probanap

Próbanap: stresszforrás vagy egy jó lehetőség?

Sok cégnél ma már bevett gyakorlat, hogy a több körös kiválasztási folyamat győzteseit egy próbanapon is megmérettetik. Ezt hallva elfog a pánik: egy újabb erőpróbán kell átesned. Pedig épp ellenkezőleg, szerencsésnek kéne érezned magad, hiszen elég jónak találtak ahhoz, hogy behívjanak. Legtöbbször a bizonytalanság a félelem oka. Itt az ideje hát, hogy mindent megtudj, amit tudni érdemes a próbanapról.

Mit értünk próbanap alatt ?

Ahogy a neve is utal rá, ez egy próba, mely során letesztelnek Téged az adott pozícióban. Tulajdonképpen egyfajta végső döntőként is felfogható, melyben eldől, hogy ki kapja meg az állást. Lehet egy, de akár több napból álló folyamat, melyet a potenciális munkahelyen kell eltöltened, és a munkakörbe tartozó feladatokat kell ellátnod. Természetesen nem csak a teljesítményed, a hatékonyságod és képességeid mérik fel, de személyes tulajdonságaidat is, azt, hogy hogyan illeszkedsz a kollégákhoz, a környezethez. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a munkára koncentrálj, de az ismerkedésre is szánj időt!

Hogyan készülj fel rá?

  • Jó pontot szerezhetsz a próbanapon, ha felkészülten érkezel. Tájékozódj a cégről, a történetéről, az eredményeiről! Ha látják, hogy komolyan érdeklődsz irántuk, ők is jobban odafigyelnek majd Rád. Ezen kívül nem árt, ha felfrissíted a szakmai tudásod. Ha például a munkakör követelményei közt szerepel a MS Office ismerete, az előtte való napokban gyakorolj kicsit a gépeden.
  • Mivel számos új emberrel fogsz találkozni, jobb, ha előre eltervezed, hogyan fogsz majd bemutatkozni. Gondold végig, mi az, amit feltétlen elmondanál magadról! Nyugodtan említsd meg az eredményeidet is, csak vigyázz, hogy ne vidd túlzásba az önfényezést, mert azzal könnyen elveszítheted mások szimpátiáját!
  • Nézz utána a szervezeti etikettnek! Tudd, hogy mi az elvárt megjelenési stílus, hogyan kell felöltözni, mi az, ami tiltott a munkahelyen!

 

Ha ráhangolódásként kötetlen keretek között, következmények nélkül beszélgetnél néhány cég munkatársaival,  akkor érdemes kilátogatnod a HVG Állásbörzére. Kérdezd meg személyesen a szakembereket, mit érdemes tudni a számodra testhezálló pozíciókról, milyen feladatokra számíthatnál az adott munkakörökben.

 

Mire figyelj oda?

 

  • Az első és legfontosabb, hogymindig önmagad add! Ha egy felvett szereppel nyered el az állást, az később úgyis kiderül majd. Ne akarj másnak tűnni, mint aki vagy!
  • Bátran kérdezz és kezdeményezz! Légy magabiztos, viselkedj profin, ezáltal a munkatársak is egyenrangú félként kezelnek majd.
  • Ragadd meg a lehetőségeket! Ez vonatkozik mind a munka során adódó feladatokra, mind az ismerkedésre. Ha például elhívnak ebédelni, semmiképp se utasítsd vissza, hisz ez egy remek alkalom arra, hogy megismerjenek és megkedveljenek.
  • Hozd a legjobb formád! A próbanapon nagyon sok múlik, így normális, ha izgulsz egy kicsit, a lényeg, hogy ez ne menjen a munka rovására.
  • Érd el, hogy emlékezzenek Rád! Ahhoz, hogy a végén Te legyél a befutó, nem elég a jó teljesítmény, kell hozzá az is, hogy valami pluszt tudj nyújtani a többi jelölthöz képest. Legyél nyitott, figyelmes, beszélgess a kollégákkal, így biztos felfigyelnek majd Rád!
  • Végső soron pedig ne feledd, hogy a próbanap neked is szól! Bátran érdeklődj a jövőbeli állásról, a várható feladataidról, a veled szemben támasztott elvárásokról. Fogd fel úgy, mint egy remek lehetőséget, hogy kipróbáld magad az adott munkakörben!

  • Szerző: Kosztolnik Lili