dolgozó szülők napja

Szülőként a munkaerőpiacon – íme a legnagyobb kihívások

Talán mondhatjuk, hogy a legnagyobb kihívások egyike, ha (kis)gyerek mellől kell teljesítenünk a munka világában. Szülőként helytállni a különböző szerepekben rendkívül embert próbáló, tulajdonképpen egy folyamatos zsonglőrködés az idővel és erőforrásainkkal. A dolgozó édesanyák, édesapák céljai nagyjából hasonlóak: szeretnének több időt tölteni gyermekükkel/családjukkal, miközben a munkában is fenntartják jó teljesítményüket. De mi a megoldás?

 

A problémát már korábban felismerte egy GYES-ről visszatért édesanya, Marton Éva, így útjára indította a „Dolgozó Szülők Napja” programsorozatot. Mint annyian, akik kisgyerek mellett újra elkezdenek dolgozni, Éva is megtapasztalta, milyen nehéz az átmenet a pelenkák világából a táblázatok világába. Ő azonban ennél egy lépéssel tovább ment, és elkezdte kutatni, keresni, hogyan lehetne ezt az átmenetet, és vele együtt a szülők és gyerekek számára a kisgyerekkort is élhetőbbé, és nem csak túlélhetővé tenni.

A kutatást tettek követték, és mára, az általa 2012-ben alapított „Dolgozó Szülők Napja” rendezvénysorozat nem csak az adott vállalatcsoporton belül, hanem országosan is hagyománnyá vált.

 

2018. május 12-én, szombaton lesz az első, Országos Dolgozó Szülők Napja Konferencia, ami már nem csak egy vállalat keretein belül, hanem egy országos kutatás eredményeire alapozva bármely munkavállalónak és munkáltatónak felfedi a dolgozó szülők 10 legnagyobb kihívását.

A Konferencia legnagyobb előnye, hogy a problémákat nem „csupán” bemutatja, megoldást is igyekszik kínálni rájuk.

 

Hogyan iktathatjuk be dolgozó szülőként a sportot és az egészséges életmódot a mindennapjainkba?

Ezzel kapcsolatban Dudás Lili (IFBB Wellness Fitness versenyző és edző, világbajnok) és Almássy Csilla (Gerinckoncepció) tanácsait hallgathatják meg az érdeklődők.

 

Hogyan lehet egyedül kezelni a gyermeknevelés mindennapi nehézségeit?

Nagy Anna (Egyszülők) már komoly lépéseket tett az egyedülálló szülők segítése érdekében, és május 14-én Egyszülős Központot is nyit, amely már ennek a szülőcsapatnak a speciális igényeihez igazodva segíti, támogatja majd a hozzájuk fordulókat programokkal, tanácsadással.

 

Miként segítsünk gyermekünknek, hogy megbirkózzon az iskolai kihívásokkal?

Havasi Judit (párterapeuta, coach) az iskolai hatások azonnali kiküszöböléséről oszt meg építő jellegű gondolatokat, de a résztvevők Judittoo rajztáblájával is megismerkedhetnek, amely játékos módon vezeti be a gyerekeket a betűk világába, valamint az Usborne angol nyelvkönyvek is elérhetők lesznek a helyszínen.

 

Egészséges és tápláló ételek biztosítása a gyermekeknek – lehetetlen kihívás?

Szabó Jucus (gasztroblogger – 5 hozzávaló) megmutatja, hogyan lehet gyorsan egészségeset és finomat készíteni, Soltész Erzsébet (Egy Csepp Figyelem) pedig arról beszél, hogy kihez fordulhatunk, ha a családban, a gyerekeknél diabéteszt diagnosztizálnak.

 

Hogyan oldható meg a gyerekfelügyelet az iskolai és óvodai szünetekben?

Tatár Kiss Klára éppen a nyári iskolai és óvodai szünetben siet a dolgozó szülők segítségére.

 

Hogyan kezelhetők a gyereknevelés nehézségei?

A gyerekneveléshez hasznos tippeket ad a Kreativneveles.hu csapata, akik a program szünetben személyes, gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekre is választ tudnak adni.

 

Visszahozható a szinte teljesen elveszett „énidő”?

Szablár Andrea és csapata (Loffice) élen járnak az énidő-teremtésben, hiszen hamarosan nyitnak egy, a kisgyerekes szülők számára gyerekmegőrzéssel kombinált irodát, mellyel napi 2-3 órát is felszabadítanak a szülők számára. Körmendi Tamás pedig azt fogja megosztani, hogy az apamodell megváltoztatásával hogyan iktatható be plusz idő a gyereknevelésre.

 

Hogyan álljunk helyt szülőként rugalmatlan munkahelyi viszonyok mellett?

Fata László (Cafeteria Trend Magazin), Hajdú Csongor (HVG Állásbörze), Miklós Melinda (OPEN Conference), Újvári Enikő (Három Királyfi Három Királylány Mozgalom) és Tóth Balázs egy kerekasztal-beszélgetés keretében mondják el, ők hogyan tesznek azért, hogy munkáltatóként mit érdemes és kell tenni a dolgozó szülők helyzetének megkönnyítéséért.

 

2018. május 12-én a Loffice-ban az eddig leírtakon felül a két legtöbbet emlegetett nehézséggel is megismerkedhetnek az érdeklődők, valamint a konferencia arra is lehetőséget ad, hogy segítsen a megoldások megtalálásában.

További infók és online közvetítés május 12-én 10 órától ide kattintva.