Nem kell a határokig merészkedni!

Ha a legfőbb mumusod az ébresztőóra, legutáltabb napod a hétfő és a „Hogy telt a napod, Drágám?” kérdésre minden esetben cenzúráért kiáltó szavakkal válaszolsz, akkor érdemes egy kicsit jobban odafigyelned magadra és környezetedre.

A jelenséget leginkább az „iskolaundor” érzéséhez lehet hasonlítani. Ezen gyermekkorban legtöbben átesünk, de jó eséllyel – és olykor szükséges külső motivációval – túl is lendülünk. Az elsősorban tapasztalt szakembereknél jelentkező kiégés sok szempontból ezt az állapotot idézi:

“Tartós kimerültség, fásultság, ingerlékenység, motiváció hiánya.”

Hajlamosabbakká válunk ilyenkor még a betegségekre, ami hosszú távon súlyosabb méreteket is ölthet. Most adunk néhány ötletet, amivel megelőzheted ezt az állapotot.

Oszd ki az érmeket!

A legtöbb ember életében a három legfontosabb dolog a család, a munka és az egészség, persze egyénenként változhat, hogy ezek milyen sorrendben állnak a dobogón. Ha számodra a család az aranyérmes, akkor ügyelj arra, hogy nehogy a munkád miatt túlságosan elhanyagold! Már néhány egyszerű rutin kialakítása is segíthet. Például reggel ne az e-mail fiókod legyen az első, akivel kapcsolatba kerülsz. Egy jóreggelt puszi és néhány kedves szó nem vesz el sok időt és nem megy a munkád rovására, viszont sokat adhat annak, aki fontos számodra. Kevesebb konfliktus lehet a párkapcsolatodban, ha legalább hétvégente képes vagy kikapcsolni az agyad és a laptopod, és nem a géped fölött görnyedsz a cég problémáin agyalva. Arra ott lesz az egész hét. És te sem fogod úgy érezni, hogy amiatt a „nyavalyás” munka miatt tönkremegy a magánéleted.

Merj nemet mondani!

Természetes hogy szeretnél jó pontokat szerezni a főnöködnél, és az előléptetésre gyúrsz. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy alkalmanként bevállalj egy-egy pluszmunkát, és ha túlórázásról van szó, akkor se keress kifogásokat. Viszont vigyázz, nehogy a túlzott szorgalmadat úgy értelmezzék, hogy most már mindig mindent rád sózhatnak. Ha úgy érzed, hogy már így is épp eléggé túl vagy terhelve, merj nemet mondani egy-egy feladatra! A főnököd meg fogja érteni és hosszú távon ő is jól jár, ha nem egy zombival kell együttdolgoznia.

Töltekezz a hobbiddal!

Téged mi az, ami leginkább kikapcsol? Egy jó kis edzés, a főzés, egy érdekes regény, vagy csak ülni és egy nagy zacskó chipssel az öledben bámulni a képernyőt? Legalább heti néhány alkalommal szánj időt a hobbidnak. Hidd el nem felesleges időpocsékolás! Lelkileg feltölt, és szellemileg kikapcsol! Ráadásul még a munkádban is előre lendíthet a gondolat: „Ha időben végzek a feladatokkal, nem kell túlóráznom, így akár két Trónok harca részt is meg tudok még ma nézni.”

Szerző: Pigniczki Zsóka