kultuszfilmek

TOP 5 kultuszfilm a munka világáról

Ha már minden filmet kihúztál a bakancslistádról az elmúlt egy hétben, pörgesd végig a listánkat, ahol olyan filmeket mutatunk be neked, amelyek a munkahelyi lét, vagy tágabb értelemben a munka egy-egy szegmensét tárgyalják, és emellett inspirálóak, tanulságosak is lehetnek számodra… És bemutatják, milyen volt a munka világa K.E. – Karantén Előtt.

Egy jó film segíthet nekünk abban, hogy motiváltabbak legyünk, hogy jobban megértsük a minket körülvevő világot, vagy saját magunkat. A filmművészetben a huszadik század közepe óta hangsúlyos szerepet kap az ember munkán keresztül való vizsgálata. Íme az 5 (szerintünk) legjobb!

 

5. A kezdő

A Robert De Niro és Anne Hathaway nevével fémjelzett alkotás alapvetően egy könnyedebb, egyszerűen befogadható film, mégsem aggathatjuk rá a limonádé jelzőt, mert zsánerén belül mégis egy valós társadalmi kérdéssel (az idősek reintegrálódása a munkaerőpiacra) foglalkozik, és üzenete is meglehetősen erős: a „sosem késő elkezdeni/újrakezdeni” klisének hangzó tételét tölti meg hús-vér, átélhető tartalommal.

 

4. Egek ura

A hat Oscar-díjra jelölt film főszereplője, Ryan (George Clooney) különleges foglalkozást űz: a morális terhet nem szívesen vállaló főnökök nevében rúgja ki az alkalmazottakat különböző cégeknél országszerte. Ez a szegmens már önmagában is érdekes lenne, a film azonban nem áll meg ennél: tűpontos képet ad korunk profitorientált világáról, és arról, hogyan vész el ebben a világban maga az ember.

3. Amerikai szépség

Sam Mendes első nagyjátékfilmje napjainkra már a kultuszfilmek kategóriájába került. A film rengeteg mindenről szól: családi kapcsolatokról, frusztrációkról és elfogadásról, de akárcsak az előző film, ez is egy erős látlelet korunk társadalmáról – a munka tükrén keresztül. Kevin Spacey karaktere ráadásul egy nagyon jellemző és akut folyamaton, a kiégésen megy keresztül, az erre adott válasza pedig roppant elgondolkodtató.

 

2. A bíró

A 2014-es film középpontjában egy sikeres sztárügyvéd (Robert Downey Jr.) áll, akinek édesanyja halála miatt kell hazautaznia meglehetősen gyűlölt szülővárosába, ahol azonban nem csak a fagyos családi kapcsolatok okoznak neki nehézséget, hanem egy váratlan per, amelyben apja, az idős helyi bíró a vádlott. Véleményem szerint a filmnek különösen érdekes síkja amelyben a jogászi munkát, mint hivatást ragadja meg – és ez, a hivatásban való hit, mint filozófia nem csak a jogászok, hanem mindenki számára megfontolandó kérdéseket vet fel.

1. Sajnáljuk, nem találtuk otthon

A lista legaktuálisabb darabja csupán pár hónapja készült el, és rögtön rendkívül kedvező kritikai fogadtatást kapott. A film korunk munkahelyi kiszolgáltatottságáról ad éles képet, és egy különösen akut dimenzióba helyezi a központi karakter drámáját: a munka-család egyensúly tömegek számára – önhibájukon kívül – fenntarthatatlannak bizonyulására. Irány a (házi)mozi, kihagyhatatlan remekmű!

 

+1 Isten városa

Az ugyancsak kultstátuszú, mai napig több filmes rekordot tartó, és sok szempontból korszakalkotó film talán kissé kilóg a listáról, hiszen egy alapvetően a gengszterfilmek kategóriájába tartozó műről van szó. Hogy miért került mégis ide? Ennek oka az egyik központi karakter (főszereplő nincs a filmben, az maga Rio de Janeiro „Isten városának” nevezett kerülete) Rakéta sorsa, akinek választania kell két lehetőség között: vagy a bűnözéssel járó könnyebb utat választja, vagy pedig a kemény, gyakran sikertelennek és kilátástalannak tűnő kemény munkát. Nem lövöm le a poént, hogy mi lesz a döntése, hiszen így is éppen elég embert lőnek le a film bő két órás játékideje alatt.

 

A Te munkádról jelenleg milyen címmel készülne film? Írd meg kommentben!

 

Szerző: Simon Bence

  • kicsi nagyi

    Egyik szemem sír, másik nevet
    Ausztráliában vagyok és az otthoniakat élek telefonon, YouTube n keresztül….