Hogyan válj láthatóvá a munkaadók számára? – A karrierépítés kulcseszközei

Sok év tapasztalat áll a hátad mögött, talán a diplomád mellé még egy-két képzést is elvégeztél, fel vagy iratkozva a legjobb online tréning oldalakra. Tulajdonképpen mindent megtettél, amit a karrierépítés terén lehet… Vagy mégsem?

A karrierépítés nem csak belső folyamat, legalább olyan fontos, hogy hogyan állsz a külvilághoz. A karriered során döntő lehet akár az is, ha véletlenül belebotlasz valakibe az utcán, ő pedig leönt egy pohár kávéval. Lehet, hogy az illető éppen annál a vállalatnál dolgozik, ahol az álommunkádat képzeled el. Persze, nem érdemes erre várni, inkább olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, mi az, amit akár azonnal megtehetsz a karriered építéséért…

  • …a közösségi oldalakon

Ha eddig még nem tetted, regisztrálj LinkedInre! A közösségi hálózatot eredetileg kapcsolatépítési céllal hozták létre, más kérdés, hogy azóta rengeteg vállalat használja a potenciális dolgozók felkutatására is. Részletezd bátran eddigi tapasztalataidat, és ossz meg érdeklődésednek megfelelő szakmai anyagokat. (DE figyelem! Kizárólag olyanokat, amik igényesek, és még véletlenül sem hemzsegnek helyesírási hibáktól!)

Hacsak nem strucc-babysitterként dolgozol, számtalan, területednek megfelelő Facebook-oldal közül is választhatsz. Csatlakozz ezekbe, és bátran ossz meg releváns tartalmakat, vess fel érdekes témákat, kérj szakmai segítséget. Legyél látható, de ne posztolj mindennap! A minőség a fontos, nem a mennyiség.

  • …a munkahelyeden

Amíg az ebédlőben vagy a kávé automatánál várakozol, bátran szólítsd meg kollégáidat, akkor is, ha a mindennapokban nem dolgoztok együtt semmilyen projekten. Kérdezd meg, hogy telik a napjuk, áll-e valami nehéz feladat előttük. Az emberek szeretnek panaszkodni, és talán épp te tudod a megoldást a problémájukra, ők pedig majd jó szívvel emlékeznek rád.

Minden cégnél megvannak az erre vonatkozó vélekedések, de határozottan érdemes bejelölni munkatársaidat Facebookon, és vetni egy pillantást az érdeklődési körükre. A közös pontok remek beszélgetésindítók lehetnek. Bármikor szükséged lehet ezekre a kiépített kapcsolatokra.

  • …a karrieroldalakon

A HR-esek nem csak az álláshirdetésre jelentkezők között szűrnek, ők maguk is kutatnak jelöltek után, így releváns állásajánlatokkal kereshetnek, amelyek esetleg elkerülték a figyelmedet. Töltsd fel legfrissebb önéletrajzodat több ilyen portálra is, és tartsd számon a felhasználóidat, mert félévente minimum frissítened kell őket, hogy a HR-esek számára releváns álláskereső legyél. Érdemes egy rövid, headline-nak nevezett pármondatos összefoglalóban feltüntetned, milyen pozíciók relevánsak számodra. Például: „Ötéves marketing asszisztensi tapasztalatomat és német nyelvtudásomat szeretném kamatoztatni egy multinacionális vállalatnál, ahol ebben és abban fejlődni tudok.” A headline segítségével megakadályozhatod, hogy számodra nem érdekes lehetőségekkel keressenek meg.

  • …szakmai eseményeken

Ugye veled is előfordult már, hogy megpillantottál egy érdekes szakmai témájú eseményt, ami után egy ismerősöd érdeklődik? Talán te is elraktároztad magadnak, de később idő hiányában mégsem mentél el, vagy, mert nem volt kivel… Pedig ezek az alkalmak elengedhetetlenek a széles körű kapcsolati háló kiépítéséhez. Ha egy ismerősöd érdeklődik, írj rá, hogy szívesen elkísérnéd. Nem csak vele alakíthatsz ki szakmai kapcsolatot, de az előadótól is lehet kérdezni az előadás végén, így érdemes utánanézned az adott témának, és minél több kérdést összeírni. Mindig tarts magadnál néhány névjegykártyát is, valamint te is kérd el a másik féltől!

  • …állásbörzéken

Ha régóta gondolkozol, hogy munkahelyet válts, de nehezen szánod rá magad, érdemes elmenned olyan alkalmakra, mint a félévente megrendezett HVG Állásbörze, itt ugyanis élesben figyelheted meg a kitelepült cégeket. Egy pár perces beszélgetéssel jó benyomást tehetsz, valamint több olyan információt is begyűjthetsz a vállalat működéséről, dolgozóiról, ami egy álláshirdetés alapján lehetetlen lenne.

Arról nem is beszélve, hogy ezt akár összekötheted az előző pontban olvasottakkal is, az Állásbörzén ugyanis változatos előadókat hallgathatsz meg a karrier szempontjából fontos témákban. Ezeken az alkalmakon a többi álláskeresővel is lehetőséged nyílhat beszédbe elegyedni, így szakmai partnereket is könnyen találhatsz. Ennél az alkalomnál is szükséged lesz névjegykártyákra, valamint egy friss önéletrajzra!

A felsoroltak nagy része nem igényel nagy erőfeszítést, de sokat számíthat a karriered építése szempontjából, így érdemes rászánnod az időt.

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉