e-maileket, melyeket olyan kollégák küldtek, akik már ezer éve nem dolgoznak a cégnél.

Célként tűzheted ki magad elé az egészségesebb munkahelyi létet is! Sok módja van, hogy ezt elérd, ha ilyen fogadalmat szeretnél tenni, olvass utána cikkünkben, milyen módszerekkel tehetsz egészségedért a munkahelyen!

Mivel előfordulhat, hogy – akár a munkahelyed struktúrájából adódóan – elmarad a munkahelyi elismerés, azzal is ösztönözheted munkamorálodat, ha az elért céloknál magad jutalmazod meg az új évben.

Ha idén célként tűzted ki magadnak, hogy új állást keresel, vagy csak fejlesztenéd magad karriertéren, regisztrálj a márciusi HVG Állásbörzére vagy frissítsd meglévő profilodat!

Listákkal a boldogabb új évért

A kiegyensúlyozottabb életnek – mely alól nem kivétel a munkahelyen töltött idő sem – fontos feltétele a hatékony időmenedzsment! Ez azonban nem csak a jól megszervezett napot és pontosságot jelenti.

Itt az ideje, hogy egy helyre összpontosítsd a fontos feladataidat, határidőidet, hogy könnyebben meg tudd tervezni napodat, és a teendők végrehajtása is gördülékenyebben menjen. Akár offline (póriasabb nevén kézzel írt) határidőnaplót, például Bullet Journalt, akár online változatot választasz valamilyen projektmenedzsment szoftver formájában, ne hagyd szétforgácsolódni a figyelmed. Nem túl hatékony, ha egy feladat elvégzéséhez át kell lapoznod az asztali naptárodat, a jegyzetfüzetedet és a Trello fiókodat is.

Ne felejtsd el a családodra és magadra szánt idő szükségességét sem! A munkahelyen kívüli idődet is meg kell szervezned, érdemes valami olyan tevékenységgel töltened legalább napi egy órát, amely kikapcsol és jókedvre derít, legyen az akár meditáció, egy új hobbi, vagy akár önkénteskedés.

Ha csapatban dolgozol, akár együttesen is tehettek fogadalmakat a közös munka hatékonyabbá és szórakoztatóbbá tétele érdekében! Itt ne számokkal mérhető, sokkal inkább absztrakt célokat tűzzetek ki! Míg előbbiek fontosak egy munkafolyamatban, utóbbiak által motiválhatjuk magunkat igazán, hiszen nem jelentenek terhet.

Ha úgy érzed, nem ismered eléggé munkatársaidat, fogadalomként tűzheted ki azt, hogy jobban megismerd őket, kapcsolatot építs velük! Ez jót tesz nemcsak a munkahelyi légkörnek, hanem a te jókedveden is sokat javíthat.

Akár olyan apróságokkal is sokat javíthatsz munkahelyi közérzeteden, mint például az önéletrajzod, LinkedIn profilod frissítése, vagy az inboxod kitakarítása!

 

Reméljük, hogy ha ezeket a konkrét fogadalmakat nem is fogod használni, sikerült beindítanunk a fantáziád, és kitalálsz valami olyat, ami a leginkább testhezálló számodra. Sokat segíthet önmagad ösztönzésében, ha matricákkal, apró cetlikkel emlékezteted magad fogadalmadra, így nem lesz a tiéd is egy a sok betartatlan újévi fogadalom közül!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Kövess minket Instagramon is! 🙂

 

Szerző: Simon Bence

 

 

  • Horváth Soma

    Semmi értelme ezeknek a cikkeknek. Biztosan olyan írta, aki soha nem dolgozott egy normális munkahelyen sem. Az egész olyan, mintha már meglévő cikkekből ollózták volna össze, az összes ilyen információ megtalálható más portálokon, de akár a hvg archívumában is. Nem értem a hvg miért privilegizál olyan szerzőket, akik semmi újat nem tudnak hozzátenni a tartalmi kínálathoz