homeoffice

A home office a jövő munkaformája?

Vajon a home office egyenlő a munkából való lógással vagy igazi kihívást jelent? Hogyan vélekedik erről az Y generáció? A Human Behaviour Association, az ország első HR és munkapszichológiai diákszervezete által szervezett szakmai vitaest keretein belül ezt a jelenségét járta körül egy 20-25 évesekből álló csoport.

Otthonról munka? Előnyök és hátrányok

A home office egy olyan munkaforma, amelynek során feladatainkat távol a munkahelyünktől, otthonunkból vagy egy szabadon megválasztott helyről (pl. könyvtár, kávézó) végezhetjük el. Ezt a lehetőségét sokan jutalomként élik meg, az Y generáció pedig egyenesen igényli is, hogy heti 1-2 napot ilyen módon és formában dolgozhasson. Bevallásuk szerint viszont a nagyobb autonómia nagyobb kihívással is jár. Rugalmasságot biztosít, mivel magunk oszthatjuk be az időnket, illetve megment minket a reggeli ingázástól és csúcsforgalomtól, a home office mindemellett azonban nagyon nagy önfegyelmet igényel a munkavállaló részéről. Hajlamosak vagyunk ugyanis az otthoni munkavégzést halogatni, helyette saját projektekkel foglalkozni, elintézni a bevásárlást, stb. A másik véglet pedig az, amikor a munkát összemossuk a magánélettel, és kicsúszunk a munkaidőből, nem tudjuk meghúzni a határt a magánélet és a befejezetlen projektek között.

 

home office 2

 

De akkor mi kell ahhoz, hogy igazán hatékony lehessen?

Először is, ki kell alakítani a lakáson belül egy olyan helyiséget, ahol zavartalanul dolgozhatunk. Ez lehetőség szerint legyen mentes a személyes dolgainktól, melyek elterelhetik figyelmünket. Bár a reggeli tömegközlekedést megússzuk, ám ez az idő a home office napokon is kell ahhoz az idő, hogy ráhangolódjunk a munkára. Keljünk fel időben, öltözzünk fel valami kényelmes, de pizsamánknál formálisabb ruhába, és főzzünk le magunknak egy kávét. Kapcsoljuk be a laptopot, vegyük elő a projekthez szükséges eszközeinket, így teremtve meg az elhatárolódást a személyes ügyektől. Ajánlott a munkaidő alatt munkanaplót írni, mellyel monitorozhatjuk teljesítményünket, hatékonyságunkat. Ugyanígy a nap végén álljunk fel az asztaltól, tegyünk rendet, s ha lehet, hagyjuk el a lakást húsz percre, ezzel is éreztetve a határt a munkánk és a magánéletünk között.

Kinek válhat be a home office?

Az, hogy kinek válik be, az két fő dologtól függ: a munkakörtől és a személyiségtől. Vannak olyan feladatok, melyekben hatékonyabbak lehetünk otthon, például amikor el kell merülni valamiben, vagy amikor egy saját ötletet dolgozunk ki. Ezért írnak otthon az írók, vagy ezért készülnek fel egy tárgyalásra az ügyvédek egyedül. Az ilyen feladatoknál a legkisebb dolog is zavaró lehet a környezetünkben, mert megszakíthatja gondolatmenetünket. Amikor azonban fontos a csoportban való munka, brainstormingolunk, vagy a munkaeszköz nem vihető haza, akkor a home office nem optimális lehetőség. Továbbá a home office azoknak előnyös, akik szeretnek egyedül lenni, önállóak és jó a problémamegoldó képességük. Ne felejtsük el, hogy vannak, akik kifejezetten a társaság miatt szeretnek dolgozni járni.

Te mit gondolsz? Képes lennél home office-ban dolgozni?

Szerző: Novák Dóra