10 tuti tipp a tökéletes time-managementhez!

Te is időhiánnyal küzdesz? Ha csak egy képességet szeretnél elsajátítani ebben a hónapban, az a jó time-management kialakítása legyen! Ha elsajátítod ezt a készséget, sokkal hatékonyabb tudsz lenni, nem beszélve arról, hogy sokkal nyugodtabbá is válsz!

Valójában kétfajta idő létezik: az egyik az az idő, amit az órád mutat, a másik pedig a relatív idő, ami repül, amikor jól érzed magad, vagy vánszorog, amikor egy unalmas előadáson ülsz. Nagyon sok time-management módszer pontosan azért nem működik, mert az órai idővel próbálja beosztani az idődet, amit te relatívan élsz meg. Ezt az időt azonban Te alkotod meg saját magadnak, azaz saját magadat limitálod azokkal a kijelentésekkel, hogy „nincs elég időm”. Az életedben összesen három dologgal töltesz el időt: gondolkodással, cselekedetekkel és beszélgetéssel.

 

Ahhoz, hogy a saját időd mesterévé válhass, adunk tíz tuti tippet!

 

1. Hordj magadnál egy naptárt, melyben minden nap rögzíted, hogy mennyi időt töltöttél a különböző tevékenységekkel! Légy minél részletesebb! Így egy idő után képet kapsz arról, hogy mivel repülnek el az értékes perceid, s erre építve megváltoztathatsz egyes szokásokat, pl. eltervezheted, hogy kevesebbet lógsz a közösségi oldalakon. Napi fél óra mínusz a Facebookon és napi fél óra plusz befektetett munka egy éven belül hatalmas változásokhoz vezethet.

2. Azokra a tevékenységekre mindenképpen szánj időt, lehetőség szerint minden nap, melyek fontosak a célod elérése érdekében!

3. Idődnek legalább az 50 %-át olyan tevékenységekbe fektesd, melyek a sikeredért felelnek!

4. A nap első 30 percét töltsd azzal, hogy megtervezed a napodat! Semmiképp ne vágj bele egy napba anélkül, hogy tudatosítottad volna magadban, mik a fontosabb feladatok, célok!

5. A naptáradba ne csak a kötelező tevékenységek, hanem a pihenésre szánt idő is szerepeljen, s ezt is vedd legalább olyan komolyan, mint a munkát! Időnként az elmének is szüksége van felüdülésre, ezeket a megszakításokat töltsd olyan tevékenységekkel, melyek örömöt okoznak, ellazítanak.

6. Minden egyes feladat előtt szánj 5 percet arra, hogy átgondold, mit akarsz elérni! Így fejben már látni fogod magad előtt a sikert.

7. Ha dolgozol, legyen bekapcsolva digitális eszközeiden a „ne zavarj” gomb! Fontos a koncentrációképesség fejlesztése, és igazán csak úgy tudsz elmerülni a munkában, ha mellette nem foglalkozol mással.

8. Tanuld meg, hogy munka közben nem válaszolsz a nem odatartozó üzenetekre, és nem veszed fel a személyes hívásokat! Szokj le az azonnali válaszadásról, s gyakorold a késleltetés képességét!

9. Ugyanígy iktasd ki a közösségi oldalak használatát is munka közben! Hasznos lehet egy külön felhasználót alkotni a gépen a munkád számára, s egy másikat, ami a szórakozásé és a magánéleté.

10. Végül, de nem utolsósorban, emlékeztesd magad, hogy lehetetlen mindig mindennel végezni, azonban motiváló lehet számodra, hogy a gondolataid, tevékenységeid és interakcióid csupán 20 %-a, a sikereid 80 %-át okozhatja!

 

Felhasznált irodalom: https://www.entrepreneur.com/slideshow/299323

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂