munkahely

Segítség, unalmas a munkám!

„Utálom a munkám.” „Legyen már péntek!” „Inkább beteget jelentek mintsem, hogy dolgozni menjek.” Ismerősök ezek a mondatok? Ha Te is állandóan csak unatkozol a munkahelyeden, és nem találsz benne elég kihívást, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj a jövődről és lehetőségeidről!

Sok oka lehet annak, ha nem érzed jól magad a jelenlegi helyeden. Bunkó a főnök, alacsony a fizetés, kevés a szabadság, nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök. Ide sorolható az is, hogy ha nem kapsz elég felelősséget, nem találkozol új kihívásokkal, emiatt rutinná válik a munkavégzés, és unatkozni kezdesz.

 

Váltani sosem könnyű, hiszen több energiabefektetéssel, magasabb kockázattal jár. Fáradozásod azonban jutalommal jár: felpöröghetsz, újra motiválttá válhatsz, új lehetőségek és kihívások adódhatnak, így végre megszűnhetnek az unalmas hétköznapok. Ha te is hasonló cipőben jársz, látogass el a HVG Állásbörzére, és nézz körül, milyen izgalmas pozíciók elérhetők számodra!

 

Jó esetben ezt megbeszélheted a főnököddel, és együtt korrigálhatjátok a problémát, ám sajnos vannak esetek, mikor a váltás az egyedüli megoldás. Nekivágni az ismeretlennek azonban nem feltétlenül egyszerű folyamat, sokszor az elviselhetetlen bizonytalanság miatt nincs merszünk változtatni. Ebben segíthet, ha elgondolkodsz az alábbi kérdéseken:

Hogy jutottál a jelenlegi helyzetedig?

Kezdetben még élvezted a munkát, csak időközben vált unalmassá? Esetleg azért nem vagy elégedett, mert csupán megalkuvásból (pl. családi nyomás, pénzhiány) vállaltad el az állást? Az egyetemről, főiskoláról kilépve még jó ötletnek tűnt a választás, de időközben rádöbbentél, hogy nem neked való? Ha tisztán látod, hol siklott félre a karriered, könnyebb lesz később a helyes vágányra terelned!

Mi az, amit igazán csinálni szeretnél?Despicable Me 3 2017 movie

Fogj egy papírt meg egy tollat, és írd le, pontosan milyennek képzeled a „tökéletes életet”! Tételezzük fel, hogy bármi lehetséges: hogy élnél, mit dolgoznál legszívesebben? Az is segíthet, ha az érzéseidre hallgatsz: mikor éreztél féltékenységet és miért? Mi volt az, amit egy másik ember életében irigyeltél? Ezek a kérdések segíthetnek körvonalazni, mire is vágysz valójában.

Mit kell tenned ahhoz, hogy tovább lépj?

Ha már megvan a célkitűzés, nincs más hátra, mint kijelölni az odavezető utat. Gondold végig, mi kell ahhoz, hogy a fantázia valósággá váljon! Továbbképzés, nyelvtanulás vagy szimplán egy ütős önéletrajz? Jelöld ki a lépcsőfokokat, és vágj neki!

Szerző: Kosztolnik Lili