mérnök

Mihez kezdj a diplomáddal? 3. rész – Mérnöki végzettségűek

Érdekel, milyen kilátásokkal számolhatsz, miután elvégezted valamelyik mérnöki alapszakot? Milyen típusú állások várnak rád, és mekkora fizetésekkel? Néhány képzési területet kiemelve háromrészes cikksorozatban foglaljuk össze a lehetőségeket. Az előző két részben a bölcsészek, társadalomtudósok és közgazdászok perspektíváiról volt szó, most pedig a mérnökök kerülnek górcső alá.

 

Hasonló képzések, eltérő kilátások?

Ha műszaki képzésekről van szó, mindenki a Budapesti Műszaki Egyetemre gondol, természetesen nem alaptalanul. A BME valóban versenyképes diplomát nyújt, háromszázezer bruttó feletti várható kezdőfizetéssel, kilencvenöt százalék körüli diplomás elhelyezkedéssel.

A sztereotípiákkal szemben azonban nem feltétlenül marad el tőle egyik attribútumban sem Miskolc, Óbuda, Győr és Veszprém egyeteme. Attól is sok függ persze, hogy a műszaki képzésen belül mely konkrét szakokról van szó, az alaposabb információszerzéshez érdemes a Diplomás Pályakövetési Rendszer legújabb gyorsjelentésében utána nézni ennek.

A többi egyetem műszaki képzésein végzetteknek sem szabad azonban elkeseredniük: a számukra várható kétszázötven-háromszázhúszezer bruttó várható kezdőfizetés is kifejezetten jónak nevezhető, különösen a többi várható kezdőfizetéssel összehasonlítva.

 

Nem csak Budapesti állások várnak a HVG Állásbörzén! Akkor is számos cég (akár gyakornoki, pályakezdő) lehetőségei közül válogathatsz, ha nem feltétlenül a fővárosban szeretnél karriert építeni! Nézd meg, mely cégekkel találkozhatsz a saját megyédből!

 

Műszaki diploma: jó kilátások

A műszaki diploma presztízse nem ok nélküli: a várható bruttó kétszázötven-négyszázezer kezdőfizetés az országban a legjobbak közé tartozik, egy mesterszakos diploma esetében azonban ez tovább növekedhet.

A képzési területek között ez nyújtja a leggyorsabb elhelyezkedést, hiszen a mérnökökből még mindig hiány van, a munkaerőpiac könnyen fel tudja venni őket. További pozitívum, hogy a pályaelhagyás is minimális.

Nem kérdés tehát, hogy műszaki diplomával el lehet helyezkedni. Nem szabad azonban hátradőlnie a mérnököknek sem, hiszen a legjobb, nem ritkán négyszázezres kezdőfizetést ígérő munkahelyekért továbbra is nagy a verseny, mivel ez csak a legjobb feltételeket biztosító cégekre igaz, akik cserébe a legjobb munkaerőt is keresik.

Piacképes mérnökök

Érdemes tehát az amúgy is megterhelő műszaki képzés mellett odafigyelni egy-két dologra, amivel piacképesebbé tehető ez az ilyen szempontból egyébként is jó diploma.

Azzal, hogy egyre több pályakezdő mérnök verseng a legjobb állásokért, egyre inkább felértékelődik a szakmai tapasztalat. A jól kiválasztott szakmai gyakorlat kulcsfontosságú lehet, erről korábbi cikkeinkben is olvashatsz: itt és itt.

 

A HVG Állásbörzén színkódokkal ellátott standok segítségével, és egyedi, szakterületednek megfelelő mappával te és a jövőbeli munkaadód könnyen egymásra találhattok! Regisztrálj és keresd a mérnöki, műszaki lehetőségeket, akár gyakornoki, akár pályakezdő állások érdekelnek!

 

A nyelvtudás ugyancsak kiemelten fontos, hiszen a mérnökök számára az egyik legfőbb perspektívát a nemzetközi cégek jelentik, ahol a belső kommunikáció nyelve gyakran az angol, vagy a német.

Nem utolsó sorban pedig nekik is lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, nem árt például elsajátítaniuk valamilyen informatikai képzettséget a műszaki diploma mellett.

 

Szerző: Simon Bence

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Csatlakozz Facebookon a legújabb rendezvény eseményéhez és kövess minket Instagramon! 🙂

 

Kép forrása: Freepik.com