Te mi leszel, ha nagy leszel?

Mi az az ideális kor, amikor el kell kezdened a karriereddel foglalkozni? Az általános iskola? Esetleg a középiskola? Vagy ráér az egyetemig? Ha nem mindegy, hogy mivel töltöd a mindennapjaid jelentős részét a jövőben, akkor jobb, ha idejében elkezded tervezni azt.

Hányszor hallottad gyerekként azt a kérdést, hogy “mi akarsz lenni, ha nagy leszel”? Sokunk első válasza erre valami olyasmi volt, hogy tűzoltó, űrhajós, tanító néni vagy balerina.

Aztán ahogy idősebb lettél, és egyre többet tudtál a világról, a válaszaid elkezdtek a realitás felé eltolódni.

Ekkor olyan szakmákat említhettél, mint például a bankár, a tudós vagy épp az ügyvéd.

A középiskolában aztán a legtöbbször már csak vállvonogatás a válasz, pedig ekkor a “naggyá” válás nincs is olyan messze. Talán épp emiatt nehéz mit felelni. Ebben a korban már tisztában vagy a lehetőségeiddel és a korlátaiddal, látod, hogy nem elég csak akarni, tenni is kell az álmaidért. A bankároknak nem elegendő ismerniük a pénzt, a tudósok nem csak a mikroszkóp fölött görnyednek egész nap, és az ügyvédek élete sem csak az izgalmas tárgyalásokból áll, amiket a TV-ben mutatnak.

 

Sokan azt gondolják, hogy egy karrierrendezvény csak végzett szakembereknek, egyetemistáknak való. A HVG Állásbörze jó példa arra, hogy tájékoztatni és érdeklődni akár már korábban is lehet. Regisztrálj, ne maradj ki egy pörgős rendezvényből! Március 8-9-én akár barátokkal, ismerősökkel is érdemes kijönnöd, mert izgalmas programokkal várunk Téged is.

 

Ez az az időszak, mikor igazán végig kell gondolnod, mivel is szeretnél foglalkozni. Csakhogy a döntés így sem egyszerű. Milyen támpontok mentén érdemes elindulni?

  1. Elsőként azt gondold át, mi érdekel, mik a kedvenc tantárgyaid, mi a hobbid. Amit szeretsz, abban valószínűleg jó is vagy. Ez máris közelebb visz a célhoz, hisz az ember mindig szívesebben csinálja azt, amire motivált.
  2. Ezután mérd fel a lehetőségeidet, milyen továbbtanulási vagy egyéb képzési szintek adottak számodra! Miben kell fejlődnöd, mit kell teljesítened ahhoz, hogy jó állást szerezz majd a későbbiekben?
  3. Fontos lehet azt is mérlegelni, hogy milyen környezetben szeretnél dolgozni, hogy mi illik leginkább a személyiségedhez. Például inkább kalandvágyó vagy, aki szeret terepen dolgozni, új emberekkel találkozni nap mint nap, vagy inkább az irodai nyugodt légkör csábít, fix fizetéssel és stabil megélhetéssel?

A karrierépítést soha nem lehet elég korán elkezdeni. Ha olyan munkát szeretnél, amit igazán szeretsz, és amiben száz százalékosan tudsz teljesíteni, akkor kezdd el idejében a tervezést.

Sokunk bizonytalan, mikor a jövőjéről van szó. Ez természetes, hisz senki nem mondhatja meg előre, hogy döntéseidnek milyen következményei lesznek majd. Ha te is tanácstalan vagy, gondolj csak arra, nem vagy egyedül. Számos segítséget kaphatsz a döntés során. Internetes tesztek, pályaválasztási tanácsadók, felsőoktatási nyílt napok, állásbörzék, ezek mind hasznosak lehetnek számodra. Járj nyitott szemmel, nyiss a világ felé, és találd meg álmaid munkáját!

Szerző: Kosztolnik Lili