közösségi_média

FIGYELEM! Árulkodó a Facebook profilod!

Felmérések szerint a HR-esek körülbelül fele kiegészítő információforrásként használja a közösségi oldalakat a toborzás során. A “csekkolás” célja, hogy kiküszöböljék a kockázati tényezőket, és „gyorsabban” megismerhessék az egyes pozíciókra pályázókat. Mire érdemes odafigyelnünk, hogy pozitív képet sugározz?

A profilokra kattintás lehetőséget teremt arra, hogy leellenőrizzék, az önéletrajzban leírtak mennyire egyeznek meg azzal, amit online megmutatunk magunkból. Épp ezért, ha nem fordítunk figyelmet online identitásunk kialakítására, illetve nem kontrolláljuk a közösségi oldalakon a megjelenést, akár ezek miatt is kiszórhatnak minket a jelöltek közül. Íme néhány tipp, melyet tanácsos megfogadnunk!

  1. Profil-neved az igazit tükrözze!

Fontos, hogy ha éppen állást keresel (azaz számítasz a munkaadók megkeresésre), akkor azzal a névvel szerepelj a közösségi oldalakon, amit feltüntettél a CV-ben is. Ez komolyságot, odafigyelést feltételez, míg a becézgetések, komolytalan jelzők nem egy felelősségteljes, komoly, felnőtt ember képét festik le.

  1. Készítsd el a megfelelő profilképet!

Álláskeresés szempontjából a megfelelő profilkép nem egy buliban, nyaraláskor készült csoportkép. Mindenképpen fontos, hogy egyedül szerepelj rajta. Érdemes olyan képet kiválasztanod, amely hasonlít a CV fotónkra, hogy semmiképp se tévesszenek össze bennünket egy ugyanolyan nevű, esetlegesen vállalhatatlan posztokkal rendelkező egyénnel. Nem tilos barátokkal vagy a párunkkal készült képeket feltölteni, azonban ezeknek nem a profilkép a legmegfelelőbb felület.

 

Facebook

 

  1. Figyelj az adatvédelmi beállításaidra!

A közösségi médiát leginkább arra használjuk, hogy megosszuk ismerőseinkkel a kedves pillanatainkat, az utazásokon készült képeinket vagy a fotóinkat a családunkról. Minden feltöltött képnél érdemes átgondolni, hogy szeretnénk-e, ha azt idegennek látnák. Amennyiben nem, úgy állítsd be, hogy ezeket a képeket vagy mappákat csak a közeli ismerőseid láthassák.

  1. Ügyelj a megosztásokra, kommentekre és posztokra!

Leginkább arra érdemes odafigyelni, hogy ne ossz meg a munkáddal ellentmondásba kerülő tartalmakat, képeket, illetve az olyan posztokat is mellőzd, mint hogy „Utálom a hétfőket.” Tartózkodj a politikai  vagy vallási állásfoglalásoktól. Érdemes kerülni a túl sok kommentet, lájkot főleg munkaidőben, mivel ez nem egy megbízható munkaerőre vall. Ajánlott ezzel szemben szakmai cikkeket megosztani, hiszen ez azt a benyomást keltheti, hogy a szakmáddal a munkán túl is foglalkozol, érdeklődsz iránta és fel is vállalod, amit csinálsz.

  1. Ne feledkezz meg a megfelelő szókincsről és helyesírásról!

Az előző ponthoz kapcsolódva kiemelten fontos, hogy a megnyilvánulásaid, posztjaid, kommentjeid ne tartalmazzanak helyesírási és nyelvhelyességi hibákat, és értelmesek, tartalmasak legyenek.

Érdekel, hogyan segíthetnek több és jobb álláslehetőséget találni a közösségi média felületek? Milyen végzetes hibákat követhetsz el? Hogyan mutathatsz igazán vonzó képed magadról? A közösségi média egy szuperfegyver az álláskeresők kezében, a HVG Állásbörzén március 7-én 15:00 – 15:30 között Timár Krisztina vezet be a rejtelmeibe a BT ElőadóTéren. Regisztrálj, és hallgasd meg Te is!

 

  1. Túl kevés vs. túl sok ismerős?!

A túl sok ismerős aktív szociális életre és nyitottságra vall, viszont az irreálisan sok ismerős felületességre is utalhat. A túl kevés ismerős introvertált személyiséget tükrözhet, de ugyanakkor arról is információt adhat, hogy valóban csak azt fogadod el ismerősödnek, akivel személyes a kapcsolatod.

  1. Egyezzen az online és a valós személyiséged!

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos, hogy az, amit élőben és az önéletrajzodban mutatsz magadból, az megfeleljen annak a képnek, amit a közösségi felületen látnak belőled az emberek. Ha képesek vagyunk online is előnyös formában képviselni magunkat, akkor a kiválasztáskor megerősödhet a HR-esekben a jó benyomás, s megerősítheti őket abban, hogy Te vagy a megfelelő ember a pozícióra!

 

Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg barátaiddal, és ne felejts el feliratkozni, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!

 

Szerző: Novák Dóra