Hogyan illeszkedj be az új munkahelyedre?

A sikeres beilleszkedés az új munkahelyünkön fontos szerepet játszik abban, hogy hosszútávon elköteleződhessünk a választott munkahelyünk mellett, s hogy túléljük a próbaidőt. Emellett törekszünk arra is, hogy minél hasznosabb és kedveltebb tagjává váljunk a csoportnak, s hogy a munkában eltöltött idő ne kínszenvedés legyen. Mindannyian tudjuk, hogy az első benyomás kulcsfontosságú, így vannak dolgok, amikre érdemes tudatosan felkészülni.

 

Amik segíteni fogják a beilleszkedésed:

 

 • Érkezz pontosan! Talán mondani sem kell, mennyire fontos, hogy munkakezdésre pontosan érkezz, és pihend ki magad, hogy megfelelően tudj koncentrálni a nap során.

 

 • Készíts jegyzeteket! A betanulás során új feladatokkal, rendszerekkel fogsz megismerkedni, s annak érdekében, hogy ezeket ne kelljen újra és újra megkérdezned, legyen nálad egy jegyzetfüzet, amibe feljegyezheted a legfontosabb dolgokat. Természetes, hogy az első napokban rengeteg információ áraszt el, de igyekezz szervezett maradni.

 

 • Jegyezd meg a neveket! Főként a feletteseidét és azokét, akikkel közvetlenül együtt fogsz dolgozni, de szimpatikus benyomást kelt, ha odafigyelsz a többiekre is, és érdeklődsz irántuk. Akár a nevekről is készíthetsz magadnak feljegyzéseket, hogy szükség esetén tudj puskázni.

 

 • Feladataidat végezd precízen, idődet oszd be jól! A precíz, pontos munkavégzés és a határidők betartása kiemelt fontosságú, ezzel érdemled ki a bizalmat és az elismerést.

 

 • Alkalmazkodj a kialakult szokásokhoz! Nem kelt jó benyomást, ha egyből meg akarod változtatni a már kialakult szokásokat. Természetesen lehetnek jó ötleteid, de az elején inkább légy a megfigyelő szerepében: lássák rajtad a többiek, hogy a csapathoz szeretnél tartozni, s elfogadod őket olyannak, amilyenek.

 

 • Vegyél részt a közös programokon, egyél a többiekkel! Mindannyiunk célja, hogy az újonc jelzőt minél előbb ledobhassuk magunkról, s a csapat tagjává válhassunk, ahol belső információk birtokába is juthatunk. Semmiképpen ne hagyd ki ennek érdekében a közös csapatépítőket, és ebédszünetben, kávészünetekben csatlakozz a többiekhez, ismerd meg őket!

 

 • Add meg a tiszteletet! Akár feletteseidről, akár beosztottjaidról vagy munkatársaidról van szó, a tisztelet alapszabály, erről ne feledkezz meg. Amennyiben véleményed van, azt kulturált formában tálald.

 

 • Légy higiénikus! Végül, de nem utolsósorban, az ápolt megjelenés íratlan szabály, a külső megjelenésed egy olyan nonverbális jelzés, mely gyakran többet elárul, mint a szavaid.

 

 

 

És vannak dolgok, amiket jobb elkerülni…

 

 • Ne késs, ne tarts túl hosszú szüneteket! Ügyelj a pontosságra, lássák rajtad, hogy elkötelezett vagy a munkád iránt, és komolyan veszed a feladataidat. Bár az első napokban nagy szerepe van a kollégákkal való ismerkedésnek és a csapatba való beilleszkedésnek is, ez ne menjen a munka rovására.

 

 • Az első munkanapjaidon ne a szabadságodat tervezgesd!

 

 • Ne teregesd ki a magánéletedet! Egyrészt sebezhetővé válsz és visszaélhetnek a megosztott információkkal, másrészt nem kelt jó benyomást, ha egyből rázúdítod új munkatársaidra a magánéleti problémáidat.

 

 • Ne vegyél részt a pletykálásban! S főként ne kezdj el terjeszteni másokról téves információkat. Bár lehet, hogy egy-egy klikk igyekszik megnyerni magának a történeteikkel, egyelőre járj nyitott szemmel, hiszen nem tudhatod, mennyi az igazságtartalma ezeknek az információknak, s könnyen kiközösítetté válhatsz.

 

 • Ne értetlenkedj! Ahogy már említettük, koncentrálj, s készíts feljegyzéseket annak érdekében, hogy ne kelljen mindent újra és újra megkérdezni.

 

 • Ne használd engedély nélkül az irodát (nyomtató, telefonálás stb.)!

 

 • Ne szidd az előző munkahelyedet! Ha rossz véleménnyel vagy az előző főnöködről, munkádról, könnyen hihetik, hogy másoknak majd a jelenlegi munkádról is panaszkodni fogsz. Egy vállalat szempontjából pedig fontos a hitelesség, s hogy a munkavállalók hozzájáruljanak a jó hírnév ápolásához.

 

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂