Munka és magánélet?! Találd meg az egyensúlyt!

Életünk során több szerepet kell egyidejűleg betöltenünk: van egy munkahelyi, egy otthoni szerepünk (férj/feleség, apa/anya), vannak barátaink és szeretnénk olykor önmagunkkal is foglalkozni. Hogyan lehet mindezt úgy összehangolni, hogy az egyik ne menjen a másik rovására? Mi a work-life balance titka?

 

A kiegyensúlyozottság megteremtése kiemelt fontosságú: ha például túl sokat dolgozunk, akkor családi problémákkal szembesülhetünk, sőt, akár meg is betegedhetünk. Az egyensúlyt pedig nem csak kialakítani, hanem fenntartani is szükséges. Milyen lépések segíthetnek ebben?

 

Tudatos szervezés

 

Rajzoljunk egy kört, melyet, akárcsak egy diagram elkészítésekor, „tortaszeletekre” oszthatunk fel. A kör mellé írjuk fel életünk főbb területeit. Segítségképpen: többnyire ezek a munka, a család (ezt akár több alpontra is oszthatjuk: gyerek-szerep, párkapcsolat, gyerekek), szabadidős tevékenységek (szintén feloszthatjuk több részre: sport, olvasás, utazás). Ezután az adott hét tervezésekor gondoljuk át, hogy melyikkel mennyit szeretnénk foglalkozni, és mik a főbb terveink, célkitűzéseink, feladataink. Egyénenként eltérő, hogy például mennyi időt szeretünk együtt tölteni a párunkkal, illetve, hogy a munka egy igazi kihívást jelent számunkra, melyben szeretünk elmerülni, vagy csak azért dolgozunk, hogy legyen pénzünk.

 

Az a fontos, hogy a saját és a körülöttük élő emberek igényeit összeegyeztetve kialakuljon egy százalékos eloszlás arról, hogy melyik területbe mennyi időt és energiát kívánunk, és tudunk fektetni. Ezután rajzoljuk meg a „tortaszeleteket”, majd a százalékokat váltsuk át órákra – természetesen az alvásidőt elkülönítve, vagy akár azt is beépítve abba.

 

Maradjunk a realitás talaján!

 

Sokan ott csúsznak el a tervezés során, hogy lelépnek a realitás ösvényéről. Éppen ezért javasoljuk a kördiagram módszert, mert így órákban kifejezve látjuk, hogy mire mennyi időnk van. Ne a feladatainkhoz rendeljünk időt, hanem fordítva: a rendelkezésre álló időhöz társítsuk a feladatokat. Ezután végezzük el újra a felosztást a kördiagram egy adott szeletében: pl. a munkán belül melyik projektre mennyi időnk lesz, vagy otthon mennyi időt töltünk a gyerekeinkkel, a párunkkal stb.

 

Priorizáljunk!

 

A legtöbben valószínűleg azért nem látjuk a feladatok végét, mert lehetetlen küldetést állítunk magunk elé. Gondoljunk csak bele, hogy életünknek mennyi különböző területe van, és azokkal egyenként mennyit törődhetnénk, hogy tökéletesen el legyenek látva. Például a házimunka kitesz legalább egy fél állást, de ugyanígy, ha valakinek van gyermeke, tudhatja, hogy a nevelésük, a velük való foglalkozás és játék úgyszintén rendkívül nagy szeletét teszi ki a mindennapoknak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyire fontos odafigyelnünk a párunkra, vagy hogy van egy számunkra fontos hobbi, de a barátai kapcsolatokat is ápolnunk kell. Ha csak 3 közeli barátunk van, akikkel rendszeresen akarjuk tartani a kapcsolatot, az egy hónapban minimum egy találkozó mindegyikükkel! Hogy férne bele ennyi a heti optimálisan 112 órába, amikor nem alszunk?

 

Sehogy. Éppen ezért olyan fontos a priorizálás. Mindig azokat a feladatokat és tevékenységeket kell előre venni, melyek abban a pillanatban a legfontosabbnak mutatkoznak. Ez meg is adja a választ arra, hogy hogyan kell beosztani azt a valószínűleg kevés időt, ami a diagram egyes szeleteit kiteszi. Ha ugyanis képtelenek vagyunk határt szabni magunknak, akkor a feladatok valóban sohasem fognak véget érni, és még este 8-kor is a munkahelyünkön fogjuk találni magunkat.

 

Szeretnél a work-life balance mestere lenni? Gyere el a HVG Állásbörze önfejlesztő előadásaira, ahol többek között ebben a témában is kiokosítanak előadóink! Ide kattintva regisztrálhatsz!

 

Apró lépések az egyensúly megteremtéséhez

 

Törekedjünk arra, hogy minden szerepünkhöz írjunk fel egy-két tevékenységet, programötletet az adott héten, mert a kicsi lépések segíthetik fenntartani az egyensúlyt. Sokan attól félnek, hogy ha pl. a munkájukból kifolyólag nem tudnak napi több órát együtt lenni a szeretteikkel, akkor el is úszik az egyensúly. Ne feledjük azonban, hogy az együtt töltött idő minősége sokkal fontosabb, és ha csak egyszer a héten mi megyünk a gyerekekért az oviba, vagy ha hétköznap legalább egy este elmegyünk a párunkkal vacsorázni és kizárólag rá fordítjuk a figyelmünket, akkor ez képes kompenzálni azokat a napokat, amikor elfoglaltabbak vagyunk, és életünk más szeletére helyezzük a hangsúlyt.

 

A HVG Állásbörze kiállító cégei nem árulnak zsákbamacskát! Regisztrálj a rendezvényre, és a Profilodban a Neked való kiállítókra kattintva azt is megtudhatod, milyen értékek fontosak a vállalatoknak. Keresd a bababarát, LMBTQ-barát, home office lehetőséget biztosító, állatbarát, akadálymentesített és sportos munkahelyeket!

 

Ne féljünk segítséget kérni!

 

Ha úgy érezzük, hogy túl sok területen kell megfelelnünk, akkor kérjünk segítséget. Néha támaszkodjunk a barátokra, szülőkre is, ha szeretnénk egy kicsit kiszakadni a körforgásból, vagy nem tudunk százfelé szakadni. Ha tudjuk is magukról, hogy elég erősek vagyunk, hogy helytálljunk, akkor sem biztos, hogy megéri, mert az állandó túlvállalás rövid úton kiégéshez vezethet.

 

Elengedhetetlen, hogy a munka mellett időt szánjunk a pihenésre, a feltöltődésre, a társas kapcsolatok ápolására is. Nem az a legjobb munkavállaló, aki a legtöbbet dolgozik, hanem az, aki a leghatékonyabban teszi azt. A hatékonyságot pedig támogatja a pihenés és a kiegyensúlyozottság. Igyekezzünk kialakítani egy számunkra megfelelő egyensúlyt, hogy később ne bánjuk meg, hogy valamely terület túlsúlya miatt elmulasztottunk fontos, vissza nem térő pillanatokat.

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂