Sosem késő váltani! De hogyan?

Fiatal diplomásként könnyen ráébredhetsz, hogy az álomszakmád mégsem megfelelő számodra, de tapasztalt szakemberként is előfordulhat, hogy pályát szeretnél módosítani. Több év hasonló területen szerzett tapasztalattal az önéletrajzodban nehéz a HR-est meggyőznöd, hogy helyt állnál egy akár teljesen más pozícióban.

Ha azon kapod magad, hogy reggelente unottan vagy gyomorgörccsel mész munkába, ráadásul már hétfőn a hétvégét várod, és a feletteseddel sem tudtatok dűlőre jutni a feladataid átszervezését illetően, érdemes elgondolkoznod a pályamódosításon. Mindent újrakezdeni azonban kitartást és pozitív hozzáállást igényel, ugyanis az új szakmában a hierarchia legaljáról kell kezdened, sőt, az sem biztos, hogy egyből el tudsz helyezkedni a területen. Ehhez megfelelő felkészülés és egy fókuszált önéletrajz kell.

Minél hamarabb, annál jobb

Mindenki elbizonytalanodik néha, azonban ha huzamosabb időn keresztül csalódásként éled meg a szakmát, amiben elhelyezkedtél, minél előbb rászánod magad a váltásra, annál könnyebb dolgod lesz, ugyanis könnyebben fogadnak be a cégek, mintha több évre elkötelezted volna magad egy teljesen más piaci környezetben, technológiában.

Képezd magad

Ha meg vagy elégedve jelenlegi munkahelyed céges kultúrájával és a munkahelyi légkörrel, érdemes először a főnököddel és a HR-essel egyeztetned arról, kipróbálhatnád-e magad más területen a cégen belül. Ha egy ehhez szükséges képzésben is támogatnak, a megfelelő alapjaid is meglesznek, amivel nagyobb esélyed lesz elhelyezkedni a jövőben akár más cégeknél is. Ha mindenképp munkahelyet váltanál, nézz utána a lehetséges képzéseknek és olyat válassz, ami a piacon elismert.

Ha úgy érzed, eljött az ideje, hogy tegyél egy lépést a karrieredért, regisztrálj a HVG Állásbörzére, ahol több mint 200 cég és karriertámogató programok várnak!

A háttér információk fontossága

Mivel a HR-es látja, hogy nem dolgoztál még az adott szakmában, kénytelen más információkra támaszkodni, így nagyobb hangsúly tevődik a munkamorálodra és az úgy nevezett soft skilljeidre, a szakmai tudásodon felüli alapvető képességeidre, készségeidre is. Ha gyakori váltásokat lát az önéletrajzodban, nem lát majd benned elköteleződést az iránt sem, hogy elsajátítsd az új szakma rejtelmeit. Ha voltak olyan projektjeid, amihez hasonló készségekre volt szükséged, mint az új pozícióhoz, mindenképpen hangsúlyozd a feladataid között. Tanulmányozd át többször is az álláshirdetést, és annak megfelelően releváns egyéb tapasztalataidat és tulajdonságaidat kiemelten tüntesd fel. Előnyt jelenthet az önkéntes munka vagy kapcsolódó hobbi is. A kísérőleveledben mindenképpen indokold meg a váltásod okát, itt nyugodtan legyél őszinte.

Nem mindegy a terület

A legkönnyebb dolga a nyelvet tanulóknak és a közgazdászoknak van. Ha nyelvtanárnak készültél, de rájöttél, hogy ez mégsem a neked való szakma, kipróbálhatod magad egy SSC-nél. Ismerd meg az SSC-k világát a témában írt cikkünk segítségével. A nemzetközi cégek asszisztensi pozíciói is nyitva állnak a magas nyelvi ismeretekkel rendelkezők előtt. Közgazdászként, főleg egy multinacionális cégnél könnyebb a váltás, előfordul, hogy valakit átképzés után marketingről értékesítésre helyeznek.

Ha pályát módosítasz, olyan kihívásokkal is kell szembe nézned, mint a környezetedtől kapott kritikák. Hallgasd meg őket, és ha nem értesz egyet, engedd el a füled mellett, ugyanis te tudod, mi a legjobb neked.

Talán azt gondolod, hogy a jelenleginél csak jobb lehet, de fejest ugrani egy teljesen különböző területbe nem csak sokként, de hasonlóan csalódásként is érhet. Mielőtt rászánnád rá magad a döntésre, mindenképp nézz utána a piacnak, a fejlődési és kereseti lehetőségeknek, és ajánlott beiratkoznod egy szakirányú képzésre is, mert jelentősen megnöveli az esélyeidet.

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉