Önéletrajz

MINDEN, amit tudnod kell az önéletrajzírásról

Te is görnyedtél már tanácstalanul a gépednél, mikor próbáltad összerakni az önéletrajzodat? Nyugi, tudjuk, milyen idegőrlő! A jó hír, hogy megérkezett a segítség egy MINDENT (is) tartalmazó cikk formájában. Ezzel az útmutatóval nem lesz többé nyűg a CV írás!

 

1. Forma

Hány oldalas legyen? Pályakezdőként egy oldal, maximum másfél tökéletes, ha már régebb óta dolgozol, növelheted két oldalra.

Hány hasábos legyen? Az egyhasábos megoldással nem igazán lőhetsz mellé. Egyszerű, átlátható, követhető. Ha két hasábos CV-t szeretnél, mindenképp figyelj a rendszerezettségre, mert könnyen elviszi a fókuszt, ha rosszul tördeled. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy nem lesz-e túlzsúfolt, inkább maradj az egyszerűbb verziónál.

Használhatok sablont? Az olyan túlrészletezett és rugalmatlan sablonokat, mint pl. az Europass, nem javasoljuk, hiszen szinte egyáltalán nem személyre szabhatók. Ezen kívül is rengeteg egyéb sablon érhető el a neten, ami segítség lehet a formát illetően, de ne felejtsd el, hogy a munka lényegi részét (vagyis adataid, tapasztalataid leírását) így sem úszod meg! Ezáltal pedig sokszor gyorsabb szövegszerkesztőben összerakni azt a CV-t…

 

2. Megjelenés

Mennyire legyen színes? Mérsékelten! Itt tényleg igaz, hogy a kevesebb több. Természetesen nem feltétlenül kell ragaszkodnod a fekete-fehér színekhez, de, ha túlcsicsázod, könnyen visszatetszést válthat ki az anyagod. Arról nem is beszélve, hogy nem tudhatod, milyen ízlésvilágú HR-es olvassa majd, így, hacsak nem egy kreatív pozíciót pályázol meg, inkább maradj az egyszerű stílusnál.

Milyen betűtípust/-méretet/-színt használjak? A jó ízlés határain belül nagyjából bármilyet. Ez persze eléggé leszűkíti a lehetőségeket (mármint a jó ízlés :))… Akárhogy is, arra mindig figyelj, hogy jól olvasható legyen a szöveg, akár online, akár kinyomtatva olvasod. (Mi például kifejezetten csípjük a fehér alapon fekete betűket.) 🙂 Bátran használj kiemeléseket, hogy a lényegi infón akadjon meg először a HR-es szeme!

Hányszor olvassam át elküldés előtt? Sokakban ez a kérdés szemmel láthatólag meg sem fogalmazódik, mi mégis fontosnak tartjuk, hogy kitérjünk rá. A válasz: amíg már a füleden folynak ki a betűk! Komolyan! A legjobb, ha mással is átolvastatod! Tök ciki elgépelést vagy (neadjisten) súlyos nyelvtani hibát hagyni az önéletrajzodban. A munkádat is ilyen trehányan fogod végezni? Csak mert ebből erre következtethet a HR-es…

 

3. Alapok

Mennyire fedje a valóságot? A kérdés költői, természetesen teljesen. Nagyon ciki, ha az állásinterjún zavarodsz bele egy füllentésbe, vagy mondjuk a LinkedIn alapján tűnik fel a ferdítés a HR-esnek. Természetes, hogy próbálod a legjobb oldaladat mutatni, de azért ne rugaszkodj el a valóságtól, lebukás után nincs visszaút.

.pdf, .doc vagy .docx? Utóbbi kettőnél nagyon könnyen előfordulhat, hogy elcsúsznak a sorok, így a válasz egyértelmű: .pdf! Ráadásul szebb is.

Fényképet kell beletennem? Nem kötelezhetnek rá, de jó, ha teszel. Az állásinterjún úgyis „lelepleződsz”, akkor meg? Mindenkiről lehet előnyös és kevésbé előnyös képeket készíteni, törekedj az előbbire. Nyaralós, bulizós szelfik kizárva, mindenképpen egyszínű háttér előtt készült, mosolygós fotót csatolj. Ha van rá lehetőséged, kapj fel egy blézert/zakót, sokkal elegánsabb hatást kelt. Ráadásul ma már nem kell azon aggódnod, hogy elrontotta a fotós az igazolványképedet, kérj meg valakit, hogy fotózzon le telefonnal, és kész is!

Rá kell írnom, hogy „Önéletrajz”? Nem szükséges, hiszen egyértelmű. Sokkal inkább segíted a HR-es munkáját, ha a nevedet és a megpályázott pozíciót (+ a hivatkozási számot, de ez már haladó szint) tünteted fel az oldal tetején. Arra viszont figyelj, nehogy másik céghez kerüljön az adott pozícióval ellátott önéletrajz. 🙂

A tanulmányok vagy a szakmai tapasztalatok legyenek előrébb? Attól függ, melyik relevánsabb. Mindig a megpályázott pozíción múlik, ugyanis célszerű azt részletezni elsőként, amelyik szorosabban kötődik a leendő feladataidhoz.

Milyen időrendi sorrendben haladjak? Mindig időben visszafelé haladj, vagyis a legfrissebb információ legyen felül mind a tanulmányokat, mind a tapasztalatokat illetően!

 

4. Személyes adatok

Milyen adatokat kell megadnom? A telefonszámod és az e-mail címed a legfontosabb! Nem igazán lényeges a születési helyed, időd, lakcímed, állampolgárságod, vallásod, politikai nézeted sem. Ezek közül maximum a születési idő lehet releváns infó egy HR-esnek (bár ez alapján egyébként nem részesíthetnek előnyben vagy hátrányban senkit, akkor meg minek feltüntetni?!) Sokszor látjuk a pontos lakcímet is egy-egy CV-ben, ami viszont nem csupán felesleges, de veszélyes is lehet. Sosem tudhatod, nem kerül-e (akár véletlenül is) illetéktelen kezekbe az önéletrajzod. Inkább hagyd ki ezt a részt, vagy szorítkozz a városra/kerületre.

Milyen telefonszámot adjak meg? Lehetőleg a saját (!) mobilszámodat. Ez talán triviálisan hangzik, de láttunk már olyat, hogy valaki az anyukája számát adta meg. Ezt ne! Olyan számot írj be, amin elérnek, ha nincs ilyen, akkor ne adj meg semmit.

Milyen e-mail címet adjak meg? Szintén hangsúlyozzuk: a sajátodat! Abból is egy kulturált verziót, amely célszerűen a teljes neved. Semmi cicamica, bébike, kittike0605 és hasonlók! Ez teljesen komolytalanná tesz még egy egyébként igényes önéletrajzot is.

 

5. Szakmai tapasztalatok

Hogyan építsem fel? Ha már van releváns tapasztalatod, javasoljuk, hogy ezzel a résszel folytasd az önéletrajzod. A pályád elején minden munka érdekes lehet, amit dolgoztál, akár diákmunkában vagy önkéntesként is. Később aztán nem árt szelektálni, például az egyetem elején végzett host/hostesskedést, telefonos vagy raktári munkát, stb. el is hagyhatod.

Mit írjak az egyes munkákról? A dátumot lehetőleg hónap pontossággal add meg, emellett tüntesd fel a cég nevét és a pozíciót, ahol dolgoztál. Néhány címszavas összefoglalást is érdemes odaírnod a feladataidról, hogy jobban el tudják helyezni, mit csináltál. Ha van számszerűsíthető eredményed, röviden ezt is megemlítheted. Nyilván azt a munkahelyet részletesebben fejtsd ki, ami kapcsolódik a jelenleg megpályázott álláshoz.

 

A HVG Állásbörze előadásain még több tippet hallhatsz erről (és sok más karriertémáról)! Ha pedig inkább személyre szabott segítségre van szükséged, jelentkezz be tanácsadásra! A rendezvény ingyenes, kattints ide, ha jönnél!

 

6. Tanulmányok

Hogyan építsem fel? Ha már főiskolára/egyetemre jársz, a középiskolát nem feltétlenül kell beleírnod (csak ha mást nem nagyon tudsz feltüntetni egyelőre), hiszen a felsőoktatási tanulmányaid előfeltétele volt az érettségi. Általános iskola, óvoda megadása teljesen felesleges.

Mit írjak az egyes iskolákról? Ha a középiskolában nem jártál semmilyen speciális szakra/előkészítőre vagy nincs valamilyen kiemelkedő eredményed, amit fontosnak tartasz megemlíteni, akkor ezt elég hamar elhagyhatod a CV-dből. A főiskolai/egyetemi tanulmányaid sokkal fontosabbak lesznek, így ezeket célszerű egy kicsit részletezni is. A kezdés és a végzés idejét mindenképpen tüntesd fel, ez utóbbinak a várható idejét zárójelben, ha a jövőben fog bekövetkezni. Emellett írd bele a kart és a szakot, ahol tanulsz, valamint néhány szóban a jellemző tárgyaidról, diákszervezeti munkásságodról, versenyeidről, szakdolgozati témádról is szólhatsz.

 

7. Nyelvismeret

Hogyan írjam bele a nyelvtudásom? Mindenképpen a valóságnak megfelelően! Nem érdemes ferdíteni az igazságot, hiszen ahová kell a nyelvtudás, ott úgyis tesztelni fogják, milyen szinten vagy. Ha szereztél nyelvvizsgát, tüntesd fel az évet és a szintet, amennyiben pedig változott a helyzet (mert sokat felejtettél vagy mondjuk azóta továbbképezted magad), akkor azt is írd le.

 

8. Számítógépes ismeretek

Hogyan írjam bele a számítógépes ismereteim? A számítógép- és internetkezelés ma már alapnak számít, ezt nem kell külön kiírnod (lassan már az Office-t is ide soroljuk). Mindenképpen írd bele a programokat, programnyelveket, amiket ismersz, valamint, ha van bizonyítványod, akkor azt is dátummal, iskolával megjelölve.

 

9. Egyéb ismeretek/készségek

Milyen egyéb dolgok kerülhetnek az önéletrajzba? A jogosítvány tipikusan ilyen, sok helyen kérik is. Ha a valódi tudásod nem felel meg a jogsid típusának, akkor ezt jelezd. Emellett a szakmádhoz nem feltétlenül kapcsolódó iskolákat, tanfolyamokat is felsorolhatod. A hobbidat csak akkor írd bele, ha valamilyen különleges dolgot csinálsz vagy versenyszerűen űzöl valamit. Az olvasás, utazás, barátokkal időtöltés nem ilyen.

Hogyan tüntessem fel a személyes készségeimet / soft skill-jeimet? Az önéletrajzban sehogy. Mivel itt nincs lehetőséged indoklásra, nincs túl sok hozzáadott értéke annak, hogy „kreatív, csapatjátékos, kommunikatív vagyok”. Ezeknek sokkal inkább van helye a motivációs levélben, ahol példákkal alátámasztva fejtheted ki, hogy miért gondolod így!

 

10. Egyéb anyagok

Mit kell még csatolnom a pályázathoz? Jellemzően, amit kérnek. 🙂 Pontosan olvasd el a jelentkezés menetét, nagyon visszatetsző, ha kihagysz valamit vagy nem követed a leírtakat. Ha e-mailben jelentkezel, lehetőleg ne üresen küldd el, ehelyett írj egy rövid kísérőszöveget, hogy hol találtad a hirdetést és mire pályázol. Haladóknak: néhány sort fűzz bele a motivációs leveledből, hogy lássák, te nagyon jó választás lennél.

Írjak motivációs levelet? Igen, írj, különösen, ha kérik. Hogy milyet, arról egy következő cikkben írunk, iratkozz fel blogértesítőnkre, ha nem szeretnél lemaradni róla. 😉

 

Hasznosnak érezted a fentieket? Vagy kihagytunk valamit? Írd meg nekünk hozzászólásban, hogy mit hiányolsz, és kiegészítjük a cikket! Egyébként pedig oszd meg másokkal is, tegyük jobbá az önéletrajzokat! 😉

 

Szerző: Bányai Nikoletta