Kevesebbet akarsz dolgozni? Ezt az 5 dolgot teheted érte!

Úgy érzed, ha mindennap túlóráznál, akkor sem jutna elég időd a feladataid elvégzésére? A túlterheléstől rövid úton kiéghetsz, azonban nincs időd a lazításra, mert a karriered bánhatja? Megmutatjuk, hogy végezd el a feladataidat hatékonyabban, rövidebb idő alatt!

 

1. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

A multi-tasking napjainkban nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy több kutatás, többek között a Stanford University felmérése is kimutatta, kevésbé vagyunk hatékonyak, ha párhuzamosan több feladattal is foglalkozunk. Főként a nagyobb eredménnyel járó, hosszabb lélegzetvételű feladatokra szánj egybefüggően több időt, s ezalatt próbáld meg kiiktatni a zajokat (és ne nézd az e-mailjeidet sem!). Ha van közös céges naptáratok, jelezd, hogy elfoglalt vagy, hogy ne ekkor zökkentsenek ki.

 

2. Tudj nemet mondani!

Jó, ha a munkatársak tudnak rád számítani, de ha mindig minden felkérést elfogadsz, előfordulhat, hogy valaki visszaél vele. Gondold át, tényleg belefér-e a szívesség az idődbe, anélkül, hogy a többi feladatod rovására menne! Engedd el a megfelelési kényszert, mert csak frusztrációt fog neked okozni. Ha nehezen mondasz nemet, olvasd el cikkünket a témában.

 

3. Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, a rossz időbeosztásod az oka annak, hogy nem boldogulsz a feladatrengeteggel, kérj egyeztetést a főnöködtől. A találkozás előtt szedd össze az érveidet egy új időbeosztás mellett. Még jobb, ha konkrét változtatási javaslatokat teszel!

 

4. Ne az idődet akard beosztani!

A pontos idősávokra lebontott feladatlisták nem csak teljesítménykényszerrel járó rossz érzést fognak okozni, hanem azt is eredményezhetik, hogy bizonyos feladatokon csak „túl akarsz lenni”. Nem akarsz megcsúszni, így összecsapod, hogy minél több feladattal kész legyél. Ez produktívnak tűnik? Két teendő is lehet jobb, mint nyolc, ha az olyan súlyú, ami valódi eredményt hoz.

Ha szeretnéd hatékonyabban beosztani az idődet, hogy több jusson a számodra fontos dolgokra, olvasd el időmenedzsment tippjeinket!

 

5. Értékeld át a prioritásokat!

Adódhatnak váratlan helyzetek, amikor felborul a tervszerű feladatvégzésed. Valóban olyan sürgős megírni azt az e-mailt, vagy elkészíteni azt a táblázatot? Emlékszel a suliban „A jó matekos lusta.” mondásra? Próbálj meg egyszerűbb módot találni az ismétlődő feladatokra. Ennek megtalálása eleinte időbe telhet, de előbb-utóbb meg fog térülni! Így több időd lesz a nagyobb eredményt hozó, jövőbe tekintő feladatokra.

 

Természetesen nem létezik instant megoldás mindenki problémájára, azonban, ha ezeket a tippeket megpróbálod beültetni a gyakorlatba, máris sokkal több szabadidőd lesz, és jobban eloszlanak a feladataid, így növelheted a produktivitásodat.

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg barátaiddal, és ne felejts el feliratkozni, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!