crash course

5 YouTube csatorna, amit egyetemistaként követned kell!

Ebben a posztban öt olyan YouTube csatornát fogunk bemutatni, amelyek különösen hasznosak lehetnek egyetemisták és főiskolások számára. Próbáltunk többfajta típusból válogatni, így a végső ötösbe került olyan, ami a tanulási, produktivitási tippjei miatt lehet hasznos, olyan is, ami általános műveltségünket, világlátásunkat bővítheti, és olyan is, ami konkrétan segíthet elmélyedni bizonyos témakörökben.

mmmEnglish

Arra gondoltunk, hogy az első tipp egy nyelvtanár csatornája lesz, aki a videóiban angolt tanít, ugyanis a helyzet az, hogy a következő négy tippünk is angol nyelvű csatorna lesz.

Egy egyetemistával/főiskolással szemben ma már alapelvárás, hogy beszéljen angolul, és az önfejlesztés is sokkal jobban fog menni, ha nem csak magyar tartalomgyártók segítségére támaszkodsz ebben.

A mmmEnglish csatorna elsősorban a középhaladó szintet már elért tanulóknak szól. Praktikus technikákat bemutató videókat találhatsz itt szókincsfejlesztéshez, kiejtéshez, nyelvtanhoz, stb. Ha esetleg kezdő vagy felsőfokon tanulnál, böngészd kicsit a YouTube-ot, hiszen sok-sok nyelvtanárnak van csatornája a felületen. A nyelvtudás hiánya nem szabad, hogy probléma legyen!

Thomas Frank

Thomas Frank tanulási és produktivitási tippeket ad. Tele van a csatornája remek videókkal a pomodoro technika bemutatásától kezdve, a leginkább tanulást segítő appok listázásán át, a hasznos szokások kialakításának titkáig. Ha valaha érezted azt, hogy nem tanulsz olyan könnyen, mint szeretnéd, nem osztod be elég hatékonyan az idődet, vagy szükséged lenne pár új ötletre a diákélettel kapcsolatban, akkor kötelező a feliratkozás.

FightMediocrity

A FightMediocrity csatornán könyvek összefoglalását találod tíz perces animált videók formájában. Az egyetemi évek alatt az ember egyik fontos feladata, hogy folyamatosan tágítsa a perspektíváját. Ennek az egyik legjobb módja, ha könyveket olvas. De kinek van ideje a világ összes könyvére? Remek lehetőség ez a csatorna arra az esetre, ha érdekel egy könyv, de nincs időd elolvasni. A legfontosabb 3-4 gondolatot tökéletesen átadják a videók, ráadásul sok fontos témában íródott könyv összefoglalója készült már el.

Crash Course

A Crash Course csatornán profin összeállított kurzusokat láthattok, amik nagyjából tíz perces leckékből állnak. Könnyen befogadható, informatív, sok egyetemi tanszék megirigyelhetné a színvonalát ezeknek a tananyagoknak. Én többet tanultam ezekből, mint a szabadon választható tárgyakból az iskolában.

Egészen széles spektrumon mozognak, rengeteg témáról vannak kurzusaik, több száz órányi videó várja a csatornájukon az érdeklődőket. Érdemes böngészni.

Kahn Academy

A Crash Course-hoz hasonlóan ezen a csatornán is konkrét tananyagokat találhatunk. A Kahn Academy célja, hogy bárki bármit ingyen megtanulhasson. A programjukhoz csatlakozhatnak tanárok is, szülők is, tanulók is. Míg a Crash Course-ra jellemző, hogy leginkább egyetemi kurzusoknak megfeleltethetőek az anyagaik, a Kahn Academy-n tényleg szinte minden megtalálható. Elég ha annyit írok, hogy 6600 videó van a Youtube csatornájukon.

 

Szerző: László Dániel

 

Tetszett a cikk? Ne felejtsd el megosztani, hogy másokhoz is eljussanak ezek a fantasztikus YouTube csatornák!