munkahelyváltás

A munkahelyváltás lélektana

Már hétfőn a pénteket várod?! Különösen a húsz és harminc év közötti munkavállalók esetében gyakori a munkahely-, vagy nem ritkán pályaváltás. Ha te is gondolkodtál már azon, hogy felmondasz és új álláslehetőség után nézel, csináld jól! Cikkünkben segítünk neked mentálisan felkészülni egy ilyen eshetőségre.

 

A munkahelyváltás okai: ha ezt érzed, váltanod kell!

A munkahely-, vagy pályaváltásnak több lehetséges oka is van. A szakmai kiégés például főleg a harmincas-negyvenes generáció akut problémája, ennek ellenére azonban korábban is jelentkezhet.

Sok olyan egyéb lehetséges okot találunk még, mely generációktól független: a szakmai fejlődés hiánya, a folyamatos túlterheltség, az előrelépési lehetőségek hiánya, bérezési problémák és alulfizetettség, vagy értékrendi, elvi különbségek addigi munkahelyeddel szemben.

 

Mielőtt végleg döntenél

A munkahelyváltás sosem egyszerű: gyakran aggódunk amiatt, hogy az addigi munkahelyünk – még ha komoly problémáink is vannak vele – nyújtotta szakmai és anyagi biztonságot elveszítjük.

Mielőtt rászánod magad a munkahelyváltásra, érdemes átgondolni, hogy fenntartásaidnak van e valódi, legitim alapja.

Jó ötlet például tájékozódni, tényleg alacsonynak számít e a béred más, hasonló pozícióban dolgozó kollégáidhoz képest, vagy az adott szektorra valóban ez a bérsáv jellemző – és további hasonló dolgok, melyek segíthetnek tisztázni saját helyzeted, és így a munkahelyváltással kapcsolatban is tisztábban tudsz majd látni.

 

A munkahelyváltás, mint természetes emberi igény

Fontos megjegyezni, hogy a munkahelyváltás első szabálya az, hogy nem szabad emiatt aggódnod, vagy félned!

Világunk teljesen felgyorsult, az embert különféle hatások érik, ennek megfelelően személyisége pedig természetes módon változik, így az is teljesen magától értetődő, hogy szinte senki sem dolgozik egész életében ugyanott, ugyanabban a munkakörben.

Először is tudatosítsd magadban, hogy – az esetleg gyakran hallott kritikák ellenére is – a munkahelyváltás természetes folyamat, ami miatt nem szabad szégyenkezned vagy félned!

A munkahelyváltás ráadásul még munkaerőpiaci szempontból is jól jöhet: ha önéletrajzodban látják, vagy az állásinterjúban szóba kerül az átgondolt munkahelyváltás, egyértelmű lesz számukra, hogy fontos számodra a fejlődési lehetőség.

Az elhelyezkedési nehézségektől való félelem ugyancsak erős visszatartó erő lehet a munkahelyváltás kapcsán, de nem szabad, hogy ez eltántorítson! Ha egyszer már sikerült elhelyezkedned, jó eséllyel újra sikerülni fog, hiszen előző álláskeresési időszakodhoz képest csak tapasztaltabb lettél! A munkaerőpiac pedig lehetőségek széles skáláját kínálja számodra.

 

Részt vettél a legutóbbi HVG Állásbörzén? Ne felejtsd el nyomon követni a jelentkezéseidet a profilodban!

 

Fontos azonban, hogy a váltásra tudatosan készülj fel! Olvass utána, hogyan lehetsz a legmeggyőzőbb álláskereső az aktuális munkaerőpiaci trendek tükrében, és lehetőleg csak akkor mondj fel, ha már biztos a felvételed az új munkahelyedre. Ez egyrészt biztonságérzetet ad, másrészt így munkaerőpiaci szempontból is vonzóbbnak tűnhetsz.

 

Szerző: Simon Bence