Kiégtél, vagy csak unalmas a munkád?

Az emberek átlagosan heti 10,5 órát unatkoznak a munkahelyükön. Ez a szám már önmagában is megdöbbentő, azonban a munkahelyi unalom akár az egészségedben is komoly károkat tehet. Tartós fennállása gyakori hiányzásokhoz, sőt, akár depresszióhoz is vezethet. De mi az oka, és mit tehetsz ellene?

A “bore out” a “burn out” (a túlmunka okozta kiégés) ellentétpárja, az unalmas munka következményei azonban hasonlóak: fásultság, szélsőséges esetben fizikai tünetek, így mozgásszervi panaszok, szív- és érrendszeri megbetegedés, vérnyomás problémák, emésztőszervi gondok is kísérhetik.

 

Az unalom leggyakoribb okai

 

  • A „látszat tevékenységek”

A „bore-out” szindróma kialakulásáért leggyakrabban a monoton, „nemszeretem” feladatok tehetők felelőssé. Ezek azok az unalmas feladatok, amelyek túl könnyen elvégezhetők, és félsz, hogy utána nem lesz mit csinálnod, vagy ellenkezőleg, olyan végeláthatatlan folyamatról van szó, hogy bele sem akarsz kezdeni. Bármelyik helyzetben is légy, könnyen abba a hibába eshetsz, hogy az eseménytelen munkanapokat látszattevékenységekkel akarod kitölteni. Az elbocsátástól való félelem miatt igyekszel fenntartani a látszatot, akár ok nélküli túlórákra is vetemedhetsz.

 

  • Hiányérzet az életed bármely területén

Előfordulhat, hogy az életed munkától független területeivel való elégedetlenségedet vetíted ki a munkahelyedre, és tévesen a munkakörödet vagy a főnöködet teszed felelőssé. Lehet bármennyire is testhezálló és kihívásokkal teli egy pozíció, nem fogja minden szükségletedet kielégíteni, és ezt nem is várhatod tőle.

 

  • Munkahelyi adottságok

Lehet, hogy a vállalat, ahol dolgozol, a tevékenységeket olyan apró részterületekre bontja, hogy egy-egy munkakör túl specifikus és csekély számú feladattal jár (ami hamar unalmassá válhat). Rásegíthet a “bore out”-ra az is, ha túl sok előírásnak kell megfelelned, vagy szűk döntési jogkörrel rendelkezel. Frusztrálhat, hogy nem tudod befolyásolni a helyzetet, és a tudásodat sem tudod eléggé felhasználni.

 

Unalmas a munkád, és a cégnél nincs lehetőség a feladataid átszervezésére? Nézz körül a munkaerőpiacon: regisztrálj a következő HVG Állásbörzére, ahol minden kérdésedet felteheted a cég munkavállalóinak!

 

Mit tehetsz az unalom ellen?

 

1. Aludd ki magad!

Klisének hangozhat, azonban ha nincs elég energiád, nem lesz erőd belekezdeni nagyobb lélegzetvételű feladatokba, így hát maradnak a monoton vagy „látszatfeladatok”, amelyek bizony unalmat szülnek.

2. Találj új kihívásokat!

A már említett hiányérzet csökkentésére sokszor annyi is elég, hogy belekezdesz egy új hobbiba, beiratkozol egy tanfolyamra, vagy egyszerűen csak több időt töltesz a hozzád közel álló emberekkel. Figyelj oda magadra, és találd meg, mi az, amire szükséged van az életben!

3. Oszd be jól a feladataidat!

Ugye veled is előfordult már, hogy reggel leültél az íróasztalod elé, és az agyad hátsó szegletében ugyan ott motoszkált a sok elvégzendő feladat, de hirtelen nem tudtad, mihez fogj hozzá? Ismerősek a negatív gondolatok: „Nem tudom befejezni!”, „Sosem fogom átlátni…”? Ennek megelőzésére készíts jegyzeteket cédulákra, vagy vezesd egy táblázatban a feladataidat. Pipáld ki, ami már kész van, és ahogy gyűlnek a pipák, egyre több kedved lesz majd a végükre érni.

4. Jutalmazd meg magad!

Egy-egy hosszabb lélegzetvételű feladat, vagy lezárult projekt után lepd meg magad valami aprósággal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kávé a kedvenc helyeden vagy egy rész a kedvenc sorozatodból már sokat segíthet.

5. Kérj visszajelzést!

Nem is gondolnád, mennyire motiváló lehet, ha mások elismerik a tevékenységedet. Amiről azt gondolod, egyszerű rutinfeladat, másnak hatalmas segítséget is jelenthet. Kérj bátran visszajelzést arról, milyen hatással van a munkád a többiekre!

 

Mit tegyél, ha a fentiek nem válnak be? Nem kell azonnal felmondanod, és nevet változtatnod! Érdemes beszélgetést kezdeményezned a főnököddel: van lehetőség átszervezni a feladataidat? Ha hosszútávon nem érzed értelmét a munkádnak, akkor pedig kezdj el nézelődni a munkaerőpiacon! Például, regisztrálj a következő HVG Állásbörzére! 😉

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂