Networking

Networking – avagy hogyan építs könnyedén kapcsolatokat?

Tudtad, hogy az állásportálok mellett a személyes kapcsolatok segítségével találnak az emberek leggyakrabban munkát maguknak? Ha pedig a sikeres üzleti megbeszéléseket vesszük górcső alá, ott is kiderül, hogy  jelentős részüknél közrejátszik valamilyen személyes ismeretség. Az élő kapcsolati háló az élet valamennyi területét behálózza. Ezért mindenképpen megéri, ha egy kicsit foglalkozol Te is a networkinggel.

A networking nem más, mint új kapcsolatok kötése és a meglévő ismeretségek ápolása, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek számodra. Ehhez türelem és nagyfokú nyitottság kell. Széleskörű kapcsolati hálót kiépíteni ugyanis nem lehet egyik napról a másikra. Léteznek azonban olyan praktikák, amik megkönnyítik a dolgodat.

  • Legyél akár egyetemista, pályakezdő vagy több év tapasztalattal rendelkező szakember, a névjegykártya létfontosságú a networkinghez. Nem baj, ha még nem tudsz titulust ráírni, a lényeg, hogy az elérhetőségeid rajta legyenek.
  • Ha megvan a névjegykártyád, az is fontos, hogy mindig tarts magadnál néhányat. Sosem tudhatod, mikor találkozol valaki olyannal, akivel szívesen tartanád a kapcsolatot. Lehetőség szerint mindig kérd el a másik fél adatait is, hogy kölcsönös legyen az elérhetőség.
  • A megszerzett elérhetőségeket rendszerezd okosan, hogy később könnyebben megtaláld, ha szükséged lesz rá. Praktikus, ha saját magadnak kiegészíted olyan dolgokkal, amiket személyesen tudtál meg az illetőről, így sok év után is meglesznek ezek az információk.
  • A személyes kapcsolatépítésen kívül az online forma is igen kifizetődő. Regisztrálj LinkedIn-re, hogy a neten is könnyen megtaláljanak!

névjegy

Milyen fórumokon tudod építeni a kapcsolati hálód?

„Networkingelni” gyakorlatilag bárhol lehet, hiszen lépten nyomon találkozhatsz új emberekkel. Ám van egy-két bevett „találkozóhely” is, mely az üzleti kapcsolatok bővítésére kínál remek alkalmat.

  • Egyetemek szakkollégiumaiban: Ezek olyan szervezetek, amelyek különböző tematikájú programokat, szakmai előadásokat szerveznek a tagoknak vagy akár külsősöknek is. Ez kiváló lehetőség, hogy hasonló érdeklődésű kortársaiddal találkozhass, akikből ki tudja, egy nap akár a kollégád vagy üzletfeled is lehet.
  • Konferenciákon, szakmai találkozókon: Ezeken az eseményeken megismerkedhetsz az adott szakma képviselőivel, beszélgetésbe elegyedhetsz nagy tudású szakemberekkel. Nem egyszer az ilyen találkozások gyümölcséből születnek az állásajánlatok vagy későbbi üzleti kapcsolatok.
  • LinkedIn-en: Ez egy olyan közösségi hálózat, ahol szinte kizárólag csak szakmai profilok és tartalmak találhatóak. Azon túl, hogy új emberekkel teremthetsz kapcsolatot, számos munkaadó is keres itt új kollégákat, így hát álláskeresésre is tökéletesen használható. Egy figyelemfelkeltő és részletgazdag profillal, szakmai anyagok és érdekességek megosztásával könnyedén felhívhatod magadra a figyelmet.
  • Online szakmai csoportokban: Főként a LinkedIn-en találkozhatsz ilyen csoportokkal, melyek bizonyos foglalkozások és érdeklődési körök mentén rendeződnek. Ilyen módon a felhasználók megoszthatják egymással a releváns tapasztalataikat, valamint olyan újdonságokat, híreket is, melyekről ők maguk értesültek. Tehát ezek egyfajta tudásmegosztó rendszerként működnek.
  • Állásbörzéken: Hiszen nem csak annak lehet hasznos egy ilyen rendezvény, aki aktívan állást keres. Bármikor alakulhat úgy a jövőd, hogy szükséged lehet egy B tervre. Ilyenkor nagyon hasznosak lehetnek az itt cserélt névjegykártyák. A fél évente megrendezésre kerülő HVG Állásbörze például remek alkalom az új kapcsolatok kialakítására.

allasborze

 

Szerző: Kosztolnik Lili