motivációs levél

Írj olyan motivációs levelet, amit imád a HR-es!

Korábban már olvashattatok a blogon cikkeket a motivációs levelek jellemző hibáiról, valamint hasznosabbnál hasznosabb tippeket ezek megírásához. Itt azonban most egy csokorba szedve tudhatsz meg mindent a jól megírt motivációs levélről.

 

Mi is az a motivációs levél?

 

Jelentkezzünk akár állásra, akár egyetemi mesterszakra vagy egyéb olyan pozícióra, amiért verseny van, a motivációs levelek írása visszatérő kihívást jelenthet. A műfaj népszerűsége nem meglepő: informatív volta miatt remekül kiegészítik egymást az önéletrajzzal.

Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért  megírásuk – íráskészségtől függetlenül – gyakran komoly fejtörést okoz. Cikkünkben a jó motivációs levél alapköveit járjuk körül!

 

A motivációs levél tartalma

(ezeket írd, és ne írd bele motivációs leveledbe)

 

Mivel a leveled egy alapvetően prózai szöveg, ezért a legfontosabb tartalma és stílusa. A jó tartalmú motivációs levél az, amivel igazán meggyőző lehetsz álláskeresőként, így megmutatjuk, melyek azok az elsődleges szempontok, amelyek egy jó motivációs levél tartalmát meghatározzák.

Jó motivációs levél sablon nem létezik

Bár sok helyen találhatunk „tuti” szövegeket, panelokat a motivációs levélíráshoz, a legjobb, ha nem használod a sablonokat! A lényege éppen az, hogy rólad szóljon, megszólítottja pedig tényleg a meggyőzni kívánt címzett legyen. Nem tudjuk hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne egy egyszer megírt, univerzálisnak ható sablonokat küldj be a különféle álláshirdetésekre, hanem mindig az adott állásajánlatra és cégre szabottan alakítsd ki motivációs leveled!

 

Ne ismételd az önéletrajzot!

Ugyan érdemes utalnod az önéletrajzod egyes elemeire, de ne feledd, hogy a motivációs levél nem az önéletrajzod folyószöveggé átírása. Sokan elkövetik ezt a végzetes hibát, te mindenképpen kerüld el!

Írj bevezetést!

Mint minden jól megírt szöveg, a motivációs levél is egy bevezető bekezdéssel kezdődik. Ha azonban ez a bekezdés unalmas, akkor levelünk nagy valószínűséggel levélszemétként végzi. Éppen ezért nagyon fontos egy jól kitalált, figyelemfelkeltő bevezetés!

 

Mindig hozz példákat!

 

Állíts konkrét, egzakt dolgokat, és azokat támasztd alá példákkal! Írj akár saját tulajdonságaidról és skilljeidről, akár tapasztalataidról, sose általános dolgokat írj, hiszen ezek is sablonszerűen hatnak, unalmassá teszik motivációs leveled. Fontos az is, hogy amiket írunk, ne csak konkrétak, hanem relevánsak is legyenek!

 

A HVG Állásbörze előadásain olyan szakértőket hallgathatsz meg, akik mindent tudnak az önéletrajzírásról, és a sikeres állásinterjú szereplésről! Regisztrálj a mostani rendezvényre!

 

Fogalmazd meg, miért akarod az állást!

Bármilyen triviálisan is hangzik, sokakban nem tudatosul, de a levél igazi lényege az, hogy mi a te motivációd arra, hogy elnyerd az adott pozíciót. Fogalmazd meg, mik a cég és a te közös értékeid, miért akarod elnyerni az állást!

 

Tájékozódj a cégről!

Ehhez persze alaposan tájékozódnod kell a céget illetően, mivel csak így tudsz hiteles és meggyőző lenni. Mikor ezt a részt írod, célszerű átgondolni, magad számára meggyőzőnek hat e, amiket állítasz. Ha magadat sem tudod meggyőzni, hogyan tudnád a céget?

 

Miért lenne jó a cégnek, ha téged alkalmazna?

Bár ez képezi a levél lelkét, fontos, hogy ne csak saját motivációidról írj benne, hanem arra is térj ki, miért lenne jó a cégnek, ha téged alkalmazna! Hogy ez a rész igazán jól sikerüljön, célszerű lehet egy kis szituációs játékot játszani, és beleképzelni magad a szövegedet olvasó HR-es szerepébe, és az ő fejével gondolkodni.

 

Legyen íve a motivációs levelednek!

Bár elsőre egyértelműnek tűnhet, mégis sokan elrontják a szerkezeti felépítést. Gyakori, hogy a motivációs levél igazából tetszőlegesen felcserélhető, és meglehetősen inkoherens bekezdések összefűzéséből áll. Fontos tehát, hogy a motivációs levelednek legyen egy összefüggő, jól követhető, és legfőképpen a bevezetéstől logikus módon a befejezésig vezető dramaturgiai íve.

Azt sem szabad hagyni, hogy a levelet olvasó figyelme lankadjon. Egy ilyen, jól megalkotott dramaturgia már félsiker, de érdemes minden bekezdésbe írni valami olyat, ami felkelti az érdeklődést, és érdemessé teszi a levelet a tovább olvasásra. A forgatókönyv- és regényírók ezeket dramaturgiai horognak hívják, és ha náluk ekkora sikerrel működik, te miért ne használnád ezt motivációs leveledben?

 

 

Mindig legyél őszinte!

Ha hazudsz, vagy valamit el akarsz titkolni, csak magadat hozod kellemetlen helyzetbe. Ráadásul egyáltalán nem is érdemes hazudnod, hiszen – mint feljebb már olvashattad – a motivációs levél valódi lényege, hogy tényleg rólad szóljon.

 

A motivációs levél formája és a stílusa

(így írd és ne írd a motivációs leveledet)

 

A stílus, ha nem is maga az ember, de nagyon fontos az élet több területén, nincs ez másképp egy olyan – gyakran sorsfordító – dolog esetében sem, mint a motivációs levél. A szöveg formája nem kevésbé elhanyagolható szempont a levél sikerességét illetően, mint a tartalom.

 

A motivációs levél hivatalos levél

Persze nem egy száraz, ORFK-közleményt idéző szakszöveg megírása a cél, de fontos, hogy ne felejtsd el, hogy amit írsz, mégis egy alapvetően hivatalos levél! Ügyelj arra, hogy ne fogalmazz pongyolán, és tartsd be a hivatalos levelek alapvető formai szabályait, hiszen nem egy barátodnak írsz Messenger-üzenetet, hanem egy állásra jelentkezel.

 

Fogalmazz gördülékenyen!

Fontos az is, hogy a levél szövege gördülékeny legyen! Bár a fent már említett jól felépített dramaturgia ehhez nagyban hozzájárul, érdemes nyelvezeti szempontból is figyelni erre. Érdemes a megírt leveledet hangosan felolvasnod magadnak, így könnyebben észreveszed majd, mely pontokon bicsaklik meg, vagy válik lapossá a szöveg.

 

Legyél lényegre törő!

A fent már szintén említett egzaktságból is fakad, hogy motivációs leveled legyen lényegre törő! Erre azonban nyelvezeti szempontból is figyelned kell: mellőzd a hosszú, végeláthatatlan körmondatokat (hacsak nem Jókai Mór, vagy Krasznahorkai László álláshirdetésére jelentkezel), a terjengősséget. Ezt is hangos olvasással a legegyszerűbb ellenőrizni.

 

Ügyelj a terjedelemre is!

Nem csak a terjengős szöveget, hanem egy rövid, szűkszavú levelet sem vesznek komolyan. A legjobb, ha nagyjából kétezer és kétezer-ötszáz karakter között tudod tartani motivációs leveled terjedelmét.

 

Figyelj a helyesírásra!

Végezetül pedig fontos, hogy a kész levelet is többször átolvasd, és javítsd ki a hibákat! Érdemes lehet egy, vagy több jó helyesírású, szövegalkotási képességű barátoddal is elolvastatnod, hátha ők könnyebben megtalálják benne az oda nem illő, vagy elrontott szavakat, mondatokat.

 

Így küldd el!

Bár azzal sincs gond, ha motivációs leveled csatolmányként küldöd el, célszerűbb és eredményesebb lehet magát az emailt motivációs levélként elküldeni, hacsak kifejezetten nem csatolmányként kérik.

 

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, minden adott egy sikeres motivációs levélhez, már csak le kell ülnöd, és megírnod azt! Csak rajtad múlik tehát, hogy a szövegírás gyötrelem és szenvedés, vagy egy jól megragadott lehetőség lesz.

 

Szerző: Simon Bence

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Csatlakozz Facebookon a legújabb rendezvény eseményéhez és kövess minket Instagramon! 🙂