nyári uborkaszezon

Uborkaszezon az irodában? Ezeket teheted, ha nem tudsz világ körüli útra menni

Ismerős a szituáció, amikor megrekedsz a feladataiddal, mert valaki, akire éppen szükséged lenne, mindig szabadságon van? Hacsak nincs lehetőséged kreatív szabadságra menni egy hónapra, míg a holtidőszak tart, ezekkel az egyszerű tippekkel máris többet tehetsz azért, hogy hasznosan teljen az uborkaszezon.

 

Legyél naprakész

Főként a dinamikusan változó szakmákban, mint amilyen a marketing vagy az IT területei, számos új trend alakult az elmúlt évben.  Ha még nem tudtál felzárkózni ezekből, akkor itt a remek alkalom, hogy felfrissítsd a szakmai tudásodat néhány cikk, tanulmány, e-book elolvasásával. Inspirálódj az új trendekből, és amikor majd szorítanak a határidők, könnyebb lesz előállnod olyan megoldásokkal, amelyek megállják a helyüket a piacon!

Szánj időt az önfejlesztésre

Nemcsak a szakmai ismereteidet bővítheted, hanem olyan új skilleket is elsajátíthatsz, amelyek munkakörtől függetlenül értékesebbé tesznek a munkaerőpiacon. Évközben jó lenne időt spórolni az adminisztráción? Frissítsd az Excel-tudásodat billentyűkombinációkkal, tanuld meg használni az FKERES-t, és a Pivot-táblát!

Hogyan kell Wordben körlevelet készíteni?

Milyen a jó prezentáció?

Szakmai tudástár létrehozása

Ha sokat dolgoztok csapatban, segítheti a közös munkát, ha létrehoztok egy tudásbázist, melybe az összes szakmai anyagot összegyűjtitek, amelyeket olvastatok. Ha nemrég jártál egy szakmai konferencián, rendszerezd a jegyzeteidet, és tedd elérhetővé a csapat számára. Hiszen tudod, csak akkor tanultál meg valamit igazán, ha érthető formában át tudod adni azt másoknak. Frissítsétek a kisokosokat, tájékoztatókat, ezzel egy új kolléga betanítását is felgyorsíthatjátok!

A projektek, amikre sosem volt idő

Van olyan ötlet, aminek a megvalósítása több erőforrást vagy időt igényel, és amire évközben csak annyi válasz érkezik, hogy „Most nincs erre kapacitás…”? Itt az ideje elővenni ezeket, és a vezetőség elé tárni. Igényetek lenne egy zöldebb irodára? Lecserélnétek egy elavult rendszert, vagy újragondolnátok egy-két folyamatot? Készítsetek egy kérdőívet, amelyben mindenki kifejtheti az igényeit, így egy átgondolt kezdeményezést indíthattok el.

Tegyél rendet az asztalodon

Az év közbeni hajtáskor megköszönöd majd, ha tudod, hová nyúlj az egyes dokumentumokért, virtuális és szó szerinti értelemben is. Ha már régóta nem tudtok kiigazodni az irodai tárolókon, mapparendszereken, itt az idő, hogy közösen találjatok megoldást, és rendet tegyetek. Az e-mail fiókodban is könnyebben eligazodsz, ha a beérkező leveleid automatikusan különböző mappákba kerülnek.

Rakj rendet az életed egyéb területein

Az év közbeni hajtás miatt nem volt időd egészségesen étkezni, inkább beugrottál munka után valamelyik gyorskajáldába? Itt az idő, hogy előre tervezz a bevásárlással, ennek megvalósításához pedig, ha van rá lehetőség a cégnél, gyere el hamarabb az irodából! Így akár a munka utáni edzéseket is könnyebb beütemezni, sőt, az a legjobb, ha a munkatársaidat is ráveszed a közös sportolásra.

A közösségépítés is fontos

Nincs kedved bratyizni a melletted ülő kollégával, mert úszol a feladatokban? Az uborkaszezon a legalkalmasabb arra, hogy jobban nyiss a többiek felé, hiszen valószínűleg ők sem fognak visszautasítani temérdek teendőre hivatkozva. Indítsátok közös reggelivel a napot, menjetek el együtt edzeni vagy szervezzetek csapatépítő programokat a nyárra! A meetingeket lehetőség szerint tartsátok a szabadban vagy a közeli kávézóban!

Persze, a legjobb megoldás még mindig az, ha világ körüli útra mész… 🙂