Hogyan profitálj a kudarcaidból?

Korábban mindig féltem a kudarctól, attól, hogy valami nem úgy fog sikerülni, mint ahogy elterveztem. És ezt sikerült kiiktatni, mert a kudarcból egyelőre mindig sokkal többet sikerül tanulnom, mint a győzelmekből.” – mondta Hosszú Katinka.  Mi lehet a titka?

 

Nem hívnak be állásinterjúra, nem sikerül a vizsga, elrontasz valamit a munkahelyeden. Ismerős az előbbi szituációk valamelyike? Nem lehet minden fenékig tejfel, azonban fontos, hogy megfelelően tudj megküzdeni ezekkel a helyzetekkel. Akár hiszed, akár nem, a kudarc a fejlődésedet is szolgálhatja.

 

Hibázni emberi dolog, éppen ezért elkerülhetetlen. Az első és legfontosabb, hogy tisztázd magadban, nem te vagy az egyetlen, akivel ez megtörtént. Érthető, hogy ilyenkor csalódott vagy, esetleg félsz a következményektől, de ne süppedj bele az önsajnálatba, hiszen ezzel csak felnagyítod a problémát.

 

 

Megéri a maximalizmus?

 

Tegyük fel, hogy mindenáron meg akarod mutatni a főnöködnek, hogy kiválóan meg tudod csinálni a kapott projektet. Két hetet kaptál a feladatra, de te mindent beleadtál, és egy hét alatt elvégezted. Ezzel többet árthatsz magadnak, mint gondolnád. Egyszeri befektetésként nem tűnik rossz ötletnek, azonban könnyen lehet, hogy ezentúl ez lesz a norma, te pedig egyre szűkebb határidőt kapsz, és egyre jobban megfeszülsz, hogy teljesíts. Egy idő után pedig elkerülhetetlen lesz a hibázás. Megéri?

 

Minden csak hozzáállás kérdése

 

„Nem voltam elég pontos és elírtam valamit egy fontos dokumentumban…” Most már legalább tudod, hogy gyakorolnod kell az aktív figyelmet. Az is előfordulhat, hogy ezt a papírt nagyon fáradtan írtad, és ilyen állapotban már jobb nem foglalkozni olyan dolgokkal, amiknek nagy tétje van. Megtanulhatod azt is, hogy célszerűbb betervezni pihenőket annak érdekében, hogy frissen tartsd az agyat, és úgy állj neki egy új feladatrésznek. Közhelyes, de igaz: „Az ember saját hibájából tanul.”

 

Kérj visszajelzést!

 

Amikor nem hívnak be az állásinterjúra, általában elkezdesz elméleteket gyártani, melyekben magadat hibáztatod. „Nem voltam elég határozott.” ” Biztosan magas fizetési igényt mondtam.” “Biztos hiányzott belőlem valami...” De TÉNYLEG így van? Kérj visszajelzést az okokról! Természetesen vannak olyan dolgok, melyeket te magad is fel tudsz mérni, ha például biztosan tudod, hogy lehettél volna magabiztosabb is, akkor érdemes ezt a következő alkalomra gyakorolnod.

 

A kudarc, mint gondolatébresztő

 

Előfordul, hogy bármennyire is próbálod fejlesztő hozzáállással felfogni a kudarcokat a munkádban, a sorozatos kudarcélmény arra figyelmeztethet, hogy nem jó úton jársz a karrieredben. Szükséges még egy képesség ahhoz, hogy megfelelően betölthesd a munkakörödet? Nézz utána, milyen képzésre lenne szükséged! Ellenkező esetben érdemes elgondolkodnod akár a munkahelyváltáson is.

 

A kudarc lehet egy változás kezdete, a siker egy fázisa, vagy a hajtóerőd, mely által mindig jobb lehetsz. „Ne félj a kudarctól. Ez az egyetlen út vezet a sikerhez.

– LeBron James (híres kosárlabdázó)

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂