7 tipp, hogy jobban ki tudj állni magadért!

Ismerősek azok a helyzetek a munkahelyeden, amikor lennének építő javaslataid, mégsem mersz felszólalni? Vagy amikor nincs bátorságod a fizetésemelés igényével a főnököd elé állni? Inkább hallgatsz, amikor a boltban beelőznek a sorban? Szeretnéd, ha jobban menne az önérvényesítés, de nem tudod, hogyan tedd? Cikkünkben olyan tippeket sorakoztatunk fel, melyek segíthetnek abban, hogy magabiztosabban képviselhesd önmagad!

 

Az önérvényesítő viselkedés, vagy más néven asszertivitás azt jelenti, hogy úgy érvényesíted saját érdekeidet, nézeteidet, hogy közben a másik álláspontját is tiszteletben tartod és figyelembe veszed, majd ahhoz igazítva fejted ki a saját álláspontodat és éred el, hogy azt elfogadják. Jó hír: ez a készség tanulható! Nézzünk néhány tippet, melyeket alkalmazva, Te is sokkal asszertívebbé válhatsz!

 

Légy határozott!

Hogyan is hihetnék el mások arról, amit mondasz, hogy az valóban jó, ha te magad is bizonytalan vagy benne? Akkor leszel hiteles, ha látják rajtad, hogy te magad is hiszel a saját érveidben.

 

Hogyan lehet ezt gyakorolni? Szükséges hozzá egy jó adag önismeret. Derítsd ki, mitől félsz azokban a helyzetekben, amikor bizonytalan vagy. Mi a legrosszabb, ami történhet? Esetleg megcáfolják az érveidet? Segíthet az is, ha otthon gyakorlod az érveid bemutatását, akár tükörben, akár videóra véve. Így azt is látni fogod, hogyan illeszkedik a testbeszéded a mondanivalódhoz. Megerősíti, esetleg cáfolja azt? A szókincsedre is érdemes odafigyelned: ne használj olyan szavakat, hogy „esetleg”, „talán”, ha másokat szeretnél meggyőzni, mert ezek bizonytalanságról árulkodnak.

 

Gondolkodj el az ellenérveken!

Valószínű, hogy szembesülni fogsz ellenérvekkel is, amikor arra kerül a sor, hogy elmondod a véleményedet, de ha ezeket előre átgondolod, akkor azt is meg tudod fogalmazni, hogy hogyan tudsz rájuk helyesen reagálni.

 

Légy minél konkrétabb!

Amikor beszélsz, térj a lényegre és ne magyarázkodj feleslegesen. Ne a kályhától indulj, hanem azt a részt mondd el, ami a legfontosabb, ami maga a téma és az érveket, amiért ki szeretnél állni. Legjobb, ha tényekkel, statisztikákkal támasztod alá ezeket, így biztosítva, hogy azok mentesek legyenek az érzelmi behatásoktól.

 

Szerezz támogatókat!

Egy egyszerű példa: ha egy termékről több ismerősöd is azt nyilatkozza, hogy nagyon szereti, akkor te is nagyobb valószínűséggel próbálod ki, mintha csak egyetlen ember véleménye lenne ez. Így van ez akkor is, ha valamiről meg szeretnél győzni másokat: jobb, ha kisebb körökben próbálod meggyőzni az emberek egy részét, így amikor kiállsz, már nem leszel egyedül. Sőt, még több ötlet, meggyőző érv gyűlhet össze közös erővel.

 

Légy az elsők között, ha felszólalásra kerül sor!

Az emberek figyelme akkor a legaktívabb, amikor elkezdődik egy meeting vagy előadás, így érdemes az elsők között felszólalnod, ha megvan a konkrét érved, és fontos az ügy számodra.

 

Maradj higgadt!

Bármilyen fogadtatásban is részesül a mondandód, minden esetben őrizd meg a nyugalmad, és törekedj arra, hogy ne az érzelmek vezéreljenek, hanem a racionális érvek. Az asszertív emberekre jellemző, hogy nem könnyen hozhatók ki a sodrukból, megoldásorientáltak és képesek figyelembe venni mások nézőpontját is. Igyekezd beépíteni a hallottakat az érveidbe, így még meggyőzőbb lehetsz.

 

Figyelj aktívan!

A legtöbb ember a viták során leginkább saját érveit csiszolgatja, és csak szórványosan figyel oda a másikra. Azonban, ha figyelmesen hallgatod a másik felet, megfigyeled a gesztusait, könnyebben észreveheted a logikai bukfenceket a mondandójában, de adott esetben akár tanulni is tudsz tőle egy későbbi vitához.

 

Fontos, hogy érvényesítsd az érdekeidet, hiszen ennek hiánya egy idő után káros hatással lehet az önbecsülésedre. Azonban mindig figyelj arra, hogy törekedj a kompromisszumos megoldásra, mérlegeld, mi az, ami igazán fontos számodra. Semmiképp ne törekedj a másik világnézetének megkérdőjelezésére, kerüld a személyeskedést és az általánosítást, mert ellenkező esetben könnyen elveszheted a hitelességedet.

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂