motivációs levél

3 dolog, amit tudnod kell a motivációs levélről

A motivációs levél az önéletrajz mellett talán az egyik legtöbbször előkerülő, álláskereséssel kapcsolatos téma. Annak ellenére, hogy rengeteg tanács, sőt, konkrét minta érhető el az interneten, nincs általánosan elfogadott formája. Annyi biztos azonban, hogy kevés esetben oldható meg a feladat egy internetről letöltött sablonnal. Akkor mégis hogyan írd meg a motivációs leveled egyszerűen és kifogástalanul? Olvass tovább, és megtudod!

Az első és legfontosabb dolog: NE küldd el az összes megpályázott helyre ugyanazokkal a panelmondatokkal teli motivációs levelet! (Pl. „csapatjátékos vagyok”, „jól kommunikálok”, „jó a problémamegoldó képességem”, stb.) Amíg ezek mögött nincs valós tapasztalat, gyakorlati példa, azaz nem írod le, hogy mi alapján gondolod magad ilyennek, addig csupán üres frázisok lesznek, hiába vagy tényleg ilyen.

Tanulság: Ne dobálózz közhelyekkel, minden állításodat indokold!

A második lényeges pont, hogy igyekezz minél jobban az adott pozícióra szabni a motivációs leveled. Talán azt gondolod, ez lehetetlen feladat, hiszen nem is tudod, pontosan mit várnak el, de nem lehetetlen a küldetés! A jó hír az, hogy az álláshirdetésből nagyon sok dolog kiderül. Egyrészt megtudod, milyen kvalitásokkal rendelkező embert keresnek, másrészt, hogy milyen feladatokat kell majd ellátni. Ezekből következtethetsz arra is, hogy mire figyelnek egy jelentkezőnél. Korábbi tapasztalataidból domborítsd ki mindazt, ami a leginkább releváns, részletesebben írj arról, hogy az adott kompetenciád, elért eredményed miért jelenthet pluszt a cégnek.

Tanulság: Felejtsd el a szőnyegbombázást, írj inkább hosszabban, kevesebb pozícióra, de azok egyediek legyenek!

Egy HR-es sok esetben több száz pályázatot kap, ennek fényében nem meglepő, hogy a szokásos fordulatok, klisék már nem keltik fel a figyelmét. Arról nem is beszélve, hogy a kétoldalas „regényeket” rögtön félre is teszi. Ahhoz, hogy érdeklődve olvassa a beküldött anyagod, különböznöd kell a többiektől. Például frappáns bevezetéssel, sajátos hanggal, vagy egy kevés humorral. A lényeg, hogy feltűnő, ugyanakkor professzionális legyél. Emellett figyelj a terjedelemre is, fél-egy oldalnak elégnek kell lennie!

Tanulság: Legyél tömör, ugyanakkor meggyőző!

 

Ha szeretnél konkrét gyakorlati tippekről olvasni, melyek segítségével könnyedén megírhatod a motivációs leveled, olvasd el ezt a cikket is!

 

Szerző: Bányai Nikoletta

 

Ha tetszett, ajánld másoknak is!