CV

Mi az a mesterönéletrajz?

Mi a közös a svédasztalban és egy mesterönéletrajzban? Leginkább az, hogy ott van rajtuk minden, amiből csemegézhetsz. Előbbiben az összes fogás, az utóbbiban azok a tapasztalatok és kompetenciák, amikből pozícióra szabottan válogathatsz. Mutatjuk, hogyan készítsd el a tökéletes mester CV-d.

Először is, kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi értelme van elkészíteni egy ilyen dokumentumot. Mivel az önéletrajzodat mindig az aktuálisan megpályázott álláshoz kell igazítani, sok időbe telhet, míg végiggondolod és összegyűjtöd, mi is kerüljön bele. De, ha már elkészíted a mesterönéletrajzod, akkor később sokkal könnyebb dolgod lesz, és nem kell órákat szentelned egy-egy jelentkezés megírására. A lényeg, hogy minden eddigi eredményed – legyen az valamilyen végzettség, nyelvvizsga, munkatapasztalat vagy tudományos tevékenység – szisztematikusan írd össze, hogy bármikor tudj belőlük szemezgetni.trailer film Spider-Man: Homecoming

Ha már a svédasztalnál tartottunk, elmondhatjuk, hogy ezek után az önéletrajz összeállítása is egészen olyan, mint egy büfévacsora. Ahogy egy fitness menüre vágyva tálcára rakod a friss salátát, úgy, ha például egy marketinges állásra pályázol, mesterönéletrajzodból kiválasztod a hasonló helyen szerzett tapasztalatot. Ugyanakkor ebben az esetben felesleges megemlítened, hogy szakdolgozatodat az adóügyekről írtad, vagy, hogy egy teljesen más szakterületen OKJ-s képesítésre is szert tettél. Mivel a HR-es csak néhány másodpercet szentel a jelöltek pályázatának, fontos, hogy csak a munka szempontjából releváns infókat közöld magadról. Konkrét helyekre soha ne a minden részletre kitérő CV-t küldd!

És most következzenek azok a szempontok, melyek alapján összeállíthatod a mesterönéletrajzod.

  1. A fotó: Fontos, hogy ne legyen két évnél régebbi. Ügyelj a megfelelő háttérre, a legideálisabb egy egyszínű fal.
  2. Személyes adatok: Ezeknek a kép mellett van a helyük. A személyes adatoknak tartalmaznia kell a neved, születési helyed és időd, lakcímed, valamint az elérhetőségeidet.
  3. Munkatapasztalatok: Ez a pont foglalja magába az összes korábbi munkahelyedet. Beleértve a diákmunkát, önkéntes tevékenységet és a szakmai gyakorlatot is.
  4. Tanulmányok, végzettségek: Tüntesd fel a diplomádat és/vagy szakképzettséged!
  5. Speciális képzettségek: A tanfolyamok, tréningek, külföldi tanulmányok, ösztöndíjak mind ide tartoznak.
  6. Szervezeti tagság, tudományos tevékenység: Ez lehet egy kutatásban való részvétel, publikáció, versenyeken elért helyezés, szakkollégiumi tagság.
  7. Személyes kompetenciák: Az előnyös személyiségjegyek mellett ide kerül a nyelvtudás, informatikai ismeret és jogosítvány is.
  8. Hobbi, személyes érdeklődés: Lehetőleg kerüld a sablonokat, törekedj az egyediségre!

Szerző: Pigniczki Zsóka