5 ok, amiért nem tudsz beilleszkedni a munkahelyedre

Ma van az első napod a cégnél? Esetleg már egy hónapot is eltöltöttél az új munkahelyeden, és még mindig úgy érzed, senkivel sem sikerült mélyebb kapcsolatot kialakítanod? Pedig a munkahelyi kapcsolatok minősége nagyban meghatározza, szeretsz-e bejárni és hatékonyabbá is válhatsz, ha számíthatsz a kollégákra. Mi lehet a hiba?

 

Csak a feladatokra koncentrálsz

Érthető, hogy szeretnéd megmutatni, valóban te vagy a legjobb jelölt a pozícióra, megmutatni a kollégáidnak, hogy te is képes vagy arra, amire ők, dobbantani a főnököd előtt, ezért dolgozol, dolgozol, dolgozol…
A betanulási időszak azonban nem csak a feladatok, és a munkahelyi know-how-k elsajátításából áll, ugyanakkora hangsúly van a munkahelyi kultúra megértésén. Mit tehetsz ezügyben? Fontos, hogy kérdezz. A többiek is tisztában vannak vele, hogy egy másik környezetből jöttél, más szokásokkal és munkastílussal. Ha érdeklődsz, látják, hogy nyitott vagy az irányukba.

 

Nem kezdeményezel

Szeretnéd felvenni a fonalat, és jól esik, ha kihívnak magukkal kávézni, vagy ebédelni. Azonban ne várd mindig a sült galambot, nem fognak mindennap meghívót nyújtani. Kezdeményezd nyugodtan néha a szünetet, ettől nem fogsz lustának tűnni. Kérdezd meg, veled tartanak-e, vagy hogy mutassák meg, honnan szoktak ebédet hozni, rendelni.

 

Úgy tűnsz, mint aki nagyon nem akar itt lenni

Sok az új információ, és nehéz megosztanod a figyelmedet, és az új emberekkel és feladatokkal találkozás az első pár napban sok energiádat leszívhatja, ezért kedvtelennek és fáradtnak tűnhetsz. Ne hagyd, hogy ez elhatalmasodjon rajtad. Senkinek nem lesz kedve melléd ülni az ebédlőben, ha folyton görcsösnek és búskomornak látszol. Ha valakivel elkapod a szemkontaktust, mosolyogj rá, kérdezd meg, milyen eddig a napja. Figyelj oda a testtartásodra, már csak az egészséged miatt is. Ne feledkezz meg a vízivásról sem, ezzel serkentheted a koncentrációdat, aktívabban tudsz figyelni másokra.

Életrajzi filmet rendezel

Része akarsz lenni a csapatnak, ezért fontos, hogy minél jobban megismerjenek téged: milyen állataid vannak, milyenek a lakótársaid, a kedvenc elfoglaltságaid… Azonban ha már az első pár napban tőled hangos az iroda, könnyen az agyára mehetsz másoknak. Tartsd tiszteletben, hogy amellett, hogy szeretnék megismerni az új tagot, nekik is vannak határidős feladataik, és nem mindig érnek rá veled csevegni. Időbe telik, míg kitapasztalod, kit mikor érdemes keresni, azonban ha már egy-két emberhez közelebb kerülsz, ők is tudnak ebben tanácsot adni.

 

Nem vagy önmagad

Vannak dolgok, amikben alkalmazkodni kell, de ne próbálj meg mindenben a többiekhez igazodni, hiszen akkor szinte észre sem lehet venni, hogy idekerültél. Sablonnak hangozhat, de a legjobb, amit tehetsz, hogy önmagadat adod, ugyanis ha eleinte mást is próbálsz magadra erőltetni, hamarosan úgyis kiderül, hogy hazugság.


Amikor új munkahelyre kerülsz, hagyj magadnak időt! Nem érdemes már az első napon elkeseredned, ha a kollégák nem olyanok, mint ahogy elképzelted! Nyugi, valószínűleg nem magadban kell keresned a hibát! Ne felejtsd el hogy ők is emberek, vannak jobb és rosszabb napjaik! 🙂

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! 🙂