egészségesen

Egészségesen a munkahelyeden (is)

Mivel életünk jelentős részét munkahelyeinken töltjük, a mai munkavállaló számára már teljesen természetes igény, hogy a munkáltató a munkakörnyezet kialakításakor az egészség- faktorra is odafigyeljen. De miért fontos ez, és mit kell tenned ahhoz, hogy munkád során is egészséges maradj, vagy egyenesen fejleszd egészségedet? Mutatjuk!

Hogy áll ma a munkahelyi egészség helyzete?

A kortárs munkaerőpiacon a munkaegészség fogalma már a munkavédelem egyik ágává nőtte ki magát, ez is mutatja jelentőségét. Ennek kissé száraz definíciója az, hogy a munkáltató arra törekszik, hogy a munkavállaló az állás betöltése során is megőrizze egészségét. A munkahelyi egészség kérdését az Országos Egészségfejlesztési Intézet is zászlajára tűzte, és igyekeznek segítséget adni a cégeknek, hogy megteremtsék saját egészséges munkakörnyezetüket.

A dolog munkáltatói szempontból is egyre vonzóbb, hiszen redukálja a betegségekhez kapcsolódó kiadásokat, jobb munkakapcsolatokat és munkamorált teremt a cégen belül, és a munkahelyi stressz csökkentésében is rendkívül hasznos. A vállalatok tehát egyre inkább úgy állnak hozzá, hogy az egészségtudatos üzleti politika egy
viszonylag hosszútávú, de annál inkább megtérülő befektetés a humánerőforrás-menedzsment területén.

Mit tesznek a cégek az egészségünkért?

Egyre inkább elterjed, hogy a cégek különféle sportprogramokat, például tornákat szerveznek a munkavállalóknak, gyakran egy-egy specifikus célcsoportra, például a – munkahelyi egészség, vagy egészségtelenség kérdésében különösen érdekelt – irodai munkát végzőkre optimalizálva.

Sok cég rendelkezik már edzőteremmel, és sportbérleteket is szívesen finanszíroznak az ott dolgozóknak. Nem ritka a munkahelyi büfé vagy ebédlő egészségtudatos átszervezése sem. Egyre gyakoribbak a hétvégi családi sportnapok, és a nem kevésbé fontos mentálhigénés tréningek is.

Munkánk során azonban mi magunk is könnyen hozzá tudunk járulni egészségünk megőrzéséhez, vagy akár fejlesztéséhez. Egy kutatás szerint az is nagyban javítja a kedélyállapotot, munkamorált és koncentrációt, ha csupán hetente néhány alkalommal harminc percet sétálunk. Persze a különféle munkakörök más és más gyakorlatokat kívánnak meg: a mérnököknek és logisztikusoknak például érdemes munkájuk során többször is nyújtani.

 

Munkahelyi egészség a HVG Állásbörzén!

Hamarosan itt a HVG Állásbörze, ahol kétszáznál is több cég és rengeteg érdekes előadás és workshop mellett a munkahelyi egészség témájában is hasznos újdonságokat tanulhatsz!

Ha még nem regisztráltál a rendezvényre, kattints ide, hiszen közeleg az időpont, mikor
elhozzuk neked a magyar munkaerőpiac legjavát a Papp László Budapest Sportarénába!

Szeretettel várunk Vass Edit – Tris jógaoktató előadására, ahol megtudhatod, miért hasznos a jógázás munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt, valamit tanulhatsz néhány, a munkahelyeden is egyszerűen végezhető, ám annál hasznosabb gyakorlatot! Kukkants bele a többi előadásba is!

Az EgészségSzigeten pedig testsúly-, vérnyomás- pulzus- és vércukorszintmérés, táplálkozási tanácsadás és megannyi, az egészségedet érintő lehetőség vár rád! Ha segíteni szeretnél másokon, véradásra is lehetőséged lesz, október 2-án 14:00-18:00 , és október 3-án 13:00-17:00-ig.

 

Szerző: Simon Bence