önéletrajz

7 tipp, hogy ütős önéletrajzod legyen!

Egy jó önéletrajz megírása nem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnád. Nem árt figyelembe venned, hogy a munkáltatók általában pár másodpercet töltenek minden egyes önéletrajz átnézésével, ennyi idő alatt hoznak döntést arról, hogy az megnyerte őket, vagy sem. De ne aggódj! Az alábbi cikkben pontokba szedtük neked, hogyan nyűgözd le a munkáltatókat és a HR szakembereket.

 

1. Folyamatosan frissítsd!

Érdemes rendszeresen frissíteni az önéletrajzodban leírtakat, hogy azok naprakész információt tartalmazzanak. Minden alkalommal, amikor valami lényeges dolog történik a karriereddel kapcsolatban, rögtön jegyezd fel, nehogy később megfeledkezz róla!

 

2. Írj röviden, de lényegre törően!

Törekedj arra, hogy szakmai tapasztalataidat, tanulmányaidat és készségeidet ne teljes mondatokban írd le, inkább felsorolást használj a könnyebb és gyorsabb áttekinthetőség érdekében! Ütős kulcsszavakat használj, hogy önéletrajzod vezesse a szemet. A részletek kifejtését hagyd az interjúra!

 

3. Szabd az adott állásra!

Sok esetben előfordul, hogy többféle munkakörre is jelentkezel. Ilyenkor mérd fel, hogy egy adott állás megpályázásánál milyen kompetenciákat, szakmai tapasztalatokat várnak el a munkáltatók, és ezeknek megfelelően akár kettő vagy több önéletrajzot is  készíts!

 

A HVG Állásbörzén rengeteg kiállító munkatársával beszélgethetsz személyesen. Minél több információ birtokában vagy, annál inkább tudsz nyerő pályázatot beadni a számodra vonzó munkaadóhoz.


4. Írj néhány személyes állítást!

Érdemes lehet pár személyes hangvételű sort megfogalmaznod azzal kapcsolatban, miért gondolod azt, hogy te lennél a legalkalmasabb az adott pozícióra.

 

5. Kerüld az életút „hézagokat”!

Megeshet, hogy egy iskola elvégzése vagy munkahely elhagyása után hónapok, vagy akár évek telnek el, mire újra elhelyezkedsz valahol, vagy elkezdesz máshol/mást tanulni. Ezek az életút „hézagok” gyanúsak lehetnek a munkáltatóknak, ezért próbáld kihangsúlyozni azt, amit ezekben az időszakokban csináltál (pl. tanfolyamokra járás, önkénteskedés, készségfejlesztés).

 

6. Figyelj a helyesírásra!

Ügyelj arra, mit hogyan írsz le! Sok esetben még a figyelmetlenségből elkövetett helyesírási és nyelvtani hibák is rossz színben tüntethetnek fel azok előtt, akik értékelik az önéletrajzodat. Ha nem vagy biztos abban, mit hogyan kell leírni, kérj meg valakit, hogy nézze át még egyszer!

 

7. Ügyelj a külsőre!

Az önéletrajzod kinézetével is foglalkozz! Egyrészt a rólad készült kép legyen jó minőségű, ezen kívül használj könnyen olvasható betűtípusokat (pl. Verdana, Arial, Lucida Sans, Cambria, Century Gothic)! Érdemes sorközt is használni, mert attól szellősebben és strukturáltabban néz ki.

 

Szerző: Csankó Zsófia

 

Hasznosnak találtad a cikket? Ajánld másoknak is!