Superman és Wonder Woman titka

Hogy miben rejlik a szuperhősök ereje? Nem másban, mint a védjegyükké vált hatalmi pózokban! Kutatások bizonyítják, hogy a testbeszéd óriási hatással lehet az érzéseinkre és gondolatainkra. Ha önbizalomhiányban szenvedsz, vagy gyakran szorongsz a nagy megmérettetések előtt, íme a megoldás a problémára!

 

A testbeszédünk hatalma

Amy Cuddy, amerikai szociálpszichológus egy nagyon érdekes jelenséget kutatott. Arra volt kíváncsi, vajon manipulálhatóak-e érzéseink a testbeszédünk által. Például egy állásinterjú-szituációban befolyásolhatjuk azt, ahogyan érzünk? Kutatásában különböző pozíciók felvételére, és két percig való kitartásukra kérte az embereket: voltak, akik alárendelt, és voltak, akik hatalmi pózt vettek fel.

Az alárendelt pózok lényege, hogy a testünkkel minél kisebb teret töltsünk ki, tehát a karok és a lábak összefonva legyenek, a vállak felhúzva, a fej lebillentve. Ezzel szemben a hatalmi pozíciókban a lábak, a karok széttárva vannak, a fej felemelve, a hát egyenes, ekkor az a cél, hogy minél nagyobb helyet foglaljunk el.

Az eredmények alapján már ilyen rövid idő alatt is változás következett be az emberek hormonális rendszerében: a domináns pózokban lecsökkent a stresszhormon szintje, és nőtt a tesztoszteron szintje, ami az önbizalomért is felelős, míg az összehúzott testtartású pózokban ez fordítva történt.

Amy Cuddy előadást is tartott a meglepő eredményekről, melyet az alábbi linken tekinthetsz meg: https://www.youtube.com/watch?v=TdU2l0i2Wh0

Ha épp állásinterjú előtt állsz, mindenképp nézd meg ezt a videót!

 

Mi a tanulság, és hogyan hasznosítható ez a hétköznapokban?

Annak, ahogy a tested tartod, igenis nagy hatása van arra, ahogy érzed magad. Ha dominánsan viselkedsz, úgymond „eljátszod”, hogy az vagy, egy idő után tényleg azzá is válsz. Ezt pedig a környezeted is megérzi, meglátja majd.

 

 

Ha tehát bizonytalannak és szorongónak érzed magad, például egy állásinterjú vagy egy szóbeli megmérettetés előtt, vonulj el egy helyre, ahol pár percig zavartalanul felveheted a domináns pózokat. Lehet ez a lift, egy mosdó vagy egy üres terem.

Csinálj úgy, mint Superman, és tartsd fel az egyik karod a magasba, vagy légy te Wonder Woman, és állj terpeszbe, a kezeid csípőre téve!

A legjobb, hogy már néhány perc is elegendő ahhoz, hogy kevésbé stresszes, viszont magabiztosabb legyél! Hajrá!

 

Szerző: Kosztolnik Lili

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!