önéletrajz

10 tipp a nyerő önéletrajz megírásához

Az önéletrajz összeállításakor van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartanunk. A CV valójában egy „marketingeszköz”, amelynek célja, hogy megnyerően mutassuk be magunkat, így bejuttasson minket egy állásinterjúra. Valószínűleg az önéletrajzod lesz az első, ami egy cég HR-esének kezébe kerül, így ebből fogják kialakítani rólad az első benyomást. Nézzük, mely szabályokat ajánlott betartani!

  1. Átlátható, strukturált szerkezet

Egyes felmérések szerint nem sok HR-es szán fél percnél többet az önéletrajz átolvasására, így nagyon fontos, hogy az átlátható és tagolt legyen. A legnézettebb rész a pályázatod első harmada, így érdemes oda besűríteni azokat az információkat, amelyeket mindenképp szeretnénk kiemelni magunkról (elérhetőség, legutóbbi munkatapasztalat).

  1. Minimum 1- maximum 2 oldal terjedelem

Önéletrajzunk legyen lényegre törő, ne tartalmazzon az adott munka szempontjából lényegtelen információkat. Pályakezdőknek is össze lehet állítani egy tartalmas önéletrajzot, inkább a tapasztalt szakembereknél érdemes a terjedelemre jobban odafigyelni. Két oldalnál több semmiképpen ne legyen.

  1. Helyesírás

A helyesírási, nyelvhelyességi hibákat mindenképpen törekedjünk elkerülni. Nem festünk túl jó képet magunkról elütésekkel, rontásokkal, arról nem is beszélve, hogy gyakran emiatt már nem is olvassák tovább az önéletrajzokat. Fokozottan figyeljünk erre oda, olvastassuk át akár ismerőssel az önéletrajzot elküldés előtt.

önéletrajz2

  1. A pályázat cégre, pozícióra szabása

Fontos, hogy ne egy általános, minden információt tartalmazó önéletrajzot küldjünk el a jelentkezéskor, hanem igyekezzünk azt a pozíció elvárásainak megfelelően összeállítani. Így a HR-es is látni fogja, hogy valóban szántunk időt arra, hogy elolvassuk a pozíció leírását, és igyekeztük megmutatni, hogy miért mi vagyunk arra az állásra a legalkalmasabbak.

  1. Konkrétumok, eredmények

Szintén nem érdemes általánosságokat felsorolni, sokkal inkább a konkrét eredményeinket, sikereinket megfogalmazni (pl. „Dolgoztam egy fejlesztési projekten, mellyel 20 %-os értékesítési növekedést értünk el a cégben.”). Pályakezdőként konkrét munkahelyi eredmények hiányában tanulmányi eredményekről, versenyekről is be lehet számolni egy-egy pontban.  Önéletrajzunkat kezeljük úgy, mint egy névjegyet, amely felhívja magára a figyelmet!

Cvfoto

  1. Megfelelő képválasztás

Az egyik legfontosabb része az önéletrajzunknak a fotó. Egyrészt azon megakad a tekintet, másrészt alakítja rólunk az első benyomást. Egy jó CV fotó a mindennapi énünket ábrázolja egy világos fal előtt. Visszafogott, nincs manipulálva (szűrő nélküli), tiszta, éles kép. Kerüljük a szelfiket, nyaralós fotókat és a csoportképről levágott képeket!

  1. Komoly e-mail cím

E-mail címünk megadásánál figyeljünk arra, hogy professzionális legyen, és lehetőség szerint a nevünk, ne a becézésünk szerepeljen benne.

 

Az álláskeresés során az önéletrajzod a névjegyed. Ha örülnél további hasznos tippeknek a pályázatoddal kapcsolatban, akkor érdemes kilátogatnod március 7-8-án a HVG Állásbörzére. Hazánk legjelentősebb karrierrendezvényén szakértőktől kaphatsz tippeket, hogy még ütősebbé alakítsd a pályázatodat. A rendezvény ingyenes, csak regisztrálnod kell. Gyere el Te is a Papp László Budapest Sportarénába!

 

  1. Valós adatok, információk

Az önéletrajzban semmiképp sem érdemes hazudni, hiszen ez az állásinterjún vagy esetleg egyéb forrásokból (FB profil, stb.) előbb-utóbb kiderül, amivel pedig ki is zártunk magunkat az esélyes befutók közül.

  1. Különleges szabadidős tevékenységek

Ne általánosságokkal tűzdeljük tele a „Hobby” részt. Akkor ajánlott kitölteni, ha különleges az, amivel foglalkozunk, elárul rólunk és személyiségünkről valamit (pl. kedvelem az extrém sportokat vagy gyakran veszek részt indiai főzőtanfolyamokon).

socialmedia

  1. Közösségi oldalak ellenőrzése

Végül, de nem utolsósorban figyeljünk oda arra, hogy a Facebook vagy Linkedin profilunk ne cáfolja meg az önéletrajzunkban leírtakat. Rengeteg HR-es használja ezeket a fórumokat kiegészítő információforrásként, így hát ajánlott a közösségi médiában is következetesnek, professzionálisnak, s megbízhatónak tűnni!

 

Hasznosnak találtad a cikket?
Mindenképpen iratkozz fel, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!

 

 

Szerző: Novák Dóra