vállalkozó

Egy vállalkozó veszett el benned? Ideje, hogy a saját utadat járd!

Akár a karriered elején állsz, akár karrierváltáson gondolkodsz, adódik a kérdés, hogy alkalmazott legyél, vagy vállalkozást indíts. Nem könnyű mérlegelni ezt a dilemmát, mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, ráadásul vállalkozóként rögtön az elején szembesülhetsz néhány kihívással. Ebben a cikkben ahhoz nyújtok néhány szempontot, hogy megalapozott döntést hozz, és hogy minél felkészültebben vághass bele a vállalkozásba, ha ez a vonzóbb alternatíva számodra – Dallos Zoltán, az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyv szerzőjének írása.

 

Ha fontos, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet

Ahhoz, hogy eldöntsd, az elkövetkező években alkalmazottként vagy vállalkozóként szeretnél dolgozni – akár még az is változhat, hogy az egyes életszakaszokban melyik a legjobb –, egyrészt ismerned kell önmagad, másrészt meg kell határoznod, hogy az elkövetkező években mik lesznek számodra a prioritások. Az alábbi kérdéseket megválaszolva valószínűleg képet kapsz arról, hogy melyik életforma felé húz a szíved:

  • Az a fontosabb (az elkövetkező években), hogy biztos jövedelmed legyen hónapról hónapra, vagy hogy megvalósítsd az elképzeléseidet?
  • Az a jobb számodra, ha mögötted áll egy főnök, vagy gyakran úgy véled, te „jobban csinálnád”, és a legszívesebben adnál egy esélyt a saját ötleteidnek?
  • Szeretsz a hétköznapokban kiszámítható napi rutinra támaszkodni, vagy élvezed, ha minden napod máshogyan alakul, és rugalmasan alkalmazkodsz az új dolgokhoz?
  • Jelenleg melyik motivál jobban: hogy előrejuss és karriert építs céges környezetben, vagy van egy saját ötleted, elképzelésed, amit szeretnél megvalósítani?

 

Ha a fenti kérdések első részére válaszoltál igennel, akkor jelenleg inkább az alkalmazotti lét vonz, ha pedig a második részére, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld magad vállalkozóként!

 

A bátrakat jutalmazza az élet

Nem állítom, hogy vállalkozni könnyű – abban a pillanatban, hogy komolyan felmerül a vállalkozásindítás szándéka, egy sor további kérdés, dilemma is felmerül mellette (hiába sikerült tehát megválaszolni a fenti négy kérdést, a java még csak ezután következik!). Ezzel együtt is azt javaslom: ha indíttatást érzel arra, hogy a saját utadat járd, szedd össze a bátorságodat, és vágj bele, mert a halogatással csak egyre többet vesztegetsz el valami nagyon értékesből: az idődből.

 

Készülj fel!

Tapasztalataim szerint szinte minden kezdő vállalkozó hasonló dilemmákkal küzd, és hasonló területeken van még fejlődni -, illetve tanulnivalója. Ha a vállalkozóvá válást fontolgatod, akár az indulás előtt, de legkésőbb a vállalkozás első időszakában érdemes fejlesztened a pénzügyi jártasságodat és a kapcsolatépítési készségedet, illetve megszerezned egy sor más fontos ismeretet. Arról, hogyan készülj fel minél körültekintőbben a vállalkozói létre, egy korábbi cikkemben írtam.

 

A többiek is hasonló cipőben járnak

A kezdő vállalkozók gyakran úgy érzik, egyedül vannak a nehézségeikkel. Ám az igazság az, hogy a legtöbbjükben ugyanazok a kétségek fogalmazódnak meg árnyalatnyi eltérésekkel.

Eleinte sokan küszködnek azzal, hogy túl sok körülöttük a bizonytalanság, és nincs elég önbizalmuk az új életformájukban. A kezdeti időszakban még jellemzően nincs kialakult ügyfélkör, szinte minden nap hoz valamilyen új problémát, kihívást, amire még nincs kialakult kezelési mód.

Ha te is ebben a cipőben jársz, az a legjobb megoldás, ha olyanok társaságát keresed, akik szintén nemrég indítottak vállalkozást, vagy pont annyival tapasztaltabbak nálad, hogy emlékeznek a kezdeti időszak nehézségeire, és tudnak néhány hasznos támpontot adni. A szakmai rendezvények, találkozók és meetupok kiválóan alkalmasak arra, hogy ilyen emberekkel tudj megismerkedni.

 

Ha szeretnél egy ilyen inspiráló közegben támpontokat kapni az induláshoz, ne habozz, vedd meg a jegyed a november 12-i Üzlet és Utazás előadássorozatra!

 

A bizonytalansággal összefügg az a kérdés, ami a vállalkozásindítás leggyakoribb kerékkötője: mit fognak gondolni mások? Sokan félnek attól, hogy negatív visszajelzést kapnak a környezetüktől, ezért esetleg titkolják a saját projektjüket, vagy el sem merik indítani. E probléma kezeléséhez először is fontos tudatosítani, hogy a család és a közeli barátok „elbátortalanítási kísérlete” valójában annak jele, hogy aggódnak, és a legjobbat akarják neked – a saját világképük és életfelfogásuk szerint, ami valószínűleg az alkalmazotti, biztonságra törekvő életmódban gyökerezik. A megoldás itt is az, mint az előző pontnál: keresd más vállalkozók társaságát, akiktől objektív és hasznos visszajelzést kaphatsz!

 

Árazás = önbecsülés + üzleti tudás

Legkésőbb a legeslegelső üzletkötésnél felmerül a vállalkozás alfája és ómegája: hogyan, és mekkora összegre árazd be magad? Ha alkalmazottként dolgoztál, akkor ott adottak voltak a körülmények, és csak bizonyos határok között tudtál változtatni. Vállalkozóként azonban neked kell gondoskodnod arról, hogy profitábilis legyen a terméked/szolgáltatásod.

 

Talán meglepően hangzik, de a jól működő, átgondolt árazás egyrészt az önbizalmon alapul („ismerem a saját értékemet, tudom, mennyit érek”), másrészt pedig azon, hogy eléggé képzett vagy-e üzleti téren (és tudsz-e kalkulálni pl. költségekkel, konkurenciával stb.). A tapasztalat természetesen csiszolni fogja idővel az árazásodat, ám addig is fontos elsajátítani az alapokat.

 

Mint látható, a vállalkozásban sok apró részlet van az árazástól kezdve a jogi kérdéseken át a márkaépítésig és a marketingig, ezért összegyűjtöttem 29 hasznos linket a vállalkozásindításhoz. Ha felkészülten és eltökélten vágsz bele, akkor minden esélyed megvan rá, hogy életed egyik leggyümölcsözőbb kalandjában lesz részed, ami olyan lehetőségekhez juttathat el, amelyekről korábban nem is álmodtál.

 

Dallos Zoltán 2016-ban hagyta ott a biztos alkalmazotti létet, és indított vállalkozást. Saját marketingügynökségét vezeti, az „Üzlet és Utazás” esteket szervezi, és fiatal vállalkozókat mentorál, valamint az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyv szerzője – mind könyvében, mind saját weboldalán rengeteg hasznos információval szolgál kezdő vállalkozók számára.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Kövess minket Instagramon is! 🙂