3 tipp, ha feszült vagy a munkád miatt

Már este görcsben van a gyomrod, mert másnap dolgozni kell, ráadásul folyton kimerült vagy, kedvetlen, még az élet is fárasztónak tűnik. Egyre több a munkád, egyre kevesebb szabadidőd van, fogyatkoznak a barátokkal töltött esték és a hétvégi programok. Ismerős helyzet? Ha igen, itt az ideje változtatni! Mutatjuk, hogyan.

1. Koncentrálj!

A munkahelyi stressz egyik legveszélyesebb velejárója, hogy nem megy az összpontosítás. Ez nagy zűrzavart, ráadásul hosszabb munkanapokat eredményez.

Sokszor ismételt tanács, hogy egyszerre egy dologra figyelj! Ez valóban hatékony, azonban legtöbbször csupán mondani könnyű, a gyakorlatban nem mindig működőképes.

Ha tele van a fejed a millió feladattal, nehéz megállni, hogy ne fogj bele egyszerre több dologba. Az ártalmatlannak tűnő pár perces telefonálások, e-mailváltások, chatelések folyton megszakíthatják azt a folyamatot, amiben éppen benne vagy. Készíts tervet az adott napra, hétre, és tartsd magad hozzá! Azt se felejtsd el, hogy a „fontos” és a „sürgős” nem ugyanazt jelenti!

2. Kommunikálj…

…a főnököddel!

Ahelyett, hogy magadban őrlődsz, jelezd a felettesednek, hogy túlterhelt vagy. Közösen nagyobb eséllyel találtok megoldást, például egy másik munkatársad bevonását vagy új feladatleosztást.

…a kollégáiddal!

Sokszor vezet félreértéshez, ha nincs pontosan meghatározva, kinek meddig terjed a feladatköre. Nem kell mindent egyedül megoldanod, azért vagytok egy csapat, hogy kooperáljatok.

…a családoddal, barátaiddal!

Róluk se feledkezz el a munkahelyi hajtás közepette! Némely kérdésben akár a véleményüket is kikérheted, hiszen teljesen más nézőpontból látják a problémát. Persze csak mértékkel, ne ez legyen a fő téma!

3. Kapcsolódj ki!

Ha nem hagysz időt a feltöltődésre, regenerálódásra, ne lepődj meg, hogy feszültté válsz, és csökken a hatékonyságod. Így még többet kell dolgoznod. Ördögi kör ez, amelyből a kiút alvással, sporttal, programokkal és társasági élettel van kikövezve.

Ha azonban végképp menthetetlen a helyzet, mert már a fenti módszerek sem vezetnek eredményre, értékeld át, hogy egyáltalán van-e helyed az adott szervezetben. Ami abszolút nem működik, el kell engedni!

Végül pedig jegyezd fel magadnak jól látható helyre: ha semmin nem változtatsz, semmi nem változik!